Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2016 18:49 - Порнографията "Национален учителски събор 2016"
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Може би знаете, а може би не, че на 19 юни в "Арена Армеец" ще се проведе Национален учителски събор, чиято прокламирана цел е "да се възстанови традицията, с което да се даде старт на образователната реформа, както и да се даде мощен обществен знак за значимостта на учителската професия, както и за силата и обединението на учителската гилдия".

 

Думи, общи приказки. По Куневски.

 

Месеци наред, откакто бе съобщено, че съборът ще се състои, в обществото се създаваше впечатление за едно много мащабно мероприятие, в което надълго и нашироко ще бъдат разяснени многото нови промени в средното образование, а учителите, дошли от всички краища на страната, ще могат да получат отговори на въпросите си и обяснения на съмненията си директно от източника - министъра на образованието и целия екип на МОН.

 

  За събора са акредитирани 12 000 делегати. 12 000 учители и директори от училища от последното село до най-големия град. 12 000 служители в средното образование, които преживяват подобно мероприятие за първи път в живота си. 12 000 души, стоящи заедно с много други, в основата на институцията българско училище, които месеци наред формулираха въпросите си, за да може цялото мазало, в което се превърна средното образование в последните 2 години, да се изясни поне малко.

 

  Както обаче казва народната мъдрост, а дано, ама надали.

 

Преди два дни учителите делегати получиха съобщение от МОН с повече подробности за събора, които можеха да разберат на специално създаден за целта сайт. И тук потресът, който ще се състои на 19 юни, започна да се разкрива в пълния си мащаб.

 

Първо, макар че това не е най-големият проблем в случая, е важно да се развенчае митът, че Кунева, благодарение на добрата си воля, дух и ум, е стигнала до възвишената и похвална идея да възроди една традиция. Защото "Национален учителски събор" се прокламира като точно такова нещо. А то не е.

 

От самата секция "История" на сайта на МОН става ясно, че национален учителски събор не е имало никога.Няколкото спорадични учителски събора са били местни и в ограничен кръг, и са се провеждали предимно по време на робството. Последният такъв събор е свикан през 1891 г. Така че Кунева не възражда никаква традиция за национални събори.

 

Този на 19 юни не продължение на "уникална, самобитна и демократична форма за вземане на управленски решения", както твърдят от МОН, а чиста проба мащабно ПР активно мероприятие. Това лъсва болезнено ясно от програмата на събора.

 

Човек би си казал, че една такова мащабно 12-хилядно национално учителско събиране, което, за да се спестят пари, по думите на Кунева, трябва да мине само в един ден, ще е много интензивно откъм дискусии и график. Човек би си казал, че учители и министерство ще дебатират и разясняват мащабната образователна реформа цял ден, който въпреки това вероятно няма да им стигне, защото в учителската гилдия са се натрупали достатъчно съмнения и недоволство, за да могат те да бъдат преборени бързо.

 

Самото очакване от страна на учителите беше за дълга и подробна програма, по блокове и теми, за да могат адекватно да се запознаят с материята и да подготвят въпросите си. В крайна сметка, става въпрос за национален събор в най-голямата зала в страната, на който ще присъстват 12 000 учители от цяла България. Човек би очаквал мащабност и плътна и натоварена програма.

 

Реалността обаче се оказва друга.

 

Мащабната програма за Националния учителски събор на 19 юни е следната:

 

09.15 - 10.45 Заемане на местата в залата

 

11.00 - 11.10 Откриване

 

11.10 - 11.45 Приветствия

 

11.45 - 13.20 Изказвания

 

13.20 - 13.30 Закриване

 

Толкова.

 

Да обобщим. Първо има едни цели 2 часа за настаняване. След това има час откриване и приветствия. Закриването на събора, който всички очакваха да продължи цял ден, е малко след 13.00 часа. И сумарно остават, ВНИМАНИЕ.... 1,5 часа за изказвания. Целият национален събор ще е час и половина!

 

Сами можете да се досетите какво ще се събере в час и половина, колко и какви изказвания ще успеят да бъдат чути и направени.

 

Тъжната истина за всички 12 000 учители, които на 19 юни ще са в "Арена Армеец", е че те ще участват в една порнография. Те ще бъдат употребени за пореден път. Те ще бъдат излъгани, че ще присъстват на дискусия, на "уникална, самобитна и демократична форма за вземане на управленски решения", а всъщност ще станат вероятно мълчаливи свидетели на една голяма, мащабна и скъпа пресконференция.

 

Кунева и екипът ѝ организират това бутафорно мероприятие, за да могат след това да влязат във вечерните новини с поредните напарфюмирани приказки за обединението на учителската гилдия и за активната им позиция по отношение на образователната реформа. Пък току виж някой се излъгал и повярвал, че МОН и учителските синдикати изобщо вършат някаква работа.

 

Само че не е хубаво да вярваме в подобно нещо, защото то просто не е вярно.

 

На 19 юни Кунева ще организира едно голямо и безсмислено мероприятие, от което се опитва да извлече дивиденти.Това, за съжаление, за пореден път се случва на гърба на българския учител, който не заслужава да бъде унижаван по подобен начин.

 

Българският учител не заслужава бутафории. А за съжаление, настоящият екип на образователното министерство може да предложи само това.

 

Автор: Десислава Любомирова

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820148
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565