Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 11:06 - Е, това е... чалгата в управлението
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 425 Коментари: 0 Гласове:
0



Основните нарушения във Фонд „Научни изследвания“ са свързани с фирми, които са спечелили финансиране, без да имат научни изследвания в търговската си дейност, персонал, оборудване, каза Виктор Атанасов, учен от Физическия факултет на Софийския университет.

След проверката на Инспектората на Министерския съвет вчера премиерът поиска оставката на образователния министър Сергей Игнатов. След проверката и управителят на фонда Христо Петров подаде оставка.

Атанасов заяви, че не се е учудил от отсъствието на Игнатов на срещата при премиера вчера.

  Очаквах докладът да е очернящ корупционните практики във Фонд „Научни изследвания“, имаше такива индикации, така че, както каза премиерът Борисов, г-н Игнатов още вчера беше от другата страна, посочи Атанасов пред bTV.

Корупционните практики във фонда обаче се оказали повече, отколкото учените подозирали.

Атанасов даде и примери - фирма, регистрирана в последния ден за кандидатстване, печели финансиране на стойност 480 000 лева за разработка на наносателит. Фирма, със собственик преподавател в Нов български университет, печели 300 000 лева, за да проучва нагласите на общественото мнение за музейната дейност. Фирмата се занимава с опаковане на музейни експонати.

„Корупция, която е протежирана от самия министър, защото в крайна сметка той разписва договорите на спечелилите проекти, иначе в самия фонд са се случвали много интересни и странни неща, включително и незаконни назначения, така се разбра вчера“, каза Виктор Атанасов.

Той обясни, че досега кандидатстващите проекти са били класирани и едва тогава са отивали за подпис при министъра, докато в последната година това не се е случило.

До ден-днешен не видяхме рецензии, парите отиват при проекти, които са подбрани да се финансират от близки хора до изпълнителния съвет на Фонда и до управителя на Фонда. Управителят на фонда е съсобственик в няколко фирми, негови съдружници печелят проекти по този фонд. Едва ли фирми, регистрирани в блок в „Младост“ с търговска дейност продажба на кашкавал, правят научни изследвания. Имаше бръснарска фирма, която се занимава с научни изследвания, каза още той.

Учените вече са сигнализирали прокуратурата с подозрения за нарушения, свързани с нерегламентирана държавна помощ. На срещата премиерът е съобщил, че докладът на Инспектората към МС също е предаден на прокуратурата.

Юридически обаче ще е много сложно парите да бъдат върнати от фирмите, защото поректите са разписани от министър и сумите са преведени в края на миналата година.

Културологът проф. Мирослава Кортенска заяви пред Нова телевизия, че не е очаквала премиерът толкова бързо да реши въпроса. Кортенска и Сергей Игнатов публично се обвиняваха един друг в нарушения още миналата година. Тя коментира, че след предупрежденията й за злоупотреби във Фонда, реакцията на министъра е била да я обвини във всички престъпления.

Според Кортенска премиерът не е знаел цялата истина. Той много се изплаши от всичко, което му казахме. И оставката не е продиктувана от някава невроза след референдума,  досега не е имал време, коментира тя. Премиерът казал още, че не е предполагал, че в академичните среди между професорите могат да се случват такива неща.

По думите й всички учени на срещата са били единодушни срещу Сергей Игнатов, никой от академичната общност не иска повече да работи с него.

Цяла година парламентарната комисия се мъчи да обясни на бившия министър Сергей Игнатов, но той седеше като старо соцрадио и говореше едно и също – че няма никакви нарушения, че всичко е идеално и затова не се получаваше диалог”, каза тя.

По думите й председателят на ЕК Жозе Барозу е поканил учените на среща.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831518
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565