Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2015 07:56 - за самотните майки - Сами. Или гладни.
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 2723 Коментари: 22 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Усещам лекия, хладен полъх откъм медиите по повод цигуларката Невена и пребития невръстен Христо.
Въпреки че журналистите трябва да защитават човешкия интерес във всяка една история, те гледат да блеснат хладнокръвно с реплики като „като има толкова приятели тая цигуларка, защо не са й помогнали да й гледат детето...”. Сутрешни блокове, студено е.

Самотните майки са курви за нашето брата българина.
Те са някак неуспели хубавици, някак така им се пада.
Защо няма прайд на самотните майки? Защото са натикани в ъгъла на вниманието. Или, защото са горди?

Самотните майки не ги познаваме добре, не мислим за тях. А те са армия.
Армия, която всеки ден избира дали да остави детето си само, или да го остави гладно.

Самотните майки са уязвими в такива тънки неща като секса на работното място. Те сигурно не отказват. Защото: сами или гладни. Но никой не говори за това.

Самотните майки правят грешка след грешка. Един мъж, после друг. Тоя пие, другият бие.
И те пак са сами, и пак гледат децата им да са повече нахранени, което означава - все повече сами.

Малцинства, дискриминация. Ако тия думи бяха истински, ако борците за свобода у нас бяха истински, щяха да се занимават само със самотните майки. 
Или не. Самотните майки са мнозинство. Последните раждащи българки, несполучили да задържат мъжа до себе си. Какво им е на тях? Нищо им няма.

Те хляба не ядат. А не се и обаждат.

Можеха да направят своя избор - един прост аборт. И това е.

Или да направят чуждия избор - силикон, изрусяване, фелацио, плаж, таг, фейсбук. За едни - долче вита. За други - животът не пита.

Всеки ден ден самотните майки излизат от вратата си, водени от последното останало величие по тия земи - как да отгледат децата си. По-малко нахранени или по-малко сами.

Познавате ги. Те са лоши жени, защото не ви дават секс.

Те са лоши работници, защото малкият има температура.Те са досадни, щото са родили.

Те не са мислили, когато са забременявали. Ето това е стигма, лайнарени неолиберали. С това се борете. Ама за това нема кой да ви плати.

Тя всеки ден е избирала дали да е гладно, или да е само. Изборът е ясен. Няма да е гладно.
Другото е шега и хлад от телевизора.

 автор Мартин Карбовски

 

 



