Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2015 03:49 - За оскотяването и още нещо. Размисли след задушница
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 3201 Коментари: 6 Гласове:
2

Последна промяна: 17.02.2015 03:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://www.lentata.com/page_6617.html#commentList

нелката

16 February 2015

Само на Балканите се раздава храна за Задушница.На всякъде по света се носят цветя и палят свещи-само това.Аз съм питала попа защо се прави у нас така и отговорът е:дава се жертва/храна/.Тя не е за мъртвия.На живите се раздава.На сиромаси и чужди хора.Да се помолят за душата,да получи опрощение.Затова не грях да се вземе от гроба,но правилното е храната да се даде,а който я вземе да каже „Бог да прости“

Веско

16 February 2015

големи християни с вашата християнска държава, откраднали им солетите и баниците от гробището - ай сиктир

до Ава

16 February 2015

Кое е по-гладен - аз с пенсия 260 лева или те с помощи 1600 и с безплатни ток и вода?Ровят, подбират, в едната торба събират баници и питки, в другата салами, готвено и мръвки, в третата сладките и бонбоните. Което не искат го размазват с крак, да не го вземе друг.Вървят в колони по няколко души да не пропуснат случайно гроб.

Руси

16 February 2015

Затова по-добре раздайте на някой познат , дори и непознат от колкото да ги оставите на тези боклуци мръсни.Не вярвам много в тея традиции с раздаването и оставянето на храна на гробищата, но дори и да ходя, предпочитам да раздам на някой друг опечелен - от колкото да оставя храната на тези гниди.И стига с глупостите, че са били гладни - взимат доста пари от помощни, пък и не давам една стотинка и да са гладни.Нямам никаво съпричастие към тхното долно и мръсно племе, мангалско.

16 February 2015

Крадат и цветята. Крадат даже отрязаните пласмасови бутики, в които се слагат цветята. Дали циганите правят услуга на някой, дали обаче самите близки не се обслужват самички- не знам. Вече не слагам такива работи, защото чувството е кошмарно. Затова винаги ще е мизерия, външна и вътрешна, при нас. И на гробищата и другаде. За мен дори тази мисъл е нодопустима, дива и противоестествена, но някой го прави редовно. не смея да сложа снимки на паметника на родителите си защото ако ги задигнат или повредят - трудно ще го преживея. И... ако някой краде храна от гробовете защото е гладен - да взима, защото тази храна там, колкото и да ми странен този обичай, е за това, за раздаване. Но според мен тази храна се краде по други, нечовешки причини. И след тях остава разруха и омерзение само.

  13 Мариана

16 February 2015

Да, ама то не е взимане, като да са умрели от глад! Много е грозно, да те обградят като хищници, да не можеш и в мъката си да се справяш и с тях. Ужасно е, до гроба на твой близък да си искат най- нагло пари и ако не им дадеш да те засипват с клетви! Защо!? Хайде стига вече с тази хуманност! Гладни били, бедни били! Ами да работят! И моето семейство е нямало пари, баща ми почина млад,но не съм си и помисляла, че някой ми е длъжен! В социалните мрежи, една жена сподели, че на Задушница, циганка е помагала на циганчето да уринира върху паметник! А защитавайте ги сега и си представете, че това е надгробната плоча на ваш близък!

  12 Благовестка

16 February 2015

Това се прави редовно на всички християнски гробища, циганите дори не изчакват близките на починалите да си тръгнат, ами почти от ръцете им грабят! Стоят наредени около гробищата като чакали. И въобще не е вярно че са гладни, защото избират какво да вземат, разхвърлят и оскверняват гробовете без да се съобразяват нито с обичаите, нито с мъката на хората!

    20 капитан Газибаров

16 February 2015

Какви деца са тия бе...не можеш им опърли задниците с една кола вършина ...деца били ...е те тая може вече да има 2-3 чавета пуста сопа дрянова че и не кастрена три пъти удри един път брой ,до като пусне топла вода пишката му ...каквото и да кажем все тая само трепане му е майката ..

  19 кети

16 February 2015

Сега искам да чуя господина,който в предишна статия псуваше българите както умееше.Вярвайте ми нищо и никой няма да промени манталитета на ромите.Те нямат желание да се променят и в това е проблема.Който както иска да ме разбира...

Вени

16 February 2015

Аз от старите хора знам,че на гроб ядене не се оставя.Раздаваш на живите.Оставянето на гроба е все едно,че нищо не си приготвил.

