Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2012 15:24 - Презареждане от природата
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 567 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.08.2012 15:25


Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време сред градския шум, прах и напрежение. Използвайте всяка възможност да излезете извън бетонната джунгла, дори това да е кратко бягство до селцето на няколко километра от вас или до поляните над града. Не ви трябва специална подготовка и екипировка. Просто чифт маратонки, удобни дрехи, вода и може би някой друг сандвич. И, разбира се, да положим малко усилия, за да разчупим стереотипа си, а и нека си го признаем - да надвием мързела си. Оня примамлив глас на навика и умората, който ни закотвя на дивана в хола или към леглото и ни казва изкушаващо – “Къде ще ходиш сега и какво пък толкова ще видиш, какво му е хубавото да изкачваш разни баири и да се мориш, да се търкаляш из треволяците... Тъй де, я си стои тук.” Но мисля си, че ако опитате веднъж, ще пожелаете още и още. Защо ли? Може би заради:

1. Тишината – да, тя е замайваща. Чуруликане на птички или шум на вълни. Само това. Сега можете да й се насладите истински. Да си починете от онзи непрекъснат фонов шум, който ежедневно ни оглушава и към който сме така привикнали, че осъзнаваме, колко е ужасен едва след като имаме възможност да чуем тишината. А с нея и вътрешния си глас. Собствените си мисли, които иначе остават нечути и заглушени. Природата ни дава онова усамотение, от което имаме нужда. Изправя ни пред спиращи дъха гледки, сякаш за да осъзнаем, че сме част от нещо по-голямо от нас и да се издигнем над дребнавото, над ежедневното.

2. Здравето – движението, чистият въздух, зеленото на листата или шума на морето действат оздравяващо и укрепващо. Тонизира те, изпълва дробовете ти с чист въздух, което ти позволява да дишаш по-леко, влива ти живителни сили и енергия.

3. Аромотерапията - уханието на зеленина, на горски треви и цветя или на море и водорасли са си истинска аромотерапия. Затворете очи и й се насладете. Отворете сетивата си за нея. Вдишайте я натурална, а не от ароматизатора в стаята.

4. Ходенето бос – прекрачете смело и оставете ходилата ви да усетят тревата или пясъка. Почувствайте свободата. Усетете как напрежението напуска тялото ви. Когато стъпваме боси по тревата или пясъка това е своеобразен масаж, който активира всички точки, разположени по стъпалото. Ходенето бос помага още за добрата и изправена стойка, лекува гъбичките, но също така дава онази свобода и удоволствие да бъдеш истински и да усещаш как тялото ти изхвърля акумулирания стрес.
image
5. Почивка за очите - от медицинска гледка точка широките, свободни пространства действат добре на зрението. Очите ти почиват от непрекъснатото вторачване в монитора на компютъра или телевизора.

6. По-добър апетит и сън – сред природата апетитът на човек се съживява, дължи се вероятно на чистия въздух и физическата активност. Ако се въртите с часове в леглото и не можете да заспите излетът сред природата е само за вас. След приятната умора тялото ви ще последва инстинкта си и ще заспите блажено, без сънотворните таблетки.

7. Осъзнаването - Откъсвайки се от делника, попадайки на място, където си само ти и природата без социален статус, без професия... можеш да осъзнаеш истински важните неща, тези, които са непреходни и имат значение отново и отново в живота и които остават, когато всичко останало рухне. Сред природата можете да познаете това, което е важно за вас. Това, от което наистина имате нужда. Захвърляйки всички социални роли, сваляйки една по една маските, които носим в живота си, може би ще успеем да се намерим. Такива, каквито сме без маска и грим, не случайно последният не трае дълго във водата или в гората.

8. Адреналинът - природата може да ти осигури и нужния ти адреналин, освен спокойствие. Тя може да те предизвика да пребориш сили с нея, да преодолееш предизвикателствата, които ти поставя, може да те провокира да надскочиш собствените си възможности. Тя като че ли знае от какво имаш нужда и ти го дава, в точното време.

9. Децата - те се нуждаят от контакта с природата – харесва им да играят с пръст и пясък, да събират камъни и пръчки, да късат цветя и треви и да плетат венци... Имат нужда, да са част от нея, за да са истински щастливи и здрави. Не ги лишавайте от това изживяване. Използвайте да излизате извън града всеки път, когато имате възможност. Кратка разходка с колата на няколко километра извън градския шум ще им се отрази прекрасно.
Както и на вас, защото когато се потопиш в морето или легнал сред ароматите треви на слънчевата поляна, поемайки с пълни гърди свежия въздух, като че ли се прераждаш. Започваш на чисто, рестартираш се... И си готов да приемеш новите предизвикателства на делника.

Натали Петкова



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833064
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565