Гласувай:
2



1. elahikari - ДИЛЯНА ВУКАДИНОВА
25.07.2015 07:57
Прав си.Но България е страна в която да си самотна майка е грях.Но мен лично социална работничка ми заяви до напусна работа за да си гледам детето и да не го гледа майка ми а аз самата и ми вгорчи живота затова напускам България с майка си и детето повръща ми се от тази държава толерирана от разврат и проституция.....
цитирай
2. elahikari - Войник от женската армия
25.07.2015 07:58
Не е така .......самотните майки не са сами, когото са образовани вишистки, и/или работещи. Та те си имат работа и се осигуряват, плащат си сметките за ток и вода, а и са вложили пари в това да се образоват. Щом е така значи не са циганки и имат пари, нямат нужда от помощ-това е според нашата социална система.Самотна майка според законодателя е майка с месечен доход 35,00лв. и то социална помощ за дете. Всеки останал доход надвишава прага, и няма да ти отпуснат помощ в размер на 100лв. мсечно. Другото възмутително е, че иск за бащинство /биологичния материал / "таткото" може да предяви винаги, докато майката може да предяви иск за издръжка до 3 годишна възраст на детето......Значи какво излиза, че биологичния материал "бащата" има повече права от майката..../Та това не е ли дискриминация на майката?/ и евентуално само едно задължение в размер средно на 70 лв. на месец. /което да не плаща/ и цялото права на света да обърква психиката на детето, да го лишава от внимание, обич и разбиране.Да го запознава с поредната негова жена...Бих искала да попитам законодателя : Ако един мъж изхвърли биологичен материал завързан в кондом на "боклука" , не се интересува от него и след 5-6 години го потърси това прави ли го родител, баща ?
цитирай
3. elahikari - Гаврил Хлътев
25.07.2015 07:59
Думата неолиберали накрая, макар и звучаща между другото, казва всичко, в това се крие корена на ставащото в послдните 20+ години у нас. Най-после и на Карбовски му светна, след много години. Да, за неолибералите зад океана и после навсякъде, света се дели на тарикати, пардон предприемачи и глупци или мързеливци, които си заслужават съдбата. За неолибералите култура и изкуство се свеждат до продукти, т.е.трябва да става за ядене. Свири, за да се натъпчеш. Лафазанов и Москов го бяха уцелили точно - новите неолиберални елити обичат културата и бахура и май не правят разлика между двете. Логично е тогава, че чалгата, отговаря най-добре на неолибералната представа за фунционалната роля на изкуството, като продукт. Чалгата не е анти-Западна ореинталщина, а еманация на културната атмосфера на неолибарализма в български вариант, най-голямото му постижение. Ето защо, тези които наистина творят, правят музика, нямат място в България. В глобалния неолиберален свят, в който живеем таланта им е ненужен. Мястото, което им е отрденто е на изпълнители на шлагери по шведски кораби, с пияни пенсионери. Логиката на неолибералния модел го изисква. Никой не му пука за авангарден джаз, трип хоп или други изгъзици, които не могат да се ядат. Като не можеш чалга, заминавай на корабите. Тая отрова в България я пием поне от края на 90те, съчетана със съответното криминално поведение и механизми за власт на "предриемачите"-мародери. Резултата е опростачване и подмяна на ценностната система с подходяща за неолибералните условия. При неолибарализма няма добро и зло, а силни и слаби, печалба и загуба. Затова сега имаме Тиква с мускули начело на държавата, модел за подражание на лупенизирни Патрикци, закърмени с чалга, готови да навлекат кафявите ризи. След дивия капитализъм винаги идва фашизъм, знаем го от историята.
цитирай
4. elahikari - Ваня
25.07.2015 08:00
Аз съм самотна майка на две деца!Прав си, Мартине!С всичко си прав!Преминала съм през ада, за да отгледам момчетата си.Който не го е правил, няма как да разбере!
цитирай
5. elahikari - Люси
25.07.2015 08:02
Не намирам майката за виновна! Който я съди, да й вземе обувките и да тръгне по нейният път, за да види какво е да си с дете, без родители, починали, и явно с тези хора има добри приятелски отношения, за да им се довери! А, че онези нехранимайковци са с изкривено съзнание, с агресия, безадушие и без всякакви добродетели, насилници по душа, но зад маска...ето това е болното в обществото ни!Достатъчно е за майката всичко това, което преживява! Съвета ми е към Невена...когато оздравее Христо махай се! Бягай от тук! Иди там, където ще живееш спокойно, щя си отгледаш достойно детето, ще работиш в синхрон с грижите за Христо! Поне имаш познати в чужбина, насочи се! Дано чете от някъде това!
цитирай
6. elahikari - друга виновна майка
25.07.2015 08:06
Законите в БГ изглежда всички сме ги нарушавали многократно всеки път когато пътувайки в чужбина без детето (а то е примерно с баба и дядо или с платена бавачка) не сме ползвали посредничеството на някаква си държавна институция, за да ги упълномощим. Щото само родителите са упълномощени "по подразбиране".Това разбрах от изказванията на компетентни хора по други медии. Не се коментира друг ежедневен казус на всяка самотна майка -платената бавачка докато детето е болно и не го искат в градината, но пък майка му я искат работодателите на работното и място. и я позаплашват дори шефовете, че ше стане излишна- и тази майка набързо намира бавачка-пенсионерка- естествено без трудов договор - и това ли също е престъпление на родителя? Май пак да. Ами аз съм от тези, престъпвалите закона, и по двата начина, така изглежда. Да ми пратите ли социалните, как мислите? Другите всички невинни ли сте?
цитирай
7. elahikari - Таня
25.07.2015 08:08
Как не ви е срам долни и злобни психари, които искат да вземат детето от майката. Поне един от вас постави ли се за миг на мястото на тази жена - разбира се, че не, защото от вътре сте пусти и студени. Знаете само как да плюете - безгрешните. Тази жена е оставила детето си, за да работи и да му осигури прехрана. Не е предполагала, че може да се случи нещо подобно - че може да има толкова психично болни хора, за да причинят нещо такова на малко невинно дете. Даже май не ги е оставила на тях. И знаете ли - не се учудвайте един ден вашето дете да се окаже такова и да ще се случи, защото е отглеждано от хора, лишено от чувство на съпричастност, добрата, умение да прощават, да помагат и да оказват подкрепа. Вие сте родителите, които отглеждат такива деца - нещастни, каращи се с половинката си за пари, комплексирани, защото сне нямали смелостта да направите нещо, за да бъдете щастливи. Всички вие мизерници, които се изкарвате великите родители, а сте оставяли децата на бабите по поводи, далеч не толкова важни като прехрана. Всички вие - ще получите урок от съдбата, защото тя не прощава на никой. Гади ми се че съм част от това болно общество....
цитирай
8. elahikari - gost
25.07.2015 08:10
А къде е бащата на детето, който е решил, че му е по-лесно изобщо да не поема отговорност още от зачатието му? Дали ще му трепне сега, когато слуша, че детето му е било малтретирано, защото е гледано от двама изроди? Дали щеше да се стигне до тук, ако не беше изоставил майката и беше поел отговорността като стойностен човек? Бих хвърлил камък и по него, страхливец!
цитирай
9. elahikari - Кучето
25.07.2015 08:11
Скапаната Държава е виновна! Човек на изкуството - Цигулар, да бъде принуден да си оставя детето на чужди хора само и само да може да отиде да искара някои лев??? Скапана държава от 26 години вече тия хора на така нареченото изкуство едвам кретат само курвите он Фолка са добре щото духат на недоносчетата на прехода! Разбира се, че жената не е виновна, но като знаем шибаните закони в Абсурдистан отговорност ще бъде потърсена първо на нея! Дано има късмет да се оправи детенцето, а тя щом е поела един път в чужбина няма да се задържи в България! Приятна събота и неделя на всички!
цитирай
10. elahikari - горчива сълза
25.07.2015 08:15
Самотното майчинство е жесток кръст. Да си класически музикант в България е жесток кръст. Който е безгрешен да вдигне и да метне първи камъка... Безгрешни няма, невинни няма, само се търсят изкупителни жертви - поредните! - в клоаката, в която живеем. Плюете по майката нещастници. Защо никой не потърси бащата? Бащата, който се е изсулил като мокра връв и я е оставил да се бори с този кучешки живот. Той и сега чете какво се е случило с плът от плътта му. Дали се чувства по различен от ония зомбита, пребили тригодишния Христо? Смирете се! И не хулете а помогнете!
цитирай
11. elahikari - тони
25.07.2015 08:20
С една дума, за Вас майката не носи никаква отговорност/не казвам вина/ за случилото се!?... Аз, когато закъснях да прибера детето си след зелено училище изпитах огромна вина, та какво остава да го зарежа при напомпани с анаболи младежи и да не се чувствам най-малкото отговорна. Тук не става въпрос за сълзливо съчувствие, тук става дума за садистично отношение към малко, беззащитно същество и за това непряко е допринесла и самата майка. Колкото и да не се харесва на някои. Никой не е застрахован от грешки, затова не я виня, но казвам че носи отговорност...
цитирай
12. elahikari - М
25.07.2015 08:22
Тони,най-вероятно и майката е изпитвала чувство на вина и най-вероятно не е имала голям избор.На всичко отгоре тя го е поверила на бащата на един от тези младежи...Много се съмнявам,че майката е оставила детето си умишлено да бъде пребито.Всеки знае сам себе си.Не хулете без да познавате живота на тези хора или на чужд гръб и 100 тояги са малко.Никой в живота от нищо не е застрахован,колкото и предвидлив да е...
цитирай
13. elahikari - тони
25.07.2015 08:23
Искрено съжалявам, че написах коментар. Оплювате ме за това, че изказах лично мнение. Не хуля и не търся вина в майката! Аз също отгледах детето си сама, бащата нито плащаше издръжка, нито се интересува от него. Минах през много тежки периоди, докато израсне. Имах подкрепа от близки хора! За това повтарям, че не съм от съдниците на майката. Дано детенцето се съвземе без последствия и майката получи помощ! Бъдете здрави!
цитирай
14. elahikari - Сашо
25.07.2015 08:25
Стига сте търсили вина, където не трябва. Бъдете повече състрадателни и по-малко обвинителни. Повечето от вас "хулителите" сте същите олигофрени като родителите на тези двама изверги и радвайки се, че не се е случило на вас, пишете гадните си коментарчета зад клавиатурата. Само жената, на която се е случило, може да знае какво е чувството, така че опитайте се поне от време на време да сте полезни и ДОБРИ и спрете да пишете празните си констатации и съвети!
цитирай
15. elahikari - А ти кой си?
25.07.2015 08:27
Тони, щастливка си, че си имала на кой да разчиташ. Представи си, че отглеждаш детето сама, на квартира си и си на 300-400 км от близките си. На физическа и финансова помощ отникъде не разчиташ, а за второто най-малко от държавата, защото не си от малцинствата ;). Две съдби са в ръцете ти - твоята и на детето. Опитваш се да балансираш - да бъдеш добър родител и добър в професията си. Водила ли си болно детето с теб на работа, защото не можеш да си позволиш болничен, а няма на кого да го оставиш? Е, аз съм го водила, при това неведнъж и знам какво страдание е било и за двама ни. Не те упреквам за коментара ти, но никой не знае чуждите мотиви и чуждата болка, затова и не трябва да бъдем съдници. Желая здраве на детенцето, бързо възстановяване и дано случилото се не остави отпечатък в живота му.
цитирай
16. elahikari - bobo
25.07.2015 08:29
горчива сълза ...stiga si ronil/la salzi... moze i da e neizvesten... blizki stom ne sa i pomognali. sa vdignali race ot priumicite na tazi maika.. ti4a po skandinavskite korabi ne da sviri cigulka a da zabavljava kato kitarist-trabadurka skandinavskite alkoholici v smirisanite korabni pubove.....

