Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 12:22 - Остър спор в ефир заради детска енциклопедия, в която се говори за смяна на пола и хомосексуализъм
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кой и защо издава книгата в България?

 
  • Нова тв
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image Кадър: Нова тв
PrevNext image image image image image image image image image image image image PrevNext  
 

2 февр. 2018 | 10:59


Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова има определени внушения в енциклопедията. Тя се притеснява, че в един момент това може да стане леко и тихомълком част от някаква образователна програма

 

 

Детска енциклопедия, в която се говори за операции по смяна на пола и секс между хора от един и същи пол. Това стана една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи. Темата бе обсъдена и в сутрешния блок на Нова тв. 

Оказва се, че самата книжка е издадена у нас преди няколко години, но това става актуална покрай дебатите за Истанбулската конвенция. 

Идва въпросът на колко години е редно да се говори с децата за тези неща и по какъв начин трябва да им бъде обяснено? 

Александър Тренев от издателство „Световна библиотека” припомни, че на днешната дата германската 6-а армия капитулира при Сталинград. „Ако не беше тази победа, ние нямаше да водим този разговор, защото обектът на тази книга щеше да е в крематориумите”, подчерта той. 

„Тази енциклопедия е част от един голям енциклопедичен и образователен проект”, каза той. Той заяви, че книгата не е издадена съвместно с неправителствени организации и фондации. Тренев добави, че книгата третира много важни въпроси, като този за сексуалното насилие. 

Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова има определени внушения в енциклопедията. 

„Имам притеснения, че в един момент това може да стане леко и тихомълком част от някаква образователна програма”, каза тя. 

„Човечеството е оцеляло милиони години без да бъде учено така агресивно на толерантност”, вметна психиатърът. 

„Тази енциклопедия няма нищо общо с третия пол, няма думата джендър и е абсолютно ирелевантна към Истанбулската конвенция”, подчерта издателят. На въпрос дали действително броят на хората „от един и същи пол, които се обичат, се увеличава неимоверно”, както пише в енциклопедията, той каза, че книгата почива на проверени факти. 

„Основното послание на тази глава, която е не повече от два процента от цялата книга, е толерантност”, подчерта Тренев. Той каза, че проектът се радва на изключително голям интерес в цял свят. 

Д-р Гълъбова каза, че в днешно време подобни въпроси и като цяло сексуалното образование, зависят от родителите, като „по-консервативните” от тях очакват децата им сами да ги повдигнат, а „тези в другата крайност” сами започват разговор по темата. Като професионален психиатър тя изрази мнение, че най-разумно е тези разговори да започнат да се водят, когато детето е на 10-12 годишна възраст. 

Тя подчерта, че е важно какво информация ще достигне до децата, както и че родителите трябва да са внимателни как се образоват подрастващите. 

„Децата са внушаеми и манипулируеми”, поради което е важно „как ще се поднася информацията”, която те получават. 

Книгата е „безценен помощник на родителя, да може да образова детето си по деликатни теми”, опонира издателят Александър Тренев.

 

 

image



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830023
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565