Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2018 07:17 - Еврокомсомол, ти летиш като сокол
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 325 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2018 07:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Историята с европейската младеж е само една от много сметки, които ще натрупат делегациите за европредседателството. Сеирът е за политиците, сметката - за данъкоплатците
Илия Вълков
image
Снимка: Профил на Алварадо в "Туитър"
Председателят на Европейския младежки форум Луис Алварадо говори пред делегатите в София. Той изрази огромно разочарование от организацията на конференцията.
Отсега вярвам, че тази история ще се разказва като виц за ободряване на умърлушени разговори на маса. Опакованата като "грандиозен" провал конференция на европейската младеж в София се превръща във все по-сатиричен сюжет, след като участници в нея се оплакаха, че вместо да решават с дебати бъдещето на подрастващите в Европа, са им предлагали полуголи жени и алкохол. Били разстроени и от организацията на пътуването до България. И независимо че имало недоволни от "афтърпартито" - купона след официалната част, независимо че БСП и ГЕРБ превърнаха историята в скеч, разменяйки си декларации от парламентарната трибуна, цялата сметка, включително и за сеира, ще се плати от българския данъкоплатец. Защото от Брюксел казаха: "Европейската комисия ще плаща само за кафетата и закуските".

"Европейската младежка конференция под патронажа на българското европредседателство остави горчив вкус", светна в понеделник като мълния специализираното по европейски въпроси издание ЮРАКТИВ. Там беше разказано, че младежи, участвали в тридневната конференция от 17 до 19 април, останали крайно недоволни от провеждането й. Подобни форуми се правели във всяка държава, която европредседателства, т.е. поне два пъти в годината. В София организацията беше поета от Министерството на младежта и спорта, което отговаряло не само за програмата, но и за забавлението.

В поредица от интервюта президентът на Европейския младежки форум Луис Алварадо разказа, че конференцията под егидата на българското председателство "унищожила труда на няколко генерации европейски младежи", било показано "пълно пренебрежение към младите хора изобщо". Освен битовите въпроси с неплатените навреме самолетни билети



младежите не са били допуснати като говорители



в нито един панел от дискусиите. Вместо това трябвало да слушат изказвания на премиера Бойко Борисов и други официални лица. Всъщност един от призивите на българския премиер - младежите да раждат повече деца - поне 7, "фрустрирал" присъстващите. "Лесно му е да го каже, като не е част от първото поколение, което ще живее по-зле от своите родители", обясни Алварадо. А за гарнитура се появи съдържание от SMS-и, в което се призовават младежите да ръкопляскат на изказванията на Борисов.

Вероятно нямаше да е толкова смешно, ако не бяха и още оплаквания. Според Алварадо на конференцията в София бил предлаган безплатен алкохол, заради което на другата сутрин някои участници не били във форма за работните заседания. Все едно някой насила им е сипвал питиета в устите и е било въпрос на живот и смърт. На конференцията говорили за половото равенство, а на купона след официалната част участниците били заведени в бар с полуголи танцьорки. "Ако има момичета на дансинга, е трябвало да има и момчета или въобще да няма такива неща", изказа се и българският представител на европейската младеж Райчо Райчев.

Сам по себе си смешният плач на европейския комсомол е доказателство, че Брюксел е отгледал



бъдещ елит, усвоил вече тънкостите на занаята "добре платен еврочиновник",



особено в частта за пътуванията и безбройните конференции по всякакви теми и из всички кътчета на съюза. От години все повече европейски граждани се възмущават от разхищението на средства в европейската администрация и космическите разходи за пътувания, командировъчни, "раздвоеността" между Брюксел и Страсбург и обратно. Оттам нараства и недоверието към институциите в ЕС.

От цялата история изпъква, че европейските младежи късат залци от мекото на европейския хляб. Нямат нищо против да се облажат от благата на европейското чиновничество. Още по-фрапиращо противоречие и още по-силно на фона на заявленията от страна на Алварадо за "борба за европейско овластяване", по-голяма роля на младите хора в управлението на Европа и др. Как тогава ще променим обединена Европа към по-добро, като тъкмо младите - носители на надеждите и амбицията за нови политики и нови ценности - всъщност копират едни от най-омразните практики на "стария" елит?

А министерството на Красен Кралев показа за пореден път, че прословутото българско гостоприемство не знае граници. Изглежда, мисленето на оберкелнер в заведение на "Балкантурист",



изхвърлянето в устройване на забавления за чужденците



не е изчезнало. Напротив, видимо е, че всичко това води до конфузи и оставя неприятни спомени у гостите, които, говори в случая иронията, нито носят на алкохол, нито на купон. Може да се предположи, че моментът с полуголите танцьорки е подобна добродушно-трагична вариация на вечното "Да не се изложим пред чужденците!". Още повече че и Министерството на младежта и спорта обяви, че "неформалната част е незадължителна за делегатите и не е част от официалната програма". В добавка към призива на премиера Борисов младите хора да не забравят природния си дълг и да се възпроизвеждат се забърква трагикомичен коктейл, който може да извади от форма и най-оптимистичния еврократ.

Накрая, дори и да разберем колко е струвало цялото това мероприятие, всеки лев ще бъде платен от българския данъкоплатец, щом се тегли чертата. А историята с европейската младеж е само една от много сметки, които ще натрупат делегациите, пристигащи за всяка от срещите в НДК. Да не би да си мислите, че "афтърпарти" има само за европейската младеж?! Завъртете се някоя вечер в "Маринела". Затова и напъните на БСП и ДПС да се опитат да атакуват управляващите по линия на европредседателството, при положение че има много по-важни за общността теми, показва, меко казано, безсилие. Дори плочките пред НДК се отлепиха от смях. И изгубени в конферентния туризъм, който развиват подобни форуми, изглежда, че старият марш "Комсомол, комсомол, ти летиш като сокол", се пее на нов глас.   image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829851
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565