Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2018 16:12 - Вашингтон ни поиска още четирима българи, Сотир Цацаров отказа
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 334 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 12.04.2018 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Искането на Интерпол е изпратено до Външно министерство

Това са двама мъже и две жени, те са установени в София, но засега няма да бъдат задържани, каза главният прокурор

От Интерпол във Вашингтон преди час и половина в българското Външно  министерство е постъпило искане да бъдат задържани още четири български лица. Две жени и двама мъже. Прокуратурата обаче няма да пристъпи към задържане на лицата. Те са установени и са в София.

 

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който направи изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, предаде Канал 3.

 

„Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни Цацаров.

 

Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана, каза главният прокурор във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев.


„При развитието на фактите и документите до момента и при наличието на изводите, направени на Окръжен съд - Добрич, ние стигнахме до извода, че на този етап Прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата. Договорът между България и САЩ, ратифициран през 2008 г., предвижда възможност между Министерството на правосъдието и Държавния департамент на САЩ да се проведат консултации във връзка с работата по отделни случаи с цел ефективно изпълнение на този договор. При това положение единственият механизъм, който считаме, че е възможен с цел да установим всички свои задължения, за да изпълним международно-правните си задължения и да не засягаме правата на българските граждани, е да проведем такива консултации“, каза още Цацаров.
 

Главният прокурор обясни, че преди около половин час е изпратил писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в което след като излага фактите и мотивите на съда по случая на Желяз Андреев и предлага да бъдат инициирани такива консултации по всеки от петте конкретни случая между двете министерства.

 

„Консултациите би следвало да се проведат на експертно ниво с цел прецизиране на исканията на американската страна и с цел обсъждане на това дали има неотложен случай, който да ни задължава да внесем искане за задържане на тези лица. Дотогава моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани. Длъжни сме да изпълним задълженията, които България има по този договор, но трябва да защитим и правата на българските граждани, така че търсим механизъм, чрез който ситуацията да бъде прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необоснована репресивна дейност“, каза още той.

 


Не само Желяз, САЩ искат от нас ареста на още четирима българи

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2018/04/12/ne-samo-jeliaz-sasht-iskat-ot-nas-aresta-na-oshte-chetirima-bylgari.373400?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=footer



Гласувай:
3



1. elahikari - !
12.04.2018 16:14
БРАВО ЦАЦАРОВ, ПОКАЖИ НА ЯНКИТЕ, ЧЕ НЯМАТ ПРАВО ДА СИ РАЗИГРАВАТ КОНЯ ПО СВЕТА, СПОРЕД КАКТО ИМ ХРУМНЕ!!!!! ПОКАЖИ ИМ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ЧЕСТ, ДОСТОЙНСТВО И ХАРАКТЕР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833013
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565