Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2018 17:10 - Безсмислицата в Сирия
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 276 Коментари: 0 Гласове:
0



 Мисията е изпълнена, извести ни Тръмп с туит. Каква мисия обаче?

“Не е моя работа да казвам дали Башар Асад да остане на власт, или не, но това, което се случва в Сирия, ме засяга, също засяга и вас, засяга всички. Това няма да свърши добре, казвам ви. Може би децата ни ще продължат да водят тази война, но със сигурност не искам и внуците ми да я водят. Но имаме ли план?”

Докато слушах онзи ден в Абу Даби шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян – външният министър на Обединените арабски емирства, да говори с тих глас, сякаш проповядва, се замислих над риторичния му въпрос. Какъв е планът за Сирия? И има ли въобще план?

Доналд Тръмп се бе заканил същия ден до 24 или най-много до 48 часа да накаже Асад заради последната химическа атака над цивилни. Точно като преди година в Хан Шейхун, където пак имаше обгазени.

Тогава жертвите дори бяха повече от сега. А какво се случи?

59 ракети, които

пробиха 3-4 дупки

в пистата на едно военно летище и отнесоха пет-шест ламарини. Май пострада и столовата на въпросната база.

Този път имаме по-малко обгазени цивилни, но повече изстреляни ракети по режима. Поразени цели – три на брой. Какъв ефект очакваме да има? Същият като миналата година. Тоест, отново никакъв. Но мисията е изпълнена, както ни извести с туит президентът Тръмп.

Каква бе мисията обаче? Да се даде ясен знак на Асад, че всеки път, когато хлорин, зарин или друго бойно отровно вещество бъде използвано на територията на Сирия, той ще бъде атакуван. Не той персонално, разбира се, защото САЩ и западните партньори отдавна са се отказали от идеята да го свалят от власт. Но все едно му казват: Използвай колкото искаш конвенционално оръжие, трепи ги с артилерия, бомбардирай ги с авиация, гони ги, пали ги, стреляй ги, само не ги трови, защото това е “червена линия”.

В същото време руснаците все се заканват, че ще ударят по този, който извърши атака стещу законното правителство в Дамаск, и все не го правят. Странно, но всеки път те

предвидливо се

изтеглят от зоната

на ударите

А казват, че не са го договорили с американците предварително. Наистина интересно.

След поредния “урок” за Асад може би ще е ясно и за бунтовниците или терористите на територията на Сирия, че няма смисъл да инсценнират използване на химическо оръжие от режима, защото това така или иначе няма да предизвика нищо особено, освен някаква нефелна медийна гълчава. Кой каквото и да прави в тази касапница, все изглежда ужасно безсмислено.

Израелците атакуват цели на “Хизбула” в Сирия и за да не допуснат ирански подразделения на границата си, вече имат за съсед анклав на “Ислямска държава”. Турците правят антикюрдски операции в Северна Сирия, претендирайки, че са антитерористични мисии, но това най-много да форсира създаването на кюрдска автономия, гарантирана от американски военни бази. Макар оставането на американците в Сирия да не е сигурно, освен ако саудитците не платят, както Тръмп обича да повтаря. А саудитците най-вероятно ще платят, както и досега са плащали. Но всичките им пари ще изтекат безследно в бездънните сирийски пясъци, така както кръвта на хилядите бойци, които иранците хвърлят в Сирия. Може би Техеран ще сбъдне визията си за директен коридор до Бейрут през Ирак и Сирия, но с цената на огромни загуби и омаломощаване на най-мощната си креатура в региона – “Хизбула”…

Дали всичко това изглежда като добър план за Сирия? Не ми се вярва. Но наистина може да продължи безсмислено дълго. Краткият отговор на риторичния въпрос на шейх Абдула бин Зайед е, че въобще няма план за Сирия. А дори да има, засега изглежда невъзможно да бъде приложен.

Георги Милков

image

24chasa.bg




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820082
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565