Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2016 06:47 - Милите ни хрантутници или защо хората НЕ ВИ ИСКАТ!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1247 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.12.2016 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Какво свърши Ана Баракова в парламента и колко ни струва?

30.11.2016 • НОВИНИПОЛИТИКА

 

image

Помните ли Ана Баракова? Първият независим депутат в рамките на 43-тия парламент, която успя да намери депутатско място благодарение на щастливата случайност, че е поставена под номер 13 в партийната листа на „България без цензура”, която пък получи 13 номер на изборите през 2014 г.

Какво успя да сътвори Ана Баракова за вече повече от две години като депутат? Проверка на Фрог показа, че Баракова няма много поводи за гордост от кариерата си на народен представител. За 24 месеца владеещата по CV английски и руски език Баракова е участвала в едва два законопроекта, при това какви…

Подписът й лежи под проекта за промяна на Конституцията на Република България, с който трябваше да се постави началото на съдебната реформа. Това й действие обаче не може да бъде оценено по достойнство, тъй като проектът бе подписан от 180 депутати, а в изготвянето на самите промени Баракова, може би за добро, няма никакво участие.

Другият законопроект, в който участва Баракова е за промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя. Внесен и отхвърлен на първо четене още на 4 ноември 2015 г.

Не си мислете, че с това се изчерпва 24-месечното участие на пловдивската дива в парламента. Тя е включена и в двете временни комисии по искане на главния прокурор Сотир Цацаров за даване на разрешения за възбуждане на наказателни преследвания срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов от партия „Атака“. Отново изключително отговорна задача за всеки парламенталист.

Учителка по професия, Баракова дори успя да зададе един въпрос по време на парламентарен контрол по време на пребиваването си в парламента, при това на тогавашния образователен министър Тодор Танев.

Тя пита как един учител със специалност „Начална училищна педагогика“ работи комплексно и преподава по всички предмети, в това число по изобразително изкуство и физическо възпитание.

„Преподавателят притежава ли необходимата квалификация по всички учебни предмети, който се изучават от първи до четвърти клас“, пита Баракова, допускайки граматическа грешка да използва „който“, а не формата за множествено число- „които“. Но поне е опитала, ще кажат някои.

За две години в парламента Баракова не е направила нито едно предложение за промени в закони между първо и второ четене, сочи още справката в парламента.

Колко ни струва удоволствието Баракова?

Трудно е да се изчисли нематериалната стойност на явлението Ана Баракова и удоволствието, което тя е донесла на българския избирател за двете си години в парламента. Що се отнася до материалната част обаче – изчисленията са възможни. Като всеки друг стриктен депутат Баракова получава по 2925 лв. месечно.

За съжаление, тъй като е независим народен представител, тя не може да участва в парламентарни комисии и да получава допълнително пари от тази си дейност. За сметка на това й се полагат т. нар. безотчетни 2/3, които са в размер от 1950 лв. Те са за подпомагане на парламентарната дейност на Баракова, която изброихме по-горе.

Сметката показва, че Баракова получава от парламента 4 875 лв. всеки месец. За 24 месеца сумата е 117 000 лв. В нея пък не влизат плащания за гориво на лични автомобили, използването на ведомствено жилище и т.н.

Михаил Кръстев

image 
image

image
01.12.2016 • НОВИНИ, ПОЛИТИКА  

Вчера бе незапомнен връх във войната на ГЕРБ срещу БАН. Първо беше Дянков, който не само намали парите на академията с 40%, но охули учените и прати тия ненужни „феодални старци“ да карат таксита нощем, за да живеят. После при Сергей Игнатов окрадоха научния фонд на МОН така, че и досега проекти на учени у нас на практика не се финансират. На трета ръка Борисов пък прати астрономите от обсерваторията „Рожен“ да мерят гората, та да си заслужели парите.
Коленето с тъп нож е дълго, рани много, къде да напомняме всичко. Само за последните месеци Горанов, следовникът на Дянков, прати учените да се продават на улицата, белким някоя циганка ги купи. От миналата година допреди дни МС бави плащанията за физиците в Дубна, където поколения наши изследователи бяха учени как да изградят българската ядрена енергетика. От завчера настъпи и Менда Стоянова с такава злоба към учените и към знанието, че да се чудиш колко й плащат да ги унищожи. Циркът, който ГЕРБ разигра в парламента заради едни 10 милиона, предизвиква вече не гняв дори, а само омерзение.
Вече и бъдещето на България стъпкаха, убиха, изгониха. Кой им е казал, че ще ги търпим още? От кабинетите – направо в пандиза. Нямат друг път.

ГЕРБ, за пандиза сте, до един!  

image

Велиана Христова

duma.bg

image

„Политико“ гърми: Кристалина Георгиева си е „купила“ поста в Световната Банка с парите на ЕС

30.11.2016 • НОВИНИПОЛИТИКА

  Съмнения, че еврокомисарят Кристалина Георгиева си е купила поста в Световната банка. С тази новина излиза днес базираният в Брюксел вестник „Политико“. Според разследване на медията в качеството си на комисар с ресор бюджет и финанси тя е одобрила нова формула, предложена от Световната банка за финансиране на администрацията й.

Европейският съюз е един от основните донори на банката. Увеличавайки бюджета за персонал със средствата на европейските данъкоплатци, Георгиева на практика е осигурила и пари за своя бъдещ пост, собствените си сътрудници и други разходи.

Георгиева обяви през октомври, че напуска Комисията, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. Преди това тя е работила 17 години в институцията, информира Канал 3.

Европейският съюз внася 400 милиона евро в Световната банка, като финансира проекти срещу бедността, както и борбата с климатичните промени в Африка, Азия и на други места в света. Повечето пари се използват именно по тези проекти, но контрибуцията отива и за разходи за мениджмънта на Световната банка.

През април офисът на Георгиева в Брюксел се съгласява на нова структура за съотношението между проекти и разходи за администрацията. Според запознати с новата схема на финансиране Европейският съюз се съгласява на по-голям процент за административни разходи. Участието на Георгиева в това ключово решение буди сериозни съмнения за конфликт на интереси предвид новата й работа.

“Вицепрезидентът Георгиева не е участвала в преговорите по направата на новата рамка със Световната банка“, отговарят от комисията на запитването на „Политико“.  „Нейната единствена роля беше да подпише решението, одобрено от Жан Клод Юнкер”.

„Хората няма да имат храна, за да плащаме за администрацията на Световната банка“, реагира остро евродепутатката Ингеборг Гресле.

Взетото през април решение засяга парите за мениджмънт на Световната банка. По новата рамка цели 17 процента от тях отиват за персонал и консултанти.

Пред „Политико“ експерти коментират, че 17-процентният разход за персонал и консултанти е абсолютно безпрецедентен. Все още не е ясно дали новата рамка ще изиска и допълнително финансиране от Европейския съюз.

Гресле, която е председател на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, твърди, че никога не е виждала толкова големи цифри.

“Това е огромно, твърде висок разход. Хората няма да имат какво да ядат, за да има пари за администрацията на Световната банка“.

Според европейските регулации никоя институция не може да има специално отношение. Решението на ЕК за Световната бнака обаче се отнася само за тази институция.

image

 

image

Related Posts via Categories



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829168
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565