Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 02:47 - Скандал в БАН с наградите на младите учени - гаврата с надеждата на науката в БГ продължава
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След месеци отказ да даде парите ръководството ги обещава преди Коледа, младите обидени

 

Велиана Христова

От 24 май в БАН продължава скандалът с невръчените награди за научни постижения на 23-ма най-успешни млади учени на академията, които трябваше да им бъдат дадени по традиция в Деня на славянската писменост, но без всякакво обяснение бяха задържани от ръководството на БАН. Още преди 2 месеца скандалът стигна до медиите. В началото на септември проблемът бе поставен и в Настоятелството на БАН от председателя на ресорната комисия в НС Ваня Добрева.
По настояване на Комисията за младите учени към Общото събрание зам.-председателят на БАН чл.-кор. Николай Милошев обясни вчера, че нямало пари, но сега се били намерили и когато се види в края на годината финансовото състояние на БАН, наградите ще бъдат връчени преди коледните празници. Учени предложиха датата 1 ноември - Деня на будителите. Събранието накрая настоя в началото на декември да се свика специално заседание, на което да бъдат връчени грамотите и паричните награди на отличените успешни млади изследователи.
Тази година за пръв път награждаването стана по истински научни критерии, успехите на младите бяха оценявани от февруари до май по точкова система и най-добрите бяха определени за призьори, обясниха вчера директори на институти. След класирането на предложените кандидати Общото събрание на 9 май одобри наградите, които са на обща сума 61,4 хил. лв.
Последвали са месеци запитвания от младите до комисията на ОС, от нейна страна - до ръководството, кога младите ще получат наградите. Отговор не е получен. Самите млади учени обясняваха, че грамотите за тях са важни при кандидатстване за проекти. Някои от наградените, очаквайки да получат сумата, са взели заеми, за да финансират свои проекти или да публикуват монографии. Шефове на някои институти обясняваха в кулоарите, че не са участвали в двудневно пътуване на директорите на звената на БАН до Варна, организирано от ръководството, защото ги е "срам да трошат пари за гуляи", докато на младите докторанти и сътрудници се отказва наградата. Основната заплата на млад специалист в БАН е 350 лв., на главен асистент с докторска степен - 509 лв.
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров заяви вчера за ДУМА, че ОС не го е питало откъде ще се вземат парите, когато е гласувало 61 хиляди лв. за наградите. Първите допълнителни 7 млн. лв., дадени за БАН тази година още при ГЕРБ, са отишли за покриване на намалените досега заплати, които не са покрити от бюджета на Дянков, и за 2013 г. Вторите 4 млн. лв., гласувани от служебния кабинет и дадени от правителството "Орешарски", били за съфинансирането по проекти в програма "Конкурентоспособност". А партидата "развитие", в която институтите отчисляват 10% от собствените си приходи, била намаляла наполовина заради ремонти и не можело да се вземат пари за младите от нея. ОС, което е отговорно за разпределението на финансите, не е информирано какви суми има в партида "развитие" и какви ремонти са правени.
Още преди месец някои от наградените млади учени с бляскави постижения в науката обявиха, че историята с наградите е обидна за тях и те не желаят да ги получат. Не сме просяци, обявиха те в един от интернет форумите си.       

Други обмислят възможността да стигнат до съд за злоупотребата с достойнството им.

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831852
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565