Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2013 11:26 - 6 нови стъпки за укрепване правата на гражданите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 458 Коментари: 1 Гласове:
0



  В доклада за гражданството на ЕС от 2013 г. са изложени  конкретните начини да се помогне на европейците да се възползват по-цялостно от правата си в ЕС – като се започне от търсенето на работа в друга страна от съюза и се стигне до гарантирането на по-активно участие в неговия демократичен живот. Най-важните предложения са свързани с улесняване на хората да работят и да се обучават в други страни от ЕС, намаляване на прекомерните бюрократични формалности за гражданите на ЕС, които работят и пътуват в съюза, и премахване на пречките пред трансграничното пазаруване. През европейската година на гражданите докладът за гражданството на ЕС е отговорът на комисията на многобройните призиви от граждани на съюза, споделили проблеми, с които са се сблъскали при пътуване, преместване или пазаруване в други страни от ЕС.

 

„Европейското гражданство е перлата в короната на европейската интеграция. За политическия съюз то играе ролята, която еврото играе за икономическия и паричен съюз. В днешния доклад за гражданството гражданите на ЕС се поставят най-напред“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар по въпросите на правосъдието, основните права и гражданството. „Откакто за първи път бе включено в договорите през 1993 г., гражданството на ЕС постоянно се развива, но все още не е достигнало зрелост: хората продължават да се сблъскват с препятствия при упражняване на правата си в ежедневието. Всяка година получаваме над 1 милион запитвания от граждани по свързани с правата им въпроси. Затова днес предприемаме действия за укрепване на правата на гражданите в ежедневни ситуации – като търсене на работа, пазаруване онлайн или участие в европейския процес на вземане на решения.“

 

Две десетилетия след като правата на гражданите на ЕС бяха определени в Договора от Маастрихт, те невинаги са реалност в ежедневието на хората. Това бе потвърдено от участниците в широкомащабна обществена консултация относно гражданството на ЕС, в която 12 000 граждани на съюза посочиха примери за бюрократични пречки, пред които все още са изправени — например, когато упражняват правото си на свободно движение. Проучвания Евробарометър за гражданството и изборните права, серия преки диалози на гражданите с национални и европейски политици, както и голям брой запитвания от граждани относно правата им в ЕС, получени чрез информационната служба Europe Direct, потвърждават, че има още много несвършена работа. Комисията отговаря на тези проблеми.

 

В условията на финансова и дългова криза трябва да се вземат мерки за премахване на препятствията, с които се сблъскват гражданите, търсещи квалифицирана работа в други страни от ЕС, или гражданите, желаещи да купуват стоки от чужбина. Това придобива още по-голямо значение, като се има предвид, че ЕС се насочва към истински икономически и паричен съюз, а на хоризонта се очертава политически съюз.

 

В доклада за гражданството на ЕС от 2013 г. са обявени новите действия в шест области с цел укрепване на правата на гражданите:

 

1. Премахване на пречките за работници, студенти и стажанти в ЕС.

 

2. Намаляване на бюрокрацията в страните членки, като се улесни приемането на документи за самоличност и пребиваване, когато гражданите искат да пътуват или трябва да доказват самоличността си в друга страна от ЕС.

 

3. Защита на по-уязвимите в ЕС.

 

4. Премахване на пречките пред пазаруването в ЕС.

 

5. Насърчаване на предоставянето на целенасочена и достъпна информация за ЕС.

 

6. Засилване на участието на гражданите в демократичния процес. .



Гласувай:
0



1. elahikari - Имигрантите - горещ картоф, или спасителен пояс за икономиката?
09.05.2013 11:28
?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820182
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565