Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 10:22 - Неофит е изявен дипломат и вглъбен духовник, но мисията му няма да е лека
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.02.2013 10:30


image  
Изборът на митрополит Неофит за патриарх не е изненадващ, той е интелигентен,  дипломатичен, харизматичен. Предстои му обаче да отдели Църквата от политиката, да я въведе в новия век и да изясни въпроса с досиетата. Това са отговорите, които "Дневник" получи от четири публични фигури с изявено отношение към църковните въпроси:

Тони Николов е философ и главен редактор на портала "Култура". Доц. Делян Николчев е специалист по църковно право, богослов и преподавател в Софийския университет. Георги Тодоров е художник, публицист и изследовател на българската църковна история. Бил е главен редактор на "Църковен вестник". Момчил Методиев е историк, изследовател на Църквата и главен редактор на списание "Християнство и култура".

Тони Николов: Предстои обновление в Светия синод, патриарх Неофит е началото

Донякъде изборът на Неофит е очакван. Така беше избегнат най-лошият вариант – Галактион Старозагорски. Русенския митрополит е консенсусна фигура със своето място в Синода - своеобразно продължение на патриаршеския мандат на Максим. Той беше и като негов духовен син, а в избора си митрополитите се опитаха да избегнат всяка фигура, която би разрушила статуквото. Ловчанският Гавриил също е много изявен духовник, но по-скоро е встрани от основните групи.

Силно харизматичен духовник, в близки отношения с мнозина от водещите митрополити, Неофит е бил декан на възстановения богословски факултет и главен секретар на Светия синод. Неговият талант в Църквата е да бъде големият дипломат. Той трябва да заглади съществуващите противоречия между отделните лобита, така че Светият синод да се превърне в едно цяло и вече да подготви Църквата за следващ възможен етап.

Освен това изборът на Неофит дава едно ново начало – на негово място ще бъде избран нов Русенски митрополит, т.е., започва обновяването на Светия синод, което е много важно. Не е тайна, че има митрополити, които не са в добро здравословно състояние, и не е трудно да предвидим, че в следващите години ще има поне два или три нови избора. Затова можем да твърдим, че Църквата излиза от "периода на Максим" и наистина влиза в 21 век.

Неофит е много открит, много комуникативен. Дълго време той беше гласът на Църквата сред медиите. Изявен дипломат, но и вглъбен духовник.

Дилян Николчев: Въпросът за досиетата трябва да бъде решен веднъж завинаги

Предварителното гласуване за кандидати за патриарх приличаше на практиките при обществените поръчки - пристъпва се към избор на един или двама слаби кандидати, за да спечелят фаворитите.
От тази гледна точка Неофит и Гавриил бяха разумно начало, т.е., Светият синод, явно опасявайки се от атаки за в бъдеще, се спря на две компромисни фигури. Единият - без досие в Държавна сигурност, другият с твърде скромна следа в архива. От друга страна, вкарването на Галактион в тройката беше поредната порочна практика на Синода, което изглеждаше грозно за хората, познаващи процесите в Църквата. Синодът не даде пример, а постъпи като политиците - непочтено.

Патриарх Неофит е човек на компромиса, на диалога, интелигентен и комуникативен. Така че имаме основания за надежда. Но трябва да имаме предвид две неща.

Първо,  патриархът е primus inter pares – пръв сред равни, т.е., не зависи само от него дали ще има реституция в най-широкия смисъл на думата в Българската православна църква.

Второ, повдигането на неудобните теми е въпрос и на лични качества. Основният такъв въпрос е за досиетата, а Неофит е пряко засегнат от него. Днес в световните медии ще излезе, че е избран за български патриарх митрополит с досие. Как да тръгнем да обясняваме, че самите офицери пишат за него, че той е религиозен фанатик, че е богобоязлив? Ако Неофит не постави въпроса пряко пред църквата, и то в нейната съборна пълнота, този проблем ще продължи да тегне и за в бъдеще.

Георги Тодоров: Църквата трябва да се откъсне от светското и да върне Христос на хората

От двамата реално избираеми кандидати дядо Неофит беше по-добре познатият, биографично свързан с повечето митрополити, по-консенсусен, по-диалогичен, така че и в контекста на разположението на силите в Светия синод това беше съвсем очакваният избор - друга страна, един добър избор в рамките на възможното.

Пред църквата обаче стои една може би невъзможна задача. Тя има дълг към българското общество, натрупан за 150 години. Ние с късогледство сме се вторачили в грешките през периода на комунизма, но ако се върнем във времето преди това, ще видим, че още по-рано, от 1860 година, "Българският Великден" е мигът, в който политиката измества Христос от сърцето на Църквата - и това е катастрофално.

Главната задача на българската църква е да откъсне България от светския дух. Тази задача е на прага на неизпълнимото, защото самата Църква е болна от същата болест -  ние, нейните членове, мислим секуларно. Главната цел е Църквата най-сетне да стане духовна, а не светска. Да не се занимава с патриотизъм, с благотворителност, а да раздава Христос на хората - това е нейната мисия. Тя трябва да прави всички нас спасяеми. Така че аз лично се моля за това българската църква лека-полека, тихичко, мъчително, най-сетне да излезе от светската магия, да свали светската маска, да застане пред хората и да им говори за Христос. Свободно да говори за Бога.

Момчил Методиев: Свободният избор гарантира легитимността на патриарха

Изборът на Неофит при всички случаи не е изненада. Той вече дълго време е част от висшето духовенство на Българската православна църква, с натрупан сериозен авторитет. Знаем също, че е бил близък с предишния патриарх Максим.

Най-важното според мен обаче е, че изборите бяха проведени свободно. Това означава, че едва ли някой ще може да оспори легитимността на новия патриарх.
Така Неофит получава огромен кредит на доверие. Въпросът е дали ще успее да го оправдае.


http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/02/24/2009419_s_ljubopitstvo_i_smirenie_na_intronizaciiata_na/



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831440
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565