Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2013 11:02 - Сергей Игнатов аут от кабинета - справедливост със закъснение...
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.01.2013 11:04


Министърът си тръгнал по искане на премиера  

Премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заради откритите нарушения във фонд “Научни изследвания“.

Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в българското правителство, като освободят от поста Сергей Игнатов.

По-рано днес стана ясно, че управителят на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров е подал оставка след проверката на Инспектората на Министерския съвет във фонда. Новината беше съобщена след среща на учени с премиера Бойко Борисов.

  Тогава впечатление направи, че на срещата Игнатов не присъстваше. На въпрос защо министърът отсъства, вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че Игнатов не е присъствал по настояване на Борисов.

 

Малко по-късно пък премиерът обяви в Сопот, където беше на среща с работниците от ВМЗ-Сопот, че до края на деня ще има много уволнения.

В доклада на Инспектората има около 60 препоръки. Неправомерното назначаване на служители на трудов договор е сред нарушенията, посочени в него, съобщи след срещата вицепремиерът Симеон Дянков. "Докладът е в Министерството на образованието, за да се запознаят и те с него", уточни  Дянков. Документът ще стане публичен след около седмица.

Скандалът около фонда избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата "доктор на науките" ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове. 

Недоволните учени протестираха пред Министерството на образованието и призоваха премиерът Бойко Борисов да вземе мерки срещу случващото се. След среща на недоволните с премиера Бойко Борисов беше обявено, че Инспекторатът към Министерския съвет и работна група на Световната банка ще започнат проверка на конкурсната сесия във фонда.

В началото на месеца образователният министър беше изслушан в ресорната парламентарна комисия.  Тогава Игнатов отново коментира, че проверките до момента не са показали сериозни нарушения и отказа да анулира конкурса.

image Учени дават изявления след срещата при премиера. Снимка: БТА

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829964
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565