Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2014 06:35 - Константинополският патриарх Вартоломей и папа Франциск се срещат в Йерусалим през май
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 893 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Папа Франциск е на посещение в Светата Земя от 24-ти до 26-ти май, когато ще се срещне с Константинополския патриарх Вартоломей

По време на своята визита в Рим миналата година за интронизацията на Франциск І, Константинополският патриарх Вартоломей покани новоизбрания папа на поклонение в Светата Земя, за да отпразнуват заедно петдесетгодишнината от историческата среща на патриарх Атинагор и папа Павел VІ в Йерусалим през 1964 година”.

В комюнике на Вселенската патриаршия от края на февруари тази година се казва, че „срещата през май ще затвърди братските отношения между двете "църкви-сестри" и ще спомогне за единството и примирението на християнските църкви и ненасилието и мира по целия свят, в частност в Близкия Изток”.

Ето какво още казва в заявлението си Константинополският патриарх:

"С радост и безмерно братско чувство ние с нетърпение очакваме времето, когато в Светия град Йерусалим ще се състои нашата среща с възлюбения ни брат в Христа, Негово Светейшество папа Франциск. Тази петдесетгодишнина от историческата среща между папа Павел VІ и нашия предшественик - покойния патриарх Атинагор, е прекрасна възможност да задълбочим братските връзки между Петър и Андрей, на които дължим основаването на нашите църкви. Затова, тръгвайки по стъпките на папа Павел VІ и патриарх Атинагор, ние изразяваме нашето желание за по-нататъшно всестранно развитие на отношенията между Католическата църква и Православните църкви. Преди две хиляди години именно в Йерусалим изгря Светлината от Гроба. Това пак може да се случи и отново в Йерусалим ярко да засияе светлината на света, взаимното доверие и братската любов заради нашите две Църкви и благото на целия свят."

Според „Catholic World News” Константинополският патриарх бил удивен, когато след интронизацията на папата, получил покана от новия понтифик за вечеря с кардиналите. След завръщането си от Рим Вартоломей заяви, че вижда "възможност за развитие на нови взаимоотношения с Ватикана, което на свой ред засилва оптимизма относно перспективата за възстановяването на християнското единство".

В интервю пък за «Vatican Insider» Пергамският митрополит Иоан Зизюлас, който е съпредседател на съвместната комисия по католическо-православния диалог, каза, че очаква проблеми с продължението на диалога.

Най-сериозният от тях, според него, бил отказът на Руската Православна Църква да приеме положението за първенството във вида, в който го трактува Константинополската патриаршия. Този проблем бил доста голям заради огромното влияние на Московска патриаршия в православния свят, счита Зизюлас, който не приема позицията на Москва, че Източната християнска традиция никога не е признавала универсално първенство, и твърди: «От самото начало в Църковната традиция е имало канони, в които се говори, че никога в Църквата не е имало Предстоятел без Събор и Събор без Предстоятел. Хармонията между Предстоятеля и Събора е дар на Светия Дух. Това е била нашата еклезиология от самото начало».

Председателят на Съвета за единство на християните към Ватикана кардинал Кох на посещение в католическия университет в Лвов отправи предизвикателство към целия Източен православен свят «смело да изследва своя основен еклезиологичен проблем – автокефалията на националните Църкви и тяхната склонност към национализъм». „Католиците, за разлика от православните считат, че отделната евхаристийна общност е непълна Църква. Основата на Католическата църква, според Кох, е единство на отделните евхаристийни общности една с друга и с епископа на Рим.”

За православния свят е очевидно, че през целия двадесети век Константинополските патриарси се стремят към създаване в Православната църква на своего рода източен аналог на папството, като претендират за първенство не само по чест, но и по власт. Тази тенденция не само се засилва, но и оказва днес сериозно влияние на характера на православно-католическите отношения, еманацията на които се предвижда да бъде, по думите на Кох, „среща пред един олтар”.

Седмица.ру

Превод: Десислава Главева




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829943
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565