Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2013 18:02 - Чужди медии: Дянков беше непопулярен, откровен и безцеремонен
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 539 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.02.2013 18:05


Българският премиер Бойко Борисов освободи министъра на финансите Симеон Дянков веднага след протестите срещу високите сметки за тока, обхванали цялата страна, посочва Асошиейтед прес по повод на промените в кабинета, обявени от Борисов днес. Агенцията отбелязва, че премиерът не е обяснил подробно мотивите за тези промени, които ще бъдат предложени за одобрението на парламента по-късно тази седмица, предаде БТА.

Асошиейтед прес припомня и за
 протестите в неделя в България, в които се включиха десетки хиляди хора, обвиняващи правителството, че не успява да подобри жизнения стандарт. Освобождаването на Дянков идва в момент, в който дясноцентристкото българско правителство губи доверието на обществото, посочва агенцията и припомня, че това се случва в навечерието на парламентарните избори през юли.

Българският министър на финансите беше уволнен ден след протестите в цялата страна срещу високите сметки за тока, в които се включиха десетки хиляди хора, посочва Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Дянков, който води политика на икономии, е бил един от най-непопулярните членове на правителството с одобрение от 11 процента. Постът на Дянков сега се поема от Томислав Дончев, който е малко по-популярен (18%), посочва Франс прес. По повод предложението Лиляна Павлова да заеме овакантения вицепремиерски пост на Дянков, агенцията посочва, че тя е най-популярният член на правителството и се ползва с 30-процентно обществено доверие.
Агенцията се спира и върху 
серията оставки и уволнения в българската администрация в последно време, като например уволнението на Ангел Семерджиев и оставката на неговата приемничка Юлиана Иванова.

Франс прес

Пет месеца преди парламентарните избори българският премиерът Борисов се ползва с подкрепата на 29% от избирателите, докато неговата партия ГЕРБ има едва 22-процентно доверие, посочва Франс прес и допълва, че такъв е процентът на доверие и за главната опозиционна сила - БСП.

По повод вълната от протести, обхванала България заради високите сметки на тока, Франс прес посочва, че това са първите спонтанни масови протести от края на комунизма, които не са организирани от партия. Според политолози има голям тези протести да се изродят в неконтролируемо насилие, допълва агенцията, визирайки инцидентите по време на вчерашния протест в София.

Франс прес припомня също, че протестиращите настояват за национализацията на трите енергоразпределителни дружества - идея, на която Дянков беше противник.

ИТАР-ТАСС също отбелязва, че оттеглянето на Дянков става след масовите протести срещу високите енергийни сметки. 

ДПА

Германската агенция ДПА припомня във връзка с оттеглянето на Дянков, че когато през 2007 г. България стана пълноправен член на ЕС, българите се надяваха, че техният жизнен стандарт ще се подобри, но днес тя си остава най-бедната страна в блока, като средната месечна заплата е едва 500 евро.

Строгата фискална политика на Дянков беше непопулярна в родината му, въпреки че тя запази бюджетния дефицит на равнище от 0,5 процента от БВП през 2012 г., което беше понижение в сравнение с 2 процента от БВП през 2011 г. Фискалната политика на Дянков беше одобрявана от повечето европейски партньори на България, посочва агенцията.

Ройтерс

Агенция Ройтерс отбелязва, че Дянков строго е контролирал разходите в най-бедната страна членка на ЕС и че е освободен от поста в момент, в който премиерът Борисов се опитва да спечели по-голяма подкрепа за себе си и за своята партия преди парламентарните избори през юли.

Ройтерс припомня постигнатото от Дянков за намаляване на бюджетния дефицит и отбелязва, че Дянков е бил уважаван в ЕС за фискалната си политика. Но в България икономическата стабилност в последните години бе за сметка на жизнения стандарт, пише Ройтерс и подчертава, че средната заплата в страната е 460 долара на месец.

Агенцията отбелязва, че Дянков е бил непопулярен в страната заради своята откровеност и безцеремонност и добавя, че неговото уволнение може да подобри имиджа на правителството и без големи промени в политиката.

Агенцията се спира и върху приемника на Дянков - Томислав Дончев и изтъква, че той се справя добре с усвояването на средствата по европейските фондове, област в която България традиционно е имала проблеми.
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832919
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565