Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2018 16:54 - Нинова от Кърджали: Борисов да защити пред Ердоган суверенитета и териториалната ни цялост!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 269 Коментари: 0 Гласове:
1



 На срещата във Варна премиерът да постави въпроса за обезщетението на тракийските бежанци, настоява лидерът на левицата (ВИДЕО) Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Труция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България, подчерта лидерът на БСП.

Премиерът Борисов да заяви позиция в защита на суверенитета и териториалната ни цялост на срещата си с Ердоган. Кърджали е България и духовната столица на Източните Родопи.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Кърджали, цитирана от "Фокус".

 

Ръководството на социалистическата партия е на изнесеното заседание в родопския град и веднага след него даде пресконференция за медиите.

 

Във връзка с изказването на президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган за духовните граници на Турция, Нинова каза: „Първо, да заявим категорично, че Кърджали е България, Кърджали е духовната столица на Източните Родопи. Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Труция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Това е абсолютно неприемливо за нас. Обявяваме се против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България“, каза Нинова и подчерта, че позицията на президента Ердоган е в разрез с международното право, международните норми и принципите на добросъседство.

 

Настояваме на срещата, която се очаква на 26 март да бъде заявена категорично от министър-председателя на България позиция за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната. Призоваваме го в ролята на посредник между ЕС и Турция да мисли на първо място за народа си и за националния суверенитет на България“, посочи лидерът на БСП. Корнелия Нинова заяви, че на тази среща настоява, именно служейки на народа, премиерът да постави въпроса за обезщетението на тракийските бежанци.

 

Нинова отчете, че през 2008 г. по искане на български евродепутати, е приета резолюция на Европейския парламент, в която се обвързват разговорите с Турция и бъдещето й членство в ЕС с уреждане на двустранните отношения и в това число уреждане на тракийския въпрос.

 

„Обединихме се в един общ проблем за Кърджали. Бих искала този проблем да оформя като обръщение към всички колеги политици и партии. То е: колеги, спрете! Спрете да разделяте народа ни по всички линии. Едни партии тук разделят хората по вяра и език. Други по такива, които са с ГЕРБ и които са против ГЕРБ. Стигна се до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомнено в смесените райони от много години. Това се прави в изгода на партии, в лична изгода, с политически цели, но това е убийствено за българския народ, достатъчно разделен по много линии“, каза Нинова. „Имаме, уважаеми колеги, политици и лидери достатъчно общи проблеми, които ни обединяват с този народ“, продължи Нинова.

 

Председателят на социалистите подчерта, че регионът е затънал в бедност, има лошо качество на образованието, на здравеопазването, липса на работа и младите заминават в чужбина. По думите и в региона се наблюдава демографска катастрофа.

 

„Ето ги големите теми на деня, които биха могли да ни обединят да ги решим. Спрете с разделението и дайте да решаваме реалните проблеми на хората. Разделението работи в полза на партиите, но е против народа ни“, изтъкна Нинова и заяви, че реалното решаване, общото на проблемите на хората ще помогне на всички като държава.

 

Нинова уточни, че БСП прави изнесени заседания на ръководството на Изпълнителното бюро на БСП в страната и обърна внимание, че това в Кърджали не е първото. „Днес сме в Кърджали заедно с областните, общинските председатели, женското ни сдружение, младежите и всички структури. Започнахме обсъждане както на някои национални теми, така и на местни проблеми и намиране на решение на тези проблеми“, каза лидерът на БСП.

 

По-късно лидерът на БСП отчете посещението в Кърджали и в профила си във фейсбук. Ето какво написа тя в социалната мрежа:

 

Кърджали е България. Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България. Обявяваме се против намесата на чужди държави във вътрешните дела на България. Настояваме на срещата, която се очаква да бъде на 26.03. 2018 г. в България, такава категорична позиция да бъде заявена от министър-председателя на България – за защита на националния суверенитет и териториалната цялост на страната. Призоваваме го в ролята му на посредник между ЕС и Турция, да мисли на първо място за народа си и националния суверенитет на България. Също така настояваме на тази среща да се постави въпросът и за обезщетението на тракийските бежанци.

 

През 2008 г., по искане на нашите депутати - Маруся Любчева и Евгени Кирилов, е приета резолюция на ЕП за уреждане на двустранните спорове, в т.ч. уреждане на тракийския въпрос. Очакваме на срещата на 26-и това да бъде поставено категорично от българското правителство.

Обединихме се върху един общ проблем на общините в област Кърджали и бих искала да се обърна към всички колеги политици: Спрете да разделяте народа по всички линии. Едни партии разделят хората по вяра и език, други на такива, които са с ГЕРБ и против тях. Стигна се дори до алтернативно честване на национални, християнски празници. Такова разделение между народа ни е незапомнено в смесените райони от много години. Прави се в изгода на партии и с политически цели, но е убийствено за българския народ. Нека спрем с разделението и нека да решаваме реалните проблеми на хората.

 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829909
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565