Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2013 14:27 - Франс прес: България страда от емигрирането на младите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 596 Коментари: 2 Гласове:
1



  Освен заплатата, има и други страни от живота в България, които подтикват човек да си потърси късмета другаде

България страда от масовото емигриране на млади висшисти, разказва в репортаж Франс прес. Агенцията коментира, че това има драматични последици за икономиката и обществото на страната, която остава с нискоквалифицирана работна ръка и застаряващо население.
Всяка година между 20 000 и 25 000 души между 25 и 39 г. напускат тази държава - най-бедната в ЕС, според изследване на синдиката "Подкрепа", отбелязва Франс прес.
По-слабообразованите работят в строителството, ресторантьорството или се грижат за възрастни хора, главно в Германия, Великобритания, Гърция и Италия.

26-годишната Румяна Ганева работи в кол-център въпреки магистърската си степен по икономика в най-добрия университет в София. "Това можех да го правя и без диплома", признава тя пред агенцията.
Румяна обмисля да запише втора магистратура във Великобритания, а баба й ще продаде апартамента си, за да финансира следването й.

Учителка в столична гимназия пък споделя, че повечето ученици нямат търпение да вземат дипломата си, за да отидат в Европа.
Ако се завърнат в България след завършване на висшето си образование, те обикновено могат да разчитат на заплата от 1000 лева (500 евро), отбелязва АФП.

Освен заплатата, има и други страни от живота в България, които подтикват човек да си потърси късмета другаде, коментира агенцията.
"Грубата сила, парите и арогантността са издигнати в култ. Да подкупиш лекар или полицай е нещо обичайно, купуват се изпити и дори дипломи!", възмущава се Христо Михайлов, който се е завърнал се в България, след като е следвал право във Франция.

След падането на комунистическата диктатура през 1989 г. около 1,5 милион българи са емигрирали, а сегашното население е 7,3 милиона.
Особено засегнат е секторът на здравеопазването - според ресорния синдикат 57% от студентите по медицина искат да емигрират.

Загубата на работна ръка, а при оставащите - университетско образование, което често пъти не е пригодено за трудовия пазар, създават "отровен коктейл" за икономиката, смята президентът на Българска стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той се безпокои от недостиг на инженери, чиято професия стана непопулярна поради упадъка на индустрията след падането на комунизма преди 23 г.
Според БСК при национално равнище на безработица от 12%, при младите на възраст под 30 години това равнище е 38% от активното население.

Емиграцията на българите в Европа ще продължи, предупреждава Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания в София. По думите му, ще са нужни десетилетия преди българското общество, за да може да предложи условия на работа и живот, сравними с тези в Европа.

Франс прес коментира, че това може само да влоши дългосрочните демографски перспективи, които вече са най-мрачните в Европа.
През 2012 г. пенсионираните българи са близо 24% от населението, а ненавършилите трудова възраст млади хора - малко над 14%, по данни на Националния статистически институт. Пенсионната система се огъва под тежестта на 2,2 млн. души от третата възраст, от които малко над половината получават пенсии между 150 и 200 лева (между 77 и 102 евро), по данни на правителството.

Само преди дни в репортаж от София белгийският сайт Ер Те Бе Еф (RTBF) коментира, че България, макар и най-бедната страна в Европа, все пак може да разчита на младите си хора, за разлика от други страни, в които те мечтаят само за едно - да заминат на друго място в Европа. Медията разказа, че в България има много млади, които искат да останат, за да й помогнат да си стъпи на краката.

Междувременно днес изследване на международната организация на труда (МОТ) показа, че не се очаква никакво подобрение в средносрочен план на пазара на труда при младежите, като безработицата във възрастовата група между 15 и 24 г. в световен план се очаква да достигне 12,8% през 2018 г. спрямо 12,3% през 2013 г.
В световен план през 2013 г. ще има близо 73,4 милиона безработни младежи, повишение с близо 3,5 милиона от 2007 г. и с 0,8 милиона от 2011 г., сочи доклад "Световни тенденции за заетостта на младежите".



Гласувай:
1



1. elahikari - Белгийска медия: България може да разчита на младите си хора
08.05.2013 14:30
България, най-бедната страна в Европа, все пак може да разчита на младите си хора, противно на други страни, в които младите с диплома мечтаят само за едно нещо - да заминат на друго място в Европа.
В България има много млади, които искат да останат в родината си, за да й помогнат да си стъпи отново на краката, пише белгийският информационен сайт Ер Те Бе Еф (RTBF) в репортаж от София, предаде БТА.

Журналист на сайта се е срещнал с няколко млади българи, които аргументират решението си да останат или да се върнат в родината си.

Сред тях е току-що дипломиралата се по специалността "Международни отношения" в Софийския университет Мария Трионджиева, която говори отлично три езика - български, английски и френски. Тя много лесно може да си намери работа в Европа, но иска да остане в България, защото според нея страната има нужда от студентите си. Мария признава, че България има много проблеми и несевершенства, но благодарение на младите всичко това може да бъде преодоляно и бъдещето да стане по-добро.
Друг пример в репортажа е този на Бойко Благоев, учил в Холандия, работил в Брюксел, но завърнал се в София по лични причини. Той е основал асоциацията "Тук-там", която обединява млади, които като него, след опит в чужбина, предпочитат да се върнат в родината. Асоциацията се разраства с всеки ден.
"Няма нищо изненадващо. Това е все по-често явление сега. Много млади заминават, казвайки си, че няма никога да се върнат, че в чужбина е раят. После те си дават сметка, че другаде има същите проблеми като тук - безработица, бюрокрация и че в крайна сметка в България не е чак толкова зле", посочва Благоев, цитиран от белгийския сайт.
Неотдавна подобна стъпка е предприел и 27-годишният Христо Бояджиев. Той е обиколил четирите краища на света, но е изпитал носталгия по родината си и се е върнал. В България не е имал никакъв проблем да намери работа и сега е уеб дизайнер.
цитирай
2. elahikari - ===
08.05.2013 14:30
Бояджиев разказва, че опитът в чужбина му е бил от полза, за да бъде назначен веднага на работа.


"Голямата разлика е, че в САЩ човек дебютира съвсем ниско в йерархията, отговорностите ни са малки, а тук аз започнах много нависоко", казва Бояджиев и подчертава, че визира както заплата, така и отговорностите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819897
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565