Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2013 17:01 - ГЕРБ най-вероятно ще оттегли утре подкрепата си за варненския кмет Кирил Йорданов (обновена в 15.26)
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
2



 

image

Кирил Йордавов и началника на кабинета му Благовеста Йорданова (вляво на снимката) по време на пресконференцията в понеделник, когато варненският кмет заяви, че не вижда причина да подава оставка.

Областната организация на ГЕРБ във Варна ще оттегли официално подкрепата си за варненския кмет Кирил Йорданов. Това съобщи за "Дневник" източник, запознат с обсъжданията, но пожелал да остане анонимен. По неговите думи това решение вече е съгласувано с централното ръководство на партията в София. Вчера заместникът му Христо Бозов съобщи, че Йорданов е в отпуска. Днес обаче от пресцентъра му опровергаха тези думи и обясниха отсъствието на кмета от предварително планирани срещи с това, че "делникът му е по-натоварен от обичайното".

Пак по неофициална информация в ранния следобед днес се е състояло съвещание на областното ръководство на ГЕРБ - Варна, на което са били обсъждани вариантите за процедурата по оттегляне на доверието от варненския кмет. Все още обаче се очакват инструкции от централното ръководство на партията в София. Лидерът на ГЕРБ във Варна Иван Портних днес упорито не вдигаше телефона си.

Вече втора седмица хиляди протестиращи във Варна искат оставката на Кирил Йорданов заради драматичното състояние, до което бе доведен градът по време на почти три мандата и половина, през които той управлява Варна.

С искане за оставката му на 20 февруари т.г. пред централния вход на кметството се самозапали и 36 годишния варненец Пламен Горанов. Въпреки това обаче в понеделник Йорданов заяви, че не вижда причини да се оттегля от поста.

"Оставката ми трябва да удовлетворява тези, които я искат, и да не бъде в ущърб на тези, които са ми гласували своето доверие. (...) За мен са гласували 70 хил. варненци, 55% от участвалите в последните избори", каза тогава кметът на Варна в отговор на въпроса не са ли достатъчни гласовете на 30 хил. души от неделното протестно шествие в града, които скандираха под прозорците на кабинета му "Оставка!".

Ден по-късно - във вторник, бившият областен координатор на ГЕРБ във Варна Павел Димитров изненадващо заяви: "ГЕРБ трябва да се разграничи от Кирил Йорданов, а той трябва незабавно да подаде оставка."

По думите на Димитров с отказа си да се оттегли от поста "Йорданов постига единствено озлобяване на хората, които открито заявиха, че вече не го искат". Димитров допълни, че това е негово лично мнение, а не на партията, която припозна във варненския кмет своя кандидат на последните местни избори.
Днес Димитров не потвърди, но и не отрече информацията за това, че утре партията му официално ще свали доверието си от Йорданов. "Попитайте областният лидер за това. Нека той ви отговори. Все пак в партията има субординация", гласеше многозначителният му отговор.

По време на последните местни избори през 2011 г. кандидатурата на Крил Йорданов за четвърти мандат изненадващо бе издигната именно от ГЕРБ, а за представянето му във Варна пристигна лично Бойко Борисов. "В ГЕРБ знаят за приятелството ми с кмета Кирил Йорданов и отношението ми към него през последните 10-15 години", каза тогава Борисов, мотивирайки подкрепата си.

Два дни преди балотажа, на който Кирил Йорданов се яви срещу Веселин Марешки на 28 октомври 2011 г., пет партии и коалиции подписаха политическо споразумение за сформирането на т.нар. "дасно мнозинство" в Общински съвет на Варна. В него влязоха групите на ГЕРБ, свързаната с "Химимпорт" - "Нашият град", "Свободен избор – Екогласност", както и новосформираната следизборна коалиция "Синя Варна утре". Тя включваше ДСБ, СДС, "Новото време", ВМРО, "Гергоьвден" и "Българска нова демокрация" (БНД).

Споразумението за съвместна работа на десните в ОбС - Варна, бе подписано в присъствието на самия кандидата на ГЕРБ за четвърти кметски мандат Кирил Йорданов. В присъствието на специално поканените за целта журналисти десните обявиха и че са решили да подкрепят на балотажа в неделя именно Йорданов срещу когото водиха ожесточена предизборна кампания.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830789
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565