Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 09:42 - Жертви сме на кухи фирми и калинки
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0



Ще сезираме прокуратурата за нарушенията в конкурса Излизаме на протест, не ни остава друго, казва Виктор Атанасов   Над 1200 учени сложиха имената си под подписка за преразглеждане на конкурса на фонд "Научни изследвания". В нейната основа е гл. ас. Виктор Атанасов от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той отговори на въпроси на "Стандарт" какво ще последва оттук нататък и как учените ще се борят за правото си да правят качествена наука.

image - Г-н Атанасов, министър Сергей Игнатов заяви, че учените, които са се подписали под искането за преразглеждане конкурса на фонд "Научни изследвания", са подведени от проф. Мирослава Кортенска, срещу която има четири дела.
- Това е манипулация на общественото мнение. Аз лично съм събирал подписката и тези хора са сложили имената си под искане за преразглеждане на резултатите, а не в защита на госпожа Кортенска. Думите на министър Игнатов са опит за отклоняване на вниманието от проблемите на фонд "Научни изследвания". А те са огромни. Говорим за корупция и за нагласени конкурси за милиони. И това са данни, които министърът знае. Проф. Кортенска дори не се е подписала под нашето искане. Тя няма никакво отношение към нас. Всъщност, когато Кортенска излезе в предаването на Любен Дилов, малко преди да бъдат обявени резултатите от конкурсната сесия, и заяви, че всичко е нагласено, на нас това ни беше ясно. Но ние, представителите на научната общност, сме търпеливи и дипломатични хора. Работим с факти. Решихме да изчакаме излизането на  резултатите от конкурсната сесия и едва след това инициирахме подписката. Всеки може да ги види, те са на сайта на фонд "Научни изследвания". Това е фондът, който би трябвало да финансира фундаменталната наука. А голяма част от заглавията на тези изследвания са смехотворни. Най-жалкото е, че качествени проекти, които биха могли да доведат, ако щете, до създаването на нови компании в България, бяха отхвърлени.

- С какъв проект сте кандидатствали вие?
- Аз изследвам графена. Това в момента е много модерен материал, чувствителен по отношение на една-единствена молекула, попаднала върху него. Идеален е за сензори, идеален материал е и за бизнес. Огромни компании като "Самсунг", Ай Би Ем атакуват тази технология, защото виждат в нея пазарен потенциал. У нас това не се финансира, за сметка на това се дават пари за проучване на дискурса върху бельото. Г-жа Азарова от НБУ ще прави теренни проучвания как публиката възприема музейната дейност. Ами възприема я елементарно - отива и си купува билет за музея. Нямам никаква идея за какво са нужни толкова пари.

- Скандалът стигна и до списание "Нейчър".
- Това е най-престижното и най-четеното списание в областта на науката в целия свят. То се чете от каймака на човешката цивилизация. И тези хора, вместо да прочетат за научни резултати и пробиви, излезли в България, четат за мошеничества. И на всичко отгоре министерството на образованието нямаше доблестта да застане и да даде интервю на "Нейчър". Журналистката е търсила интервю и от Гюров, и от министъра. Нито единият, нито другият са се отзовали. МОМН е изпратило писмено становище, в което се твърди, че няма нарушения във фонда и конкурсната сесия е идеална.
Тези 1200 души не се подписаха просто под искането, а под аргументите за него. Те са ясни. Какво означава класиране на проекти, при положение че няма изнесени точки? Като гледате една олимпиада, виждате времето на всеки един от състезателите. Приоритетните области, по които са класирани проектите, не са обявени. Ако човек съди по заглавията, ще види, че тези приоритети изобщо не са такива, каквито би трябвало да бъдат според европейската стратегия. Която, между другото, ние изнасилихме за пореден път. Въведохме още една приоритетна област, свързана с педагогиката.
Този фонд има за цел да финансира рискови проучвания, в които има потенциал за нещо голямо. Той няма за задача да финансира проучвания на общественото мнение за музейната дейност.

- Има ли по света практика хуманитарни и природни науки да се финансират от един и същ фонд?
- Аз лично не знам за такава практика. В началото обвиниха участниците в подписката, че  сме с накърнено его, защото сме загубили. Ние не сме против това да загубим. Просто искаме да знаем защо сме загубили. Искаме да си получим урока. Както казва Далай Лама, "когато губиш, не губи урока". За да си получим урока, трябва да си видим рецензиите. А как можеш да видиш нещо, което по всяка вероятност го няма? Сега изглежда проектите се рецензират спешно. Много позорна ситуация. Писахме до съветник Ан Глоувър от Европейската комисия.

- Има ли комисията право да стопира конкурса?
- Не мисля, че има това право. Но по всяка вероятност има право дори да спре средствата за наука. И ако така се харчат парите за наука, аз съм по-скоро за тяхното спиране.

- Парите за спечелените проекти вече са преведени. Какво може да се направи оттук нататък?
- Мисля, че трябва да последва действие на прокуратурата. Ние ще сезираме прокуратурата, но ще предприемем и други легални действия. Предвид тези манипулации, които си позволи г-н Игнатов, не ни остава нищо друго, освен да излезем на улицата. Това е тотална гавра с нашето достойнство. Не може 1200 души с докторска степен да бъдат "заблудени".

- Вие печелили ли сте досега пари от фонда?
- Това е първият проект, който пускам тук. Аз се върнах в България съвсем скоро. Бях в Португалия за постдокторантура. Но и там финансовата криза дойде, парите за наука също бяха орязани, както в цяла Европа. Но предвид тази ситауция е изключително важно ние да харчим малкото, което имаме за наука, по правилен начин.
Всъщност в статията в "Нейчър" е изложено точно това - че парите са канализирани за лоша наука. Даже не може да се асоциира думата "наука" с някои от проектите.

- Отправихте доста критики към проф. Гюров?
- Съвсем случайно излезе една рецензия на доктората на проф. Гюров. И видяхме датата. Тя беше 23 октомври. Предвид законовия срок той би трябвало да е станал такъв на 23 ноември, след края на конкурса. Значи е изпълнявал незаконно длъжността. Той е поредната калинка. Търговията с влияние в неговия случай е видна - близки до него хора са спечилили хиляди от фонда. Достатъчно е да отворите търговския регистър и всичко ще ви стане ясно. Там се виждат и много по-грозни неща - абсолютно кухи фирми печелят проекти за стотици хиляди. Фирми без капитал, без инфраструктура, без персонал и научен капацитет. Как може тази фирма да изпълни фундаментален научен проект, не ми е ясно.

- Има ли някакъв алтернативен начин - например да кандидатствате с проектите за пари в чужбина?
- По всяка вероятност има, но ще ви кажа нещо много тъжно - предвид авторитета, който си създадохме, ние не можем да спечелим проект като водеща научна институция. Винаги трябва да бъдем подизпълнители. Доколкото ми е известно, няма спечелен проект, в който българска институция да е водеща. Това е голям проблем.

- Мислите ли отново за чужбина след случилото се тук?
- Аз съм се върнал доброволно тук, не съм се чувствал изгонен от чужбина. Тук ми е добре, това си ми е държавата. Аз се гордея с България, тя е много специално място. Една трета от артефактите от изчезнали цивилизации са намерени на наша територия. Примерно тези златни плочки във Варненския некропол, това са еталони за мерки и ъгли. Говорим за една уникална цивилизация. Тук се чувствам комфортно с хората, с климата, с абсолютно всичко и не виждам причина да не мога да работя тук. Ако парите се харчат правилно, гарантирам, че България може да произвежда много добра наука.
Стела Стоянова

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830285
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565