Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2018 02:00 - Борисов: Истински съм горд, че съм българин, потомък на народа, спасил българските евреи! (Видео)
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 738 Коментари: 3 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ко имаше начин целият български народ да получи наградата, щеше да е най-правилно, каза премиерът

 

image2098 | 10 март 2018 

"Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите", заяви той

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage  
     

 

Присъствах на церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от уникалния акт на спасение на българските евреи по време на Втората световна война. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. 

"Българското правителство бе удостоено със знак "Шофар" за своите усилия в посока борба с антисемитизма и съхраняване на паметта за Холокоста у нас. Горд съм, че съм българин, потомък на такъв народ, който се е опълчил и е застанал с морал, смелост и твърдост в спасението на близо 50 000 свои граждани", написа още Борисов.

 

Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. 

"Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени. Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от Агенция "Фокус". 

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме, за да не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът. 

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов. 

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". 

"Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието. 

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина за смърт и то чудовищна машина... Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц, дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов. 

Отличието "Шофар" получи и кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

 


Борисов: Горд съм, че съм българин, заради спасението на евреите!




Гласувай:
3



1. reader - На 3 ти март поздравява във фейсбук, а тук им ходи на крака. Българин си, та дрънкаш, продажно еврейско псе
11.03.2018 02:07
Защо е с такава шапчица, да не би да е евреин? Струва ми се, че се прекалява с тези чествания, награди и отличия. А за 3 ти март ББ тотално се покри.
Плонж по корем в центъра на Синагогата и нито дума за Св,Синод на БПЦ, начело с Екзарх Стефан, Подпредседателя на НС Димитър Пешев и Цар Борис,които реално са се противопоставили на Райха и са спасили евреите.
Истински Предател! А наградата "Шофар" е за....... ...охранен Шопар.
цитирай
2. bojil - Бойко е стабиляга- подкрепяме го ...
15.03.2018 12:32
Бойко е стабиляга- подкрепяме го разбира се,надяваме се да работи още по-добре за Българското щастие и слава!
цитирай
3. bojil - Защо е с такава шапчица, да не би да е ...
15.03.2018 12:35
reader написа:
Защо е с такава шапчица, да не би да е евреин? Струва ми се, че се прекалява с тези чествания, награди и отличия. А за 3 ти март ББ тотално се покри.
Плонж по корем в центъра на Синагогата и нито дума за Св,Синод на БПЦ, начело с Екзарх Стефан, Подпредседателя на НС Димитър Пешев и Цар Борис,които реално са се противопоставили на Райха и са спасили евреите.
Истински Предател! А наградата "Шофар" е за....... ...охранен Шопар.

Това с шапката и за мене е пресилено,но обидните квалификации не ги приемам- човекът работи за България,определено не ги заслужава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820090
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565