Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2013 15:59 - Откъде ще дойде алтернативата
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.05.2013 16:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image евгени дайнов

Навремето имах късмета да бъда научно ръководен от френския социолог, професор Лансло, който ми набиваше в главата следното положение: "В разбъркани времена не гледай основните данни и тенденции. Вгледай се какво става около тях, в периферията, защото оттам ще изскочи новото; или най-малко ще започне кризата на старото." След изборите това е валидната научна гледна точка, защото времената са смутни.
Тези избори нямат значение сами по себе си. Те са електорален маркер в прехода към нова политическа структура в страната. Влакът не е стигнал нито до София, нито до Варна, а се намира в Каспичан. Седи на промеждутъчна спирка и подгрява двигателя, за да продължи към по-значими дестинации.Какъв влак гледаме и накъде върви той - това би трябвало да е ясно и за хората, които не са минали школата на Лансло – а са просто наблюдателни, интелигентни и трезви в оценките си. Защото резултатите са ясни като бял ден.

Около една четвърт от гласувалите не са подкрепили установените партии. Техният глас е "разпръснат" между т.нар. малки партии в цялата им палитра. Тези гласоподаватели, съдейки по първите достъпни данни, са млади, образовани, прогресивно мислещи градски жители.

Който махне с ръка – "протестен вот" – няма да е прав. Чисто поколенски погледнато, това е бъдещето на България. Тези хора търсят нещо ново. Засега не го намират, но

търсенето е автентично и дълготрайно

Ще продължи, докато не произведе новото положение.

Процесът тръгна, разбира се, още от протестите. Те не бяха, както хукнаха да ни убеждават казионните медии, "икономически". В момента в който излезеш на улицата и блокираш основните пътни артерии на столицата – ти си политик. В момента в който извикаш "Долу монополите!", ти формираш политическа програма. Защото монополът не е явление от икономическия, а от политическия свят.

"Долу монополите!" прерасна в "Долу всички!" и така се превърна в искане за нов политически и властови ред в държавата. Защото "всички" бяха направили така, че структурата на властта в България да е направена не за да обслужва общото благо и да поддържа реда, а за да удовлетворява алчността на шепа олигарси и монополисти. "Долу всички!" означаваше "Искаме ново политическо устройство" – такова, което да представлява гражданите, а не някаква банда, конституирала се като техен господар.

Точно в този момент обаче дойде

подлият контраход на политическите монополисти

заседаващи в парламента. Вместо да дадат простор на формиращия се дебат, като например подкрепят предлаганото от Иван Костов кризисно правителство, всички вкупом хукнаха към извънредни избори. Целта беше напълно прозрачна: уличният дебат да абортира, преди да е родил нов политически дневен ред и нови негови партийни носители. Така и стана. Нито се стигна до яснота как да изглежда структурата на властта, нито пък имаше време да се появят убедителни нови партии, искащи да градят тази нова структура.

Но търсенето на новия обществен договор не спря, защото беше автентично въпреки анцузите на доста от протестиращите. И точно това търсене се изля на тези избори в "разпиляването" на гласа на младите и разумните по "малките" партии. Този процес ще продължи – къде в политиката, къде в медиите (ако поне малко охлабят примката около шията си), къде чрез градежа на нови политически субекти.

Натискът за ново властово устройство не се вижда само в гласуването за малките партии впрочем. И сегашните "големи" – ако искат да продължат да съществуват когато народът намери новото, което търси – ще трябва да се променят. Нямат друг избор. И вече започнаха.

Всички десни лидери подадоха оставки след разгрома си и това е част от процеса на

промяна на старите партии

Но, забележете, дори преди тях този процес вече беше тръгнал другаде, където също има трезви, макар и "стари", политици.

Мислите ли, че за ДПС беше безболезнено да сменят Ахмед Доган с Лютви Местан? Наистина ли смятате, че Станишев не заложи всичко – включително партията си – в усилието си да изрине проруската шайка на Първанов от водещи места в партията си? И двете операции бяха хирургия без упойка, която постави под въпрос оцеляването на пациента – респективно на ДПС и БСП. Но тази хирургия бе проведена, защото алтернативата беше кротко умиране в рамките на идните година-две.

Сега просто хирургическите операции започват и сред остатъците от десните партии. Около тях ще върви изграждането на

новите модерни политически сили

Единствените, които няма как да се променят, за да са в крак с времето, са ГЕРБ. Причината е проста. Бойко, Цецо, Цецка и сие не са партийни субекти. Нямат партийни инстинкти, нито рефлекси. Затова тяхното отмиране е гарантирано, колкото и да се опитват да се превърнат в онази елементарна мутрочалга, която се харесва от лумпенизираните групи от населението.

Слава Господу, лумпените никога не могат да породят и поддържат нова политическа система. Това е още една причина да знаем, че

ГЕРБ са вече мъртви

колкото и време още да мърдат.

Лумпените и техният ГЕРБ ще си останат в периферията, защото нищо не могат да родят.

Ще роди новото онази група хора, които днес са в политическата "периферия" по простата причина, че техният час още не е дошъл – онези, които "разпиляха" гласа си из ДБГ, ДСБ, Зелените и дори "Глас народен" (ако, разбира се, Светльо не се окаже по-малкият брат на Бойко).
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829578
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565