nina
bobo,Майката е сирак,така че няма близки,който да са вдигнали ръце от нея.А колкото до професията й-ако беше чалгарка,нямаше да И се налага да свири навън.Но тя не е чалгарка.Как не се свършиха тъпите И ограничени коментари по тази тема!
цитирай
17. elahikari - тони до А ти кой си?
25.07.2015 08:32
Благодаря за сдържания тон! Благодаря на съдбата, че имах подкрепа! Но това не значи, че нямах ужасни моменти на отчаяние и безпомощност... Няма нужда да навлизам в подробности на фона на този случай. Желая всичко добро!
цитирай
18. elahikari - Не стреляйте по цигуларката
25.07.2015 08:37
http://www.lentata/page_7677.html?item_from=25#commentList
цитирай
19. elahikari - Таня Георгиева
25.07.2015 08:45
Подкрепям безрезервно майката, сама, без близки , без помощ от никъде, бори се за насъщния на детето си, моля ви, добри хора, не я съдете , само тя си знае колко и е трудно. Дано се оправи детенцето, за насилниците не искам да говоря, това е чудовищно, надявам се да си получат заслуженото. Невена, горе главата, радвай се че имаш такива стойностни приятели които в този труден момент са до теб и те подкрепят. Бъди здрава и дано Господ ти даде сили да продължиш напред.
цитирай
20. elahikari - Ружа Симеонова
25.07.2015 08:48
Всички се молим за детето, но майката трябва да понесе цялата тежест на последствията. Пост фактури могат да се предлагат всякакви обяснения. Крайно време е законът да бъде железен както за "малките" 1 8 - годишни убийци, така и за безотговорната майка.

