Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2018 18:25 - Байганьовци, не посягайте на Алеