Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2018 21:29 - Това, което ни показват, не е правосъдие
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 298 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 19.04.2018 21:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Както настоявам да се спазват правата на Иванчева, така и ще настоявам за спазване на правата на Борисов, Пеевски и Цацаров, когато дойде неизбежният и за тях ден

Христо Иванов*
image
Христо Иванов
Несъмнено министър Захариева заслужава подкрепа за позицията си, че акцията срещу Иванчева прехвърля границите на допустимото. (А защо мълчи временно изпълняващата длъжността министър на правосъдието Цецка Цачева, дето и президент щеше да става!?). Реакцията на Цацаров в смисъл "а твоят шеф готов ли е да плати цената за твоето волнодумство" ми е добре позната от времето, когато като министър на правосъдието си позволявах да нарушавам омертата.

Но това е повече от едно малко необичайно изпускане на един министър и до болка обичайната реакция на Цацаров, който е свикнал да напомня заплашително, че държи в шах Борисов.

В България пред очите ни (и с поддържащата роля на Захариева) беше изграден безконтролен репресивен апарат. Бухалки от ново поколение. Онзи ден видяхме какво предстои: хора ще бъдат публично смазвани в съвместни операции на институционалните и медийни бухалки. Разликата от времената на Цветан Цветанов и Роман Василев е, че вече имаме мегакомисия с монстрьозни права, имаме и специален съд, който да заобиколи толкова мразения от Цацаров Софийски градски съд. Има и нова геополитическа ситуация, в която използващите репресивни методи, могат да се надяват на подкрепата на един все по-силен международен диктаторски синдикат.

В този контекст е естествено, че разни хора в ГЕРБ почват да се изнервят от въпроса кой е следващият в списъка на Цацаров.

По-важното е, че в този контекст се случва



поредното голямо преразпредаление на формална и неформална власт: 



спазаряването на нов главен прокурор след предстоящата миграция на Цацаров в КС. Ще има нова сенчеста коалиция зад новия главен, ще има нов списък с недосегаеми и такива, които могат да бъдат пожертвани, ще има нова реколта екзекутори в магистратурата и администрацията. Ще има ново ниво на баланс в дълбоката държава и икономиката, при новите репресивни порядки и възможности за гравитиране към надигащите се азиатски деспотии.

В този контекст ни предстои да преговорим един важен урок: заграбването на нелегитимна власт минава през потъпкването на гражданските права, установяването на деспотия минава през прегазването на свободите (а и телата) на единици, а едва после всички разбират, че се отнася и за тях. И разбира се, в началото винаги са тези, които най-много "си го заслужават". Или казано с думите на големия съдия Франкфуртер от Върховния съд на САЩ: защитата на свободата (на всеки от нас) е защита на правата на "неособено привлекателни хора". Който се интересува да погледне кой е Ернесто Миранда, във връзка с чийто арест ВС на САЩ е определил правата на арестуваните лица - т. нар. Miranda rights.

Не знам дали Иванчева е взела подкуп (и съм уверен, че не става за кмет), но дори и да приемем, че е взела, въпреки всички несъответствия и поводи за съмнения в прокурорската пропаганда - не е това темата. Знам обаче, че това, което ни показват, не е правосъдие. Показват ни как всички заедно минаваме на следващо ниво на не-свобода.

И отсега да кажа - както настоявам да се спазват правата на Иванчева, така и ще настоявам за спазване правата на Борисов, Пеевски и Цацаров, когато дойде неизбежният ден да ни ги покажат по телевизора, проснати на асфалта (надявам се живи).

Та, госпожо Захариева, госпожо Цачева, погрижете се за своите права и не мълчете (и оправете затворите).

------

*Текстът е публикуван във "Фейсбук" профила на Христо Иванов.
image
Снимки: БГНЕС В България пред очите ни (и с поддържащата роля на Захариева) беше изграден безконтролен репресивен апарат. Бухалки от ново поколение
image
 Установяването на деспотия минава през прегазването на свободите (а и телата) на единици, а едва после всички разбират, че се отнася и за тях. И, разбира се, в началото винаги са тези, които най-много "си го заслужават". Или, казано с думите на големия съдия Франкфуртер от Върховния съд на САЩ: защитата на свободата (на всеки от нас) е защита на правата на "неособено привлекателни хора"



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819412
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565