Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2013 08:37 - Eмил Димитров напускал политиката, емблемата му остава
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
2



С депутата бяха свързани немалка част от скандалите около властта в последните 4 години    
      image

Цялата дейност на Емил Димитров като депутат бе белязана със съмнения за лобизъм и конфликт на интереси. За повече от осем месеца обаче комисията за конфликт на интереси така и не се произнесе по сигналите срещу него

Разровиш ли ги, ще срещнеш депутата Емил Димитров Приключвам с политиката и не искам повече да се занимавам с партии, заявил на събрание на софийската областна структура на депутатът Емил Димитров, съобщиха медиите в петък. Според неофициална информация решението му съвпада и с това на ръководството на партията да не бъде включен в листите за предсрочните избори през май.

И двете решения не са изненада, тъй като депутатът се превърна в една от емблематичните за управлението на
ГЕРБ
фигури, като голяма част от скандалите, които избухнаха през последните близо четири години, бяха свързани именно с активната лобистка дейност на Димитров.

Лобист до края

Компаниите в горския сектор, които са сред най-засегнатите от законотаделните инициативи на депутата, смятат, че реално той е взимал спорните решения, които министър Мирослав Найденов просто е изпълнявал. Ще се запомни и емблематичната му реплика към тях: "Държавата е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас."

Интересите на депутата, с когото премиерът в оставка Борисов не крие приятелските си отношения, са "наследство" от предишните две правителства.

През 2002 г. той придобива концесията си върху ловното стопанство "Елен" край Етропоре, както и върху "Шерба" край Горен чифлик. Една от първите инициативи на Димитров в 41-то Народно събрание беше за удължаване на ловния сезон за дивите патици и в размножителния им период. Избухналият скандал и явният конфликт на интереси го принудиха да оттегли предложението. При кабинета "Станишев" той се оказа и сред бенефициентите и на скандалните горски замени.

Един от последните големи скандали, свързани с интересите му, бе спрян от Брюксел европроект  за над 1 млн. лв. за животни, защитени от екомрежата "Натура 2000". Той предвижда разселване на благородни елени и глухари в района на Етрополе, където е едно от ловните стопанства на Димитров. Елените обаче не са защитено животно – нито по българското, нито по европейското законодателство.

След като влезе в парламента, Димитров прехвърли бизнес делата си на над 70-годишната си майка Елеонора Димитрова, включително и тези, свързани с дистрибуцията на цигари. Той бе яростен противник на пълната забрана за пушене в заведенията, но не успя да наложи позицията си. За сметка на това успешно прокара с гласовете на
ГЕРБ
и ДПС забраната да се произвежат и продават т.нар. цигарени гилзи с абсурдния аргумент, че това било нелоялна конкуренция на цигарените фабрики.

Мистерия

През 2008 г., когато Бойко Борисов бе кмет на София, името на депутата изплува и в един от най-мистериозните скандали. Тогава Борисов съобщи, че с фалшифициране на подписа му е придобит на силно занижена цена имот от 14 дка в столичния кв. "Стрелбище". Купувачът е фирма "Сида С" с управител Петър Драшков, брат на тогавашния зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Вследствие "Сида С" е изкупена от фирма на Емил Димитров - "Симеон-2". Тогава започна разследване за фалшификация, а прокуратурата съобщи, че така са били заграбени близо 100 общински имота. И до днес обаче няма резултат от разследването.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819518
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565