Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2013 13:19 - Евгений Дайнов, политолог: Олигархията чувства непреодолима опасност
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов
коментира пред БНР интервюто на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев в австрийски всекидневник, в което отправя нападки срещу президента Росен Плевнелиев, "Икономедиа"  - издател на "Дневник" и "Капитал", и министри от икономическия екип на ГЕРБ. 

Публикуваме пълния текст на
интервюто с Дайнов по БНР:

Имате ли обяснение какво е притеснило г-н Василев да направи такова недипломатично изказване по адрес на българския президент?

- Поведението на такъв тип същества от тъмното е сравнително лесно да бъде изчислено. Те обичат да живеят на тъмно, цял живот са правили това и когато изскочат на светло  - това означава само едно, че някъде са притиснати и обичайните им методи за отпор не действат. Те изскачат на повърхността и ние ги виждаме в цялото им великолепие: полуграмотни, говорещи несвързано, агресивни.

В последните няколко месеца видяхме това с Цеко Минев - изскочи на повърхността изведнъж по време на летните протести миналата година. Първо твърдеше, че няма нищо общо с "Витоша ски" и с "Юлен", а когато стана истински напечено, изскочи на повърхността. След това в разгара на протестите ТИМ, които отричаха, че съществуват изобщо - изскочиха и казаха, че произвеждат 10% от БВП на страната.

Първото, което разбираме, е че този точно, така наречен банкер, част от олигархичната шайка, която управлява и използва България, е притиснат, чувства неопреодолима опасност и обичайните му методи на задкулисен натиск и някакви подредби не действат. Затова се чувства задължен да изскочи отгоре и да ни съобщи какво мисли по различните въпроси.

Притиснат откога, според вас, защото очевидно той харесва бившия премиер Бойко Борисов, говори за харизмата му и е обезпокоен от протестите, които го свалиха.

- Цялото великолепие на подредбите на тези хора се дължи на това, че държавата им дава ресурс. Следователно той се чувства заплашен, че може да му бъде нанесен удар. Държавата може да оттегли ресурса, който му предоставя в момента. В неговата банка държавата по някакви причини съхранява повече от половината пари на държавните предприятия и около 80 процента от парите на българската енергетика. Всяко правителство, което реши да изтегли пари от тази банка, този човек ще бъде съсипан.

Тоест можем да подозираме, че служебното правителство би могло да направи така? Да припомним, че тройната коалиция също държеше там парите.

- Точно така, тези олигарси са любими на всички - и на червени, и на Бойко Борисов. Той е уплашен, че държавата с един подпис може да изтегли парите си от неговата банка и неговата империя да рухне и явно припознава, че опасността идва от президента. Дали е така аз не знам дали някой иска да изтегли нашите пари от неговите джобове, но очевидно той е стигнал до това заключение и оттук са всичките тези безобразия. 

А тази атака срещу "Икономедиа", съпругата на президента и бивши министри, които се свързват с кръга "Капитал"?

- Нямам представа защо изведнъж властта - и ГЕРБ и олигарсите, които ГЕРБ наследи и обяви за свои, отново отвориха фронт срещу "Икономедиа", срещу "Капитал" и "Дневник" - не ме питайте. Но Цветан Василев няма защо да ги долюбва, защото "Капитал" изкараха наяве скритата му империя и показаха кои медии с какви пари субсидира.

Сега той им отвръща с обратното, че няма медии, че не се появява в ТВ7 и вестниците медиите, макар че думите на Василев можем днес в "Монитор" да разчетем  думите на Цветан Василев през Яне Янев т.е. говорители бол... 

- Това нещо беше много лесно да се изчисли и много анализатори го направиха.  В момента, в който се заклати властта на ГЕРБ, която беше изцяло посветена на обслужването на шайка олигарси и монополисти, те ще започнат да правят резки движения и най-вероятно ще се сбият помежду си.

От Аристотел още знаем, че олигархията е най-нетрайната, най-крехката, изложена на вътрешни конфликти форма на управление. Сменя се властта и държавата евентуално би могла да спре да ги помпа с ресурс, с нашите пари. Започва да им става жегаво и те правят резки телодвижения - и да казват ние сме добрите - има едни други лоши.

Въпросът е дали държавата ще го напарави. Всеобщо е възмушението че държавните пари са в една банка, има изказвания и на европейски лидери. Би ли имало правителство, което би си позволило да участва в тази война след като виждаме на какво ниво е паднал г-н Василев да коментира съпругата на президента. Та това е личен живот...

- Този тип говорене е присъщ на тези хора. Представете си, че не го е казал Цветан Василев, а че го е казал Христо Стоичков или си представете си, че го е казал Цветан Цветанов или Бойко Борисов. Ще повярвате ли? Ще повярвате. Тези хора докато управляват ще предоставят нашите ресурси на своите приятели. Надявам се, че някое правителство или някой президент някога ще каже, че това е безобразие, че не може този тип хора държавата да ги издържа и да изтребва бизнеса, за да просперират те. 

Надявам се, че ситуацията ще се подреди така, че правителството да няма друг изход освен да отстоява обществения интерес. То би било първото от доста време насам.

Очаквате ли лична реакция на президента, или не бива да се влиза в отговаряне на такива твърения?

- Опитен дуелист в политиката, какъвто Росен Плевнелиев все още не е, би отговорил с нещо. 

image

Страхът от Василев, Пеевски & Ko - 27 мар

Правителството готви правила за публичност и управление на парите на държавните фирми - 26 мар

"Булброкърс": Интервюто на Цветан Василев създава грешна представа за сделките за БТК - 26 мар

Огнян Минчев: Атакуването на президента с долнопробни компроматни парчета е абсурдно и недопустимо - 25 мар

Отговорът на "Икономедиа" на интервюто на Цветан Василев - 25 мар

Цветан Василев в атака: Президентът защитава бизнес интереси, а не нацията - 25 мар




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830424
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565