Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2018 22:52 - Тони Блеър за войната в Ирак: За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове:
0



 Припомняме извинението от 2015г. на Тони Блеър за войната в Ирак, по повод днешните обвинения на Тереза Мей към Русия и солидарното изгонване на руски дипломати от редица европейски страни. Блеър се извини 12 г. след изфабрикуването на "доказателства" за химическото оръжие на Саддам Хюсеин, с които САЩ и Великобритания оправдаха нахлуването си в Ирак. "За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите", заяви преди три години Тони Блеър.

 

  image       Тони Блеър заяви, че съжалява за войната в Ирак и призна, че нахлуването на американските войски и техните съюзници през 2003 г. е една от основните причини за появата и възхода на Ислямска държава. Бившият британски премиер призна, че има връзка между свалянето на Садам и появата на Ислямска държава    

Блеър направи драматичното признание по време на телевизионно интервю за Си Ен Ен, в което призна, че решението, взето от него и Джордж Буш за отстраняването на Садам Хюсеин е довело "ада" в Ирак.

 

Извънредното признание от страна на бившия премиер идва след 12 години, в която той отказваше да се извини за участието на Великобритания в конфликта.

 

По време на интервюто бившият лидер на Лейбъристката партия, който бе начело на правителството от 1997 до 2007 г. многократно заявява, че съжалява за поведението си и дори коментира твърденията, че нахлуването в Ирак е било военно "престъпление" - докато отказва да признае, че самият той е извършил такова.  

 

"Разузнавателните оценки, направени, когато тръгвахме на война, се оказаха погрешни. Последиците се оказаха по-неприятни, продължителни и кървави, отколкото някога сме си представяли", заяви Блеър пред репортери в отговор на острите критики, отправени срещу него в доклада на комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак.

 

"За всичко това съжалявам, скърбя и се извинявам повече, отколкото можете да си представите", каза той.

 

В отговор на въпрос дали нахлуването в Ирак е "основната причина за появата на екстремистката групировка", която си е поставила за цел създаването на ислямски халифат в Близкия изток и в момента контролира големи части от Ирак и Сирия, Блеър отговори: "Мисля, че има елементи на истина. Разбира се, не може да се каже, че тези, които свалиха Садам Хюсеин през 2003 г., не са отговорни за ситуацията през 2015-а.

 

 

Доклад: Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без да е изчерпала мирните възможности

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820016
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565