  17 bobi

16 February 2015

и аз така направих още не бях стигнала на гроба и вървят след мен ,нищо не оставих там раздадох на мои приятели


й

16 February 2015

Абе то е ясно циганите как крадат, ама аз да попитам - вие кой храните на гробищата? Аз умрел човек не съм чула да яде, па и кат има 2 м пръст отгоре съвсем се съмнявам...Да сте чували поговорката "Не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава?"..Кълнели били - ми прокълни ги и ти - наизустяваш от нета 2-3 тлъсти сръбски или македонски клетви от най-грозните и че им събереш и без туй кривогледия поглед...ама и пак е най-хубаво сопа/брадва да си носиш
 

Ина

16 February 2015

Не е вярно, че са гладни. Подбират и каквото не им харесва го разхвърлят по земята....Отгоре на всичко са супер нагли, то е ясно, че ще я вземат тая храна, поне да изчакат да си тръгнат близките....

 
Про

 

HA

16 February 2015

Циганче уринира на гроб с помоща на нахилената му майка. И колко надргробни плочи има счупени.. Трябва да има охрана.



29 EleПепи

16 February 2015

Нека да ядат циганетата,за да се стигне до тази храна не е от имане,а е от нямане,а и нали се раздава за Бог да прости,умрелия няма да се разсърди.Ако не го изядат циганетата ще го изядат кучетата живеещи на гробищата.

16 February 2015

За това следващия път като оставяте храна на гробища предварително да се добави малко отрова... уличните животинки можете да ги тровите а тия гадове-не... 
Лео

16 February 2015

Не се оставя храна в гробищата за мъртвите, на тях не им трябва. Раздава (подава) се на живите. Какви са тези езически обичаи да се оставя храна по гробовете?


То и за това се оставя тази храна - за да се подаде за Бог да прости! Нашите покойници нямат нужда от храната буквално а от подаване на милостиня от тяхно име. Слава на Бога, че има дечица, които приемат тази храна - това се вижда на небето! Милостинята подадена в памет на починалите изкупва греховете им извършени приживе но е и повод да се замислим за собствените си грехове и дали ще има кой да подаде милостиня и след нас.... Горко ни ако сме готови да нахраним гарваните и кучетата а не гладните деца - какво като са циганчета? - с милостинята, която сме приготвили за задушница.



Гласувай:
2



1. elahikari - Боже прости това падение!
17.02.2015 03:59
К.К.К
16 February 2015
Да по добре на бездомно куче да я дам отколкото на мангал крадлив и неблагодарен!

10
К.К.К
16 February 2015
За това аз каквото оставям на гробищата го надробявам на малки парчета и го въргалям в пръстта там на гроба, за да не може да се възползват наглите паразити от това което оставям за починалия си баща.
цитирай
2. elahikari - за милостта
17.02.2015 04:00
Ava
16 February 2015
А Вие представяте ли си колко трябва да си гладен, за да крадеш от гробищата?!?!!? Дано никога не разбираме. Големи християни сте всички, то си личи по милосърдието и човещината! Не е ли по-добре храната да се изяде от някой гладен?
цитирай
3. elahikari - по Задушница
17.02.2015 04:33
Кой е по скот -
циганчето, което уринира край паметниците
или българина, който омесва милостинята с кал
за да не я изяде циганина?

Ели от +Долината на смъртната сянка
цитирай
4. elahikari - по Задушница
17.02.2015 04:34
Господи! - какво омерзение!
... само дето е помислил да сложи отрова
в пияните вишни оставени на гроба по задушница...
Наистина ли оскотя българина дотолкова
или демоните се гаврят с душите ни?!

Ели от + Долината на смъртната сянка
цитирай
5. getmans1 - Отвратителните коментари преобладават а това е жалко!
17.02.2015 08:47
Жалко е не за циганите и бездомниците а за нашите хора, че не осъзнават смисъла на ПОДАВАНЕТО и не го различават от оскверняването
цитирай
6. lubovakoniamash - Когато дойде Задушница.......
26.03.2015 10:47
Когато дойде Задушница, хората се сблъскват с мисълта за покойните. Образите им стават малко по-ярки. Носят жито, носят сладки, питки, казват: „Да им се намери”. Да и това е милост, и това е полезно, но не само по себе си. Защото не храна очакват от нас тези, които са живи пред Бога и са една Църква заедно с нас. Те очакват нашето отношение като към непрежалими. Като такива, които реално присъстват в нашия живот, но само временно не са видими в него, доколкото Бог ги е призовал малко преди нас на Небето. Имат нужда от нашето отношение, изразено в разговор с Бога, изразено в молитва, изразено в спомен за техните добри дела чрез наши добри дела.
поздрав Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819934
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565