Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2013 14:07 - "Икономист": Това бяха апатични избори в нещастно време
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
0



image

 

 

"Това бяха апатични избори, проведени в нещастно време. Избирателната активност бе рекордно ниска - малко над 50%. Кампанията бе засенчена от скандали за подслушвания и манипулиране на вота."

Цитатът е от статия в най-новия брой на сп."Икономист" под заглавие "Нещастни избори" (и подзаглавие "И неясен резултат").

В нея е цитиран Андреас Грос, ръководител на мисията наблюдатели на Съвета на Европа, според когото "Бяхме шокирани от отчуждението между гражданите и институциите". Обезверени от растящата безработица и беднотия, българите изгубиха доверие в изборния процес и държавните институции, допълва редакционната статия на "Икономист".

Тя започва с цитат от президента Росен Плевнелиев: "Посред кризата, държавният глава бе оставен сам". Той все още е разочарован от решението на Бойко Борисов да подаде оставка посред най-лошите антиправителствени протести за последните 16 години, допълват авторите на статията.

В нея се казва, че резултатите от изборите са попарили надеждите на бившия премиер "с оставката си да се дистанцира от непопулярното правителство, което бе обвинявано от протестиращите за корупцията и високите цени на тока."

Бившият конституционен съдия Георги Марков казва, че за пръв път управляваща партия печели избори в новата история на България. Но от "Икономист" допълват, че това е и първият път, когато тя побеждава с по-малко гласове, отколкото е имала преди.

Президентът Плевнелиев иска парламентът да започне работа колкото може по-скоро и да се заеме с реформи. "Ще разрешат ли ситуацията едни нови избори?."Не, те няма да променят нищо", казва Плевнелиев. Четирите партии някак си трябва да сглобят правителство. Но то едва ли ще донесе стабилността, от която България толкова силно се желае", обобщава "Икономист".



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830891
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565