Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2018 05:26 - След получено писмо от главния прокурор Сотир ЦацаровЦачева прати покана до US Департамента по правосъдие за спешни консултации по случая с Желяз Андреев
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 356 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Цачева прати покана до US Департамента по правосъдие за спешни консултации по случая с Желяз Андреев

Искането е на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. 

В поканата се казва, че на 12 април 2018 г. в Министерството на правосъдието е постъпило писмо от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Михайлов Андреев. 

В него главният прокурор сочи, че в прокуратурата са постъпили писма от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на Министерството на вътрешните работи, касаещи установяването на още четирима български граждани, издирвани с цел арест и екстрадиция от Интерпол – Вашингтон, на основания за задържане, идентични с тези на Желяз Андреев. 

В тази връзка министър Цачева отправя покана за провеждане на експертни консултации в спешен порядък на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати. 

„Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“, се казва още в документа. 

За отправената покана своевременно е уведомен заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който от своя страна по дипломатически път път е информирал посолството на САЩ в София.

 




Гласувай:
1



1. elahikari - Желяз Андреев e заплашен от 20 години в щатски затвор
13.04.2018 05:29
Младежът е работил в софийски офис на американска фирма, нарушила ембаргото над Сирия
За сравнение управителите на американската фирма, чийто нисш служител е бил младежът, вече са осъдени на едва 2 г. затвор в САЩ.
Желяз Андреев e заплашен от 20 години в щатски затвор.
Младежът, работил на най-ниско ниво във фирма за електронна търговия, е заплашен да прекара следващите 3 месеца в ареста, а след това да бъде предаден на САЩ, за да бъде съден. Там го грозят 20 години затвор и глоба от 1.25 млн. долара, пише "Сега". За сравнение управителите на американската фирма, чийто нисш служител е бил младежът, вече са осъдени на едва 2 г. затвор в САЩ.

Срещу Желяз Андреев има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида от 24 октомври 2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото над Сирия и за измама към САЩ, разказва "Фейсбук" страница, създадена в негова защита. Приятели и роднини на Андреев организират протест в негова защита в четвъртък.

От май 2013 г. до април 2016 г. младежът е бил служител в отдел "Продажби" в софийския офис на американската компания AW Tronics. Бил е назначен на трудов договор. Работата му е била да предлага авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от различни държави, сред които и на сирийската авиокомпания Syrian Air. Това е нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия, твърди американската прокуратура.

Желяз Андреев е трябвало да се свързва директно с клиенти по имейл и по телефон, за да продава продуктите и услугите на компанията. На всички в неговата позиция началниците са предоставили списък с клиенти, разказва приятелката му Милена Здравкова, която също е работила там. Служителите имали норматив и нямали никаква информация за спецификите на клиентите и съществуващите регулации в САЩ.

цитирай
2. elahikari - -
13.04.2018 05:30
Година след като напуснал работа, младежът научил от свой бивш колега, че е сред обвиняемите за незаконна търговия със Сирия. По това време вече работел за "Луфтханза". На 16 март 2018 г. бил уволнен заради това, че фигурирал в черния списък на САЩ.

Адвокатът му Боян Лимберов разказа пред "Сега", че през почивните дни му е бил отказан достъп до клиента му. Видял го само след изтичането на 24-часовото полицейско задържане, преди да започнат да текат 72 часа по прокурорското постановление за арест. В крайна сметка му било обяснено, че има заповед в почивните дни никой да не бъде пускан при задържаните. "Правото му на защита е безвъзвратно погазено", коментира Лимберов. Той каза още, че няма нито едно доказателство, че клиентът му може да се укрие и затова няма основание да бъде задържан.

Сряда сутринта е крайният срок на Окръжната прокуратура в Добрич да поиска задържане до 60 дни за Андреев. САЩ разследват и други българи по това дело, но за тях прокуратурата не знае нищо, стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред "Сега". Арнаудова обясни, че в тази процедура прокуратурата няма да прави нищо друго, освен да придвижи американските искания. Досега от САЩ не са пристигнали никакви доказателства и съдът ще се произнесе за свободата на младежа без тях.
ДЕЖАВЮ
Това е вторият подобен случай след историята с Гергана Червенкова, която също беше обвиняема в САЩ. Тя бе счетоводител в България на американска компания за онлайн търговия с лекарства, сред които според американците имало забранени вещества. След протести в нейна защита и след като Софийският апелативен съд поиска доказателства, САЩ оттеглиха искането си и жената беше освободена.
КЛОПКА
Младежът е бил арестуван с клопка от добричката полиция, разказаха близките му. Той се прибрал в Добрич за Великден с приятелката си и се явил в полицията заради стара катастрофа, на която е бил свидетел. Там обаче е задържан по искането на американските власти. МВР-Добрич има нов директор о
цитирай
3. elahikari - КЛОПКА
13.04.2018 05:31
Младежът е бил арестуван с клопка от добричката полиция, разказаха близките му. Той се прибрал в Добрич за Великден с приятелката си и се явил в полицията заради стара катастрофа, на която е бил свидетел. Там обаче е задържан по искането на американските власти. МВР-Добрич има нов директор от 5 дни. Никола Панчев досега беше началник на охранителната полиция във Варна, където беше пратен от София. В морската столица той отиде с шефа си от Първо РПУ в столицата Даниел Пашов. Пашов стана директор, а Панчев негов заместник. Двамата станаха известни покрай случай от 2014 г., показан от "Господари на ефира". Александра Стоилова (25) и Иван Цонев (26) бяха обвинени от полицай от Първо РПУ в София, че са му скъсали униформата му. Записи от охранителните камери в районното управление обаче показаха, че полицаят сам е скъсал ръкава на униформата си. Тогава тв предаването съобщи, че Инспекторатът на МВР е излязъл с предложения за порицание и уволнение за началниците на замесените. Година по-късно обаче такива наказания нямаше и двамата бяха назначени като шефове във Варна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829337
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565