гугуш -
Не знам каква Ружа си си, но не си цвете, а развален патладжан, щом си позволяваш да наречеш нещастната майка "безотговорна"!

Таня Георгиева
Не мога да повярвам че така жестоко съдите тази нещастна жена. Сигурна съм че тя горчиво съжалява за това че е повярвала на приятел който може да и помогне в труден момент, сигурно за момента не е имала друг изход. А аз все повече се съмнявам в добротата и съпричасността на някои от нас. Така както съм сигурна че има добри и истински приятели които я подкрепят в този труден за нея момент. Никой не е застрахован от грешки, помислете си че утре под една и ли друга форма, ние сме на нейното място. Тогава ще разсъждаваме по друг начин. помислете си и имайте милост за тази жена.
цитирай
21. elahikari - Хриси и Румен Милкови
25.07.2015 08:49
Какво нещо е българският мъж?! Поверяват му дете, за което е гарантирал, че ще се грижи, а той прехвърля отговорността на лайното си! Абе, за всичко е виновна българската майка юнашка, която има цялата отговорност за детето, което си е направила сама! И както винаги българина бърза да съди!
цитирай
22. elahikari - sourteardrop
25.07.2015 09:11
Господ да ви помага и закриля и теб и детенцето ти Невена.
А за цялото ни общество - Бог допуска това изпитание и то е изпитание за всички ни. Защото ние отидохме твърде надалеч в озверяването. Покай се мили ми народе и помагай а не съди! Иначе все повече ще сме свидетели как деца - жертви - жертви правят. Колкото до всички фарисействащи в медиите - смирете се! Не съдете защото ще бъдете съдени! Пътят не е в отнемането на децата от работещите майки а в подсигуряването на реални условия майките да могат да отглеждат и без друго намаляващите българчета. Не тъпчете сърцата на майките! Подкрепете ги! Дела трябват а не думи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819454
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565