Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2017 09:45 - Дупка в закона развързва ръцете на измамници
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.02.2017 09:58


 Срещаме се с Цветанка Иванова от Враца. На нея й се налага да търси непознат мъж в софийския ромски квартал „Христо Ботев”. Цветанка разбира за съществуването на Спас преди един месец… когато жената буквално губи съзнание във врачанския клон на голяма банка.

Сметката й с 35 000 лв. е източена. Всичките пари, които изкарала след 10 години тежък труд в Израел, вече не са нейни. Поне привидно, напълно законно.

Лист, наречен „Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от „Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Врачанските магистрати отказаха коментар, но отбелязаха, че законът е такъв. Всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина.

Ударът за Цветанка е двоен, когато разбира, че и другият й  актив, апартамент в София, от чиито наем тя преживява, е с наложен запор и предстои да бъде продаден. Сумата расте страховито и вече е 72 000 лв.

По следите на парите

Заедно с Цветанка търсим Спас в ромския квартал. Пред нас той категорично отрича да познава жената и да й е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път.

Цялата процедура е извършено с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Самият Миков първо се опитва да изгони екипа ни, а след това заявява, че не коментира клиентите си и „има прокуратура, да го разследва”.

Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата. Призовкарят Борислав Ангелалов обаче предал призовката на лице на име Мария Иванова, която била наемател на друг неин адрес – в София. Малка подробност – разорената жена не е имала такава квартирантка и не познава човек с такова име.

Съдебният изпълнител няма право да изисква документите на лицето, на което се връчва документът. Може ли Мария Иванова въобще да не съществува? „Това трябва да го  докажат следствените органи”.

Виж видео!!!

Чолаков ни казва, че ще спре обявяването на апартаманета за публична продан до изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив.

Това е стена

Всеки може да се окаже в положението на Цветанка. Документ с никакви сериозни реквизити, който не се проверява по никакъв начин от съда, създава длъжници, които освен това са в неравнопоставено положение – за да се защитиш след събития, станали само за часове, трябва да минеш през дълга съдебна процедура.

Реално имаш 2 седмици за реакция и то ако получиш бележка на адреса, на който живееш. А измамниците се целят в хора, които може до последно да не разберат, че са станали жертва на престъпление. Какъвто е случаят с Цветанка.

„Това е една стена, срещу която жената, ако се изправи, ще си счупи главата”, коментира в студиото на „Тази сутрин” адв. Николай Ганев. Той посочи, че работи по 4 такива случая и една година не може да спре изпълнението даже и след установяване на подправен подпис.

По думите му ГПК има текст, който дава възможност за спиране на производството при данни за престъпление.

Адв. Явор Карапанайотов допълни, че в подобна ситуация трябва да се действа бързо и има процедура, при която, ако не си има възможност за възражение, може да направиш такова. Ако се стигне до установителен иск от страна на кредитора, тогава той трябва да докаже пред съда, че има основание да иска сумата.

По думите му в ситуация като тази на Цветанка прокуратурата няма да се произнесе достатъчно бързо. При излизане на графологичната експертиза, която доказва подправения подпис, обаче, може да се издаде обезпечителна заповед.

Адв. Ганев коментира, че Софийската адвокатска колегия трябва да реагира по повод действията на забъркания в скандала свой член (адв. Миков), но в такива ситуации до момента не се е стигало до дисциплинарно производство.

http://btvnovinite.bg/article/kriminalno/razsledvane-na-btv-kak-nishto-nepodozirashti-hora-se-okazvat-dlazhnici.html

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) абсолютно не е задължен по закон да проверява изпълнителните листове, които му се донасят от клиентите. Няма задължения дори да проверява взискателите. Това заяви частният съдебен изпълнител Иван Чолаков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Името му се появи в разследване на репортера Стоян Георгиев за това как нищо неподозиращи хора се оказват длъжници на лица, които не познават, и дори „кредиторите“ не познават длъжниците си.

Миналата седмица ви разказахме историята на Цветанка Иванова, чиито сметки са източени без тя да подозира и чрез запис на заповед е изкарана длъжник на лице от ромски квартал в София на име Спас Ковачев.

Припомнете си случая във видеото:

      Play Video    

 

Можехме да приемем историята като частен случай, но след излъчването на репортажа с нас се свързаха много хора и ни разказаха... същата история.

Оказва се, че Спас Ковачев е „кредитор“ на още лица с атрактивно имущество в столицата, документите, с които те стават длъжници са придвижени от същия адвокат Симеон Миков и са стигнали до същия частен съдебен изпълнител – Иван Чолаков.

image Снимка: Ладислав Цветков

След излъчването на репортажа за Цветанка Иванова с нас се свърза Нора Константинова и ни разказа, че свекърва ѝ и сестрата на мъжа ѝ са изкарани длъжници на Спас Ковачев по същата схема. Става въпрос за 50 – 60 хил. лв.

Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на Миков – също адвокат, с близо 8000 лв. „Госпожица Виктория Микова ме е осъдила, че ѝ дължа 5000 лева наем на апартамента. Плюс възнаграждения, лихви сумата станала 7800 лв. Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала“, каза Константинова.

По телефона адв. Миков обясни, че няма нищо подписано, но „договорите могат да бъдат и устни“. Има заявление по чл. 410 (от Граждански процесуален кодекс (ГПК), бел. ред.), тя не е възразила и е изваден от съда изпълнителен лист, заяви адвокатът.

Вижте историята във видеото:

      Play Video    

 

Съгласно представения му изпълнителен лист Нора Константинова дължи пари. Дали наистина дължи може да каже само съдът, коментира Чолаков в студиото на „Тази сутрин“.

„Чл. 410 от ГПК повелява, че всеки може да заяви парична претенция, съдът проверява или не проверява това твърдение, затова съдът изпраща покана за доброволно изпълнение до въпросното лице. Когато то получи поканата, тече 14-дневен срок, в който то да възрази пред съда, че не дължи това задължение. След това, ако има възражение, съдът прекратява това производство, указва на кредитора да заведе общо исково производство и да се видят в съда“, каза Чолаков.

Той отхвърли твърденията на потърпевшата, че го е предупредила, че става въпрос за измамна схема.

Вижте какво още каза Чолаков по този случай:

      Play Video    

 

Той обясни, че работи с адв. Симеон Миков от 3 – 4 години, но не той го е избрал, защото не частните съдебни изпълнители избират клиентите си, а обратното.

image Снимка: Ладислав Цветков

За годините съвместна работа досега Миков му е представил един документ – изпълнителен лист, за който е доказано по безспорен начин от съда, че е с невярно съдържание.

Става въпрос за случая на Георги Люцканов – дете на българин и швейцарка, израснал в Швейцария, който обаче има имущество в София. През май 2014 г. Люцканов идва в България, за да нагледа имота си в столицата и на вратата открива уведомление, че е длъжник.

Отива при съдебния изпълнител, който го призовава – отново Иван Чолаков, и получава изпълнителен лист, според който дължи 25 800 щатски долара на непознат за него мъж от ромската махала в Ямбол – сума, за която лицето е осъдило бащата на Люцканов – вече покойник. Тъй като делото е от 2001 г., се оказва, че с лихвите Люцканов дължи 232 хил. лева.

И в този случай документите на ищеца са придвижени от адв. Симеон Миков.

Жертвата предупреждава Чолаков, че изпълнителният лист е фалшив. Докато изкара пълномощно от роднините си обаче жилището беше отворено и изпразнено. Намира бележка, че вещите, отнети от ЧСИ Чолаков, се охраняват от адвокат Симеон Миков.

Люцканов проверява в съда на какво основание дължи парите, и се оказва, че няма такова дело, всичко е измама, а изпълнителният лист е фалшив.

Кошмарът за семейството на Георги не свършва до тук. Следва втора призовка дълг от над 24 хил. лв. за брата на Георги, отново от Миков и Чолаков, който никога не е стъпвал в България. Твърди се, че той е поръчал луксозни плочки и не ги платил.

Адвокатът на Люцканов възразява изпълнителния лист и всичко приключва. Въпреки разследването, което доказва, че изпълнителният лист е фалшив и е използван от адвокат Миков, прокуратурата спира наказателното производство, защото „не може да се установи, че някое лице съзнателно се е възползвало от този документ, знаейки, че е неистински“. 

Георги Люцканов планира да сезира швейцарското посолство за атаките срещу семейството му. В България се защитават престъпниците, казва той.

Вижте цялата история във видеото:

 

      Play Video    

 

„Нямам задължения по закон да проветрявам изпълнителните листове, които ми се донасят от клиентите. Нямам задължение дори да проверявам взискателите, коментира Чолаков.

По думите му „99% от нещата, показани в репортажа, не отговарят на правната и фактическа обстановка по делото“.

Чолаков обаче заяви, че чисто в човешки план винаги е спирал производство, когато има индикация, че има нещо нередно.

„Ако исках да направя измама, щях ли да лепя бележки с моето име и подпис?“, попита той.

Чолаков обясни, че „с обаждане не става“ – ако лицето ме сезира писмено и каже, че няма дело, с което да е осъден да плати дадена сума, ще направя запитване до съответния съд.

Вижте повече във видеото:

 

      Play Video     Чолаков се възползва и от правото си на отговор в случая с Цветанка Иванова:

 

Според два члена от ГПК – 410 и 417, всеки може да изкара всекиго длъжник без да бъде информиран от съда и дори без доказателства. Изпраща му се призовка, а ако тя не стигне в срок от две седмици, ЧСИ започва принудително да разпродава имуществото му. Живеещите в чужбина Българи са перфектната жертва.

Дори да разбере за атаката, длъжникът трябва да докаже, че не е такъв в съда, а това отнема години. През това време законът го приема за виновен по презумпция, а имуществото му може да бъде разпродадено.

 

image Снимка: Ладислав Цветков

ГПК трябва да претърпи радикална промяна – около това се обединиха юристите Димитър Байрактаров, Десислава Филипова и Димитър Ганев в студиото на „Тази сутрин“.

Този уникален закон беше сътворен през 2008 г. от БСП и ДПС, коментира Байрактаров. Извършват се много сериозни престъпления, за които се иска юридическа подготовка.

Според Филипова вина носят не само политиците, които са го приели, но и тези, които не са отменили спорните членове, „по който се съди аналогично на Инквизицията през Средновековието“. Процесът е обърнат – първо се издава изпълнителен лист на лице, за което се твърди, че е длъжник, без то да бъде призовано на съд, без да има право да се защити. Пред съда се представят документи с определени констатации, като съдът няма как да ги провери.

По думите на Ганев Чолаков се крие зад закона, а Камарата на частните съдебни изпълнители не прави нищо. Той каза, че два пъти е сезирал ДАНС, откъдето му благодарили за гражданската доблест.

Сезирах Европейската комисия. Жалбата е регистрирана през 2014 г., миналата година получихме официално писмо, че ЕК се извършва проверка.

image Снимка: Ладислав Цветков

Камарата на частните съдебни изпълнители отказаха да коментират случаите, за които ви разказахме. Съветът на камарата ще се самосезира и ще извърши проверка.

Ганев препоръча жертвите „всяка секунда да сезират всички възможни органи“.

Вижте целия разговор във видеото:

 

      Play Video    

 

     
  • Share3322
  • Tweet
  • Share3
  • Mail
 
  • 36 8
  Етикети:Измами Разследване Длъжници Чси         СВЪРЗАНИ СТАТИИ  
  • image   Синдиците на КТБ публикуваха пълен списък на некоректните длъжници
  • image   След разследване на bTV: Нови случаи на задлъжнели по схемата със запис на заповед
  • image   Испанската инфанта Кристина бе оневинена, но съпругът ѝ получи 6 години затвор
  7 КОМЕНТАРА
  • Най-новите отгоре
 

Коментари Facebook 

 Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1158156
Постинги: 2222
Коментари: 1461
Гласове: 1518