Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2018 16:56 - Срещата във Варна е ходене по тънко въже, а голямата цел е въжето да не се скъса
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 482 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.03.2018 16:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ердоган е непредвидим играч.

При най-добрия сценарий самочувствието на Анкара, че някой ден ще стане член на ЕС ще бъде подхранено, а в замяна – мигрантите ще останат в лагерите в Турция.

 
     
 

В понеделник България ще има редкия шанс да попадне във фокуса на световните медии. Поводът за това е срещата във Варна между европейския елит и президента на Турция Реджеп Ердоган. Тази среща ще прилича на ходене по тънко въже, а голямата цел е въжето да не се скъса.

При най-добрия сценарий самочувствието на Анкара, че някой ден ще стане член на ЕС ще бъде подхранено, а в замяна – мигрантите ще останат в лагерите в Турция.

 

Реджеп Ердоган обаче е непредвидим играч.

 

Диктатор или всенароден любимец? 

 

След преврата през юли 2016 г. Реджеп Тайип Ердоган мачка със желязна ръка и гони до дупка всеки инакомислещ. Самият той също знае какво е затвор. Още като кмет на Истанбул в края на 90-те години е осъден на 4 месеца зад решетките заради прочитането на обществено място на ислямско стихотворение.

И макар да тръгва от ислямиската Партия на благоденствието на Неджметин Еербакан, след като създава по-умерената Партия на справедливостта и развитието през 2001 г. Ердоган успява да помири проевропейските амбиции на страната с ислямските корени на обществото. И оттогава до днес печели всички възможни избори. 
Това му дава самочувствието на държавник, който иска повече правомощия по конституция и може да води държавата по път, който той си е избрал.

 

Сложните отношения с Европа

Откакто Eрдоган е премиер, а след това и президент, Турция изплати 16-те милиарда дълг към МВФ и от длъжник вече е нетен донор на фонда. През последните години приюти над 3 милиона бежанци от Сирия и получи обещание от Брюксел за финансова помощ, за да не ги пуска към границите на Европа. Условието – ЕС да сподели разходите за тях.

 

В понеделник ще се срещнем с тях във Варна и ще разговаряме. Какво ще им кажем ли? Ще им покажем цялата картина с бежанските лагери и ще им кажем: ако искате да ни помагате финансово за бежанците, направете го. Ако не искате – бъдете честни и го кажете”, заяви Ердоган.

 

Той очаква едни обещани 3 милиарда евро. Бежанците са разменна монета в трудния диалог на турския президент с Европа. Диалог, в който Ердоган често не си мери думите. "Днешна Европа е жестоката, фашистка Европа от времето на Втората световна война", каза той преди малко повече от година.

 

Турция без граници?

 

Турският лидер все по-често припомня, че географските граници на днешна Турция са далеч по-малки от границите в неговото сърце, където са Мосул, Сараево и … Кърджали.

Тези градове физически са разположени в границите на други държави, но те са част от нашата душа. В нашето сърце. Половината ни сърце е в Истанбул. Другата – са Балканите. Физическите граници са коренно различни от тези на душата ни”, смята Ердоган.

 

Без никакво съмнение може да се каже, че на изборите догодина Реджеп Тайип Ердоган ще спечели втори президентският мандат. И ще управлява 80-милионната страна, вече като президентска република, до 2024 г.

 

Кой ще седи на електрическия стол

 

Реджеп Ердоган няма да отстъпи от позициите си, ще държи на това, което иска и най-вероятно ще го постигне. Това е мнението на експерта по сигурността и депутат от БСП Славчо Велков. В студиото на „Тази събота” той коментира, че най-вероятно турският президент ще иска облекчаване на митническия режим и условията за визи.

Снимка: bTV  

Европа не си е затворила широко очите пред това, което се случва в Турция. Неизвестен брой журналисти, но със сигурност над 100 са в турски затвори заради това, че са изказвали различно мнение. Ако тези въпроси за демокрацията в Турция, за отношението към Гърция, за проблемите покрай Кипър бъдат зададени, това няма да бъде приятно за г-н Ердоган и в най-неловко положение ще се намира българският премиер, защото той е инициатор и той е отговорен за резултата от срещата”, подчерта Велков.

 

Според него Бойко Борисов може да се окаже в неловко положение и ако Реджеп Ердоган преповтори тезата си за „потиснатите и угнетени братя” на турския народ в български градове като Кърджали.

По думите му „програма минимум” е успокояване на отношенията между южната ни съседка и ЕС.

 

Източник: БТВ




image



Гласувай:
0



1. kunkata - ДЕМОКРАЦИЯТА В ТУРЦИЯ УМРЯЛА РА...
24.03.2018 17:14
ДЕМОКРАЦИЯТА В ТУРЦИЯ УМРЯЛА РАБОТА - КАТО В БЪЛГАРИЯ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820194
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565