Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2013 12:48 - Кризата ни не е финансова, а екзистенциална
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.05.2013 12:49


твърди писателят Георги Господинов в интервю за БГНЕС 

image

"Кризата, в която живеем не е икономическа, тя не е финансова криза, тя е криза на смисъла, културна криза, екзистенциална криза", заяви в интервю за БГНЕС писателят Георги Господинов. "Литературата и вкусът, който развива литературата и културата са едни от нещата, които могат да ни дадат инструмент, за да се справим с кризата, поне да я изговорим, защото събитията показаха, че нямаме и език за кризата", убеден е писателят, който в последния месец за книга си "Физика на тъгата" грабна и Цветето на Хеликон за най-продавана българска книга, и Националната литературна награда за български роман на годината на фондация "13 века България".

"Литературата, четенето са неща, които първо трябва да отстояваме и второ, да предадем на децата си. Струва ми се много важно децата да виждат четящи родители и децата да имат памет за книга, да държат книга в ръцете си", добави Господинов. "Езикът не е нещо отделно от начина, по който живеем. Говорим така, както живеем и живеем така, както говорим и е хубаво да си даваме сметка за тези неща. Ако няма смисъл живеенето ни, не можем да го търсим и в езика", каза още той.

"24 май е най-хубавият и май единственият български празник, който е запазил доверието на хората, най-хубав е защото празнуваме нещо като букви и език, нещо, от което в крайна сметка сме направени и защото тези трийсетина букви ние ги носим от девети век. Ако се огледаме наоколо като че ли няма нищо толкова трайно в българската история, което да ползваме и днес всеки ден", смята той.

С Георги Господинов говорихме и за срещата с неговите читатели на 1 юни от 12:00 до 13:00 на щанда на издателство "Жанет 45" на "Пролетния базар на книгата". "Това ще бъде една неформална среща с читатели. Много писма получих със страшно вълнуващи изречения и за мен най-важна е тази среща. Интересува ме кои са хората, които четат моите книги. Достатъчно е само да видиш очите на читателите си. Човек пише в известна самота и има един момент, в който виждаш очите на читателите, очите, които те познават преди да са те видели, защото са чели книгата ти. Срещата ще е един шанс да се видим взаимно", каза той и призна: "Най-вълнуващо е, когато ти напишат, че си разказал тяхната история или че книгата ги е върнала към живота или че страшно ги е утешила. Ако можех и аз да се утешавам от моите книги, щеше да бъде супер".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830398
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565