Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2017 20:14 - Президентът Радев: Няма да повтаряме грешките на други държави
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 428 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Интеграцията на чужденци е твърде сложна и важна тема, за да се регулира с формални постановления без да се отчита рискът за националната сигурност и за Европейския съюз като цяло. Това обяви президентът Румен Радев, цитиран от „Фокус“, по повод отмененото от служебното правителство постановление 208 за трайно заселване на бежанци в българските общини по време на пресконференцията си след срещата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Президентът заяви, че интеграция без ясни критерии и механизми води до изолация, капсулиране и радикализъм, каквито се наблюдават в немалко европейски страни.

„Няма да повтаряме грешките на другите държави, които плащат за тях. Убеден съм, че лоялното членство в ЕС не означава механично копиране на регулациите, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция без заплахи за националната сигурност.

Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция, за процесите на нейното протичане, да имаме единен, национален орган за координация и контрол на тези процеси, да имаме ясна представа за възможностите на нашата социална система“, обясни Румен Радев.
Темата за сигурността на границата е била основна тема на срещата между Радев и Туск и страната ни ще получи повече пари от Европейския съюз за охрана на границата.

„България е най-добрият пример за защита на границите. В случай на затруднения ЕС предвижда допълнителни мерки за финансиране и е готов бързо да подкрепи България“, заяви Туск.

„Преговорите днес са концентрирани върху Балканите, миграцията, Шенгенското пространство и Брекзит“, каза още председателят на Европейския съвет.

Доналд Туск допълни, че ситуацията по границата с Турция е под контрол.

„Това доказва колко ефективно действат силите на българската граница, а също така и политическото ръководство. За съжаление ние ще трябва да бъдем бдителни много дълго време напред“, коментира Туск.

Той посочи, че в Европа са решени да се затворят пътищата за нелегална миграция.

„Също така сме ангажирани с пълното изпълнение на споразумението между ЕС и Турция. ЕС спазва своите задължения. Очакваме от Турция също така да спази своята част от споразумението“, допълни Туск.

По думите му ефективният контрол по границата в България оказва голям натиск върху бюджета. Той отчете, че България е инвестирала много средства в тази задача.

Президентът Радев говори и за енергийната система на страната ни, като една от темите, които също е обсъдил с Туск са предстоящите преговори с „Газпром“, за които според него трябва да има ясна, силна, единна европейска позиция.

„Време е да се погледне отново на възможността България да се превърне в енергийно независим доставчик на газ и неговото транзитиране към Западните Балкани и други държави членки на ЕС.

По думите му това трябва да се направи с цел да се избегне риска от доставките през други райони, в които има активни и тлеещи конфликти на напрежение.

„Това трябва да стане, отчитайки параметрите и изискванията на общия европейски енергиен съюз“, коментира той.

По темата Брекзит президентът на ЕС обеща да се защитят правата на българите, които съвсем от скоро са получили свободен достъп до пазара на труда на Великобритания. Европейската солидарност, по думите на Туск е „Един за всички, всички за един“. „Европа винаги ще бъде до вас“, увери още той.

Държавният глава благодари на Доналд Туск за неговата лична ангажираност за продължаване на кохезионната политика, която е залегнала устойчиво в приоритетите на римската декларация.

image

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820320
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565