Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2018 15:35 - Каракачанов: Искам референдум срещу гей бракове и джендър понятия в правната система у нас
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 219 Коментари: 0 Гласове:
1



 Епицентър предупреждава: Въпросите за референдума на ВМРО са неправилно зададени
 

1 февр. 2018 | 14:42


Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното

 

 

Предизвиквам референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България, това обяви Красимир Каракачанов: 

 

Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България“, заявява в позиция до медиите лидерът на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Ето пълният текст на обръщението на Каракачанов:

 

Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

 

Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

 

Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като „социален пол“ и политики като „джендър обучение“ и т.н.

 

Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

 

Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

 

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство? 

2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система? 

3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

 

Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа".

 

БЕЛЕЖКА на Епицентър.бг:

На така зададените въпроси отговорите ще са два: ДА или НЕ.

 

Законът обаче е конкретен и категоричен: Предложението, предмет на референдума, е прието, ако с "ДА" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Но ако повечето отговарят с НЕ?

Тогава референдумът не е валиден.

 

Това означава, че за да има валиден Референдум, трябва да се приложи въпрос, на който да се отговаря с „ДА“.

В противен случай положението остава непроменено, все едно не е имало проведен референдум.

 

Това беше причината и БСП да редактира първоначалния си въпрос за референдума така, че да се очаква отговор "ДА" и той в момента гласи така: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?" 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832842
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565