Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2013 17:17 - Възгледите на новия папа: от тангото, през изкуството до гей браковете
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
1



 Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио изненада света в сряда вечерта, слагайки край на почти 1300-годишното управление на европейските папи. Публикуваме селекция от възгледите на 76-годишния нов ръководител на римокатолическата църква по разнообразни въпроси като неомъжените майки, гей браковете, глобализацията и собствените му интереси и жизнен опит.

За покръстването на децата на неженени родители: "Детето няма абсолютно никаква отговорност за състоянието на брака на своите родители. А и често кръщението може да бъде ново начало и за родителите", казва той в интервю за италианското католическо списание 30 Giorni през 2009 г.

За гей браковете: През 2010 г. досегашният архиепископ на Буенос Айрес протестира срещу аржентинското правителство, което се готвеше да легализира гей браковете. "Нека не бъдем наивни. Това не е просто политическа битка, това е опит да се унищожи Божият план", написа той дни преди проектозаконът да бъде приет от Конгреса.

image

Архиепископ Берголио освещава спортния комплекс на любимия си футболен клуб "Сан Лоренцо" в Буенос Айрес през 2011 г. Дева Мария е облечена в цветовете на отбора.

image



За глобализацията: "За да се преборят ефектите от глобализацията, която доведе до затварянето на много заводи и съответно до бедност и безработица, трябва да се стимулира нов икономически растеж отдолу нагоре: чрез създаването на малки и средни по размер компании. Външната помощ не трябва да идва просто под формата на фондове, а трябва и да се засилва трудовата и политическата култура на хората", казва папа Франциск в интервю за италианския вестник La Stampa през декември 2001 г.

За суетата: "Често казвам, за да илюстрирам истината за суетата: вижте колко красив е паунът отпред. Но ако го погледнете отзад, вие виждате реалността. Който и да се подведе от суетата, крие голямо нещастие в себе си", заявява аржентинският епископ в интервю, публикувано на уебсайта Vatican Insider през февруари 2012 г.

За тангото: "Харесвам много тангото и когато бях млад, също танцувах", разказва той на Франческа Амброхети и Серхио Рубин, автори на биографията му El Jesuita ("Йезуитът"), излязла през 2010 г. Приятелката му била в групата приятели, с които ходели да танцуват. "Но след това открих религиозното си призвание", признава новият папа.

image

 

image



За пилеенето на пари: Берголио е известен с това, че в Буенос Айрес пътува с автобус и метро, а когато трябва да лети, използва нискотарифните авиокомпании. "Той не може да понася прахосването. Казва, че в Аржентина има деца в гетата; той винаги мисли за тях", разказва неговата братовчедка от Торино Мария Тереза Мартинено в интервю за La Stampa.

За киното: Според биографията на висшия духовник любимият му филм е датският Babette"s Feast ("Угощението на Бабет") на режисьора Габриел Аксел от 1987 г. Той разказва за две набожни сестри, които подслоняват чужденка католичка. Тя започва да се грижи за дома им, а след време печели лотарията и с парите приготвя невиждан за изолираното протестантско селце пир.

За изкуството: "Любимата ми картина? "Бялото разпятие" на Марк Шагал", признава Франциск. Световноизвестният руски художник рисува картината през 1938 г., а на нея са изобразени страданията на евреите около Иисус на кръста.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833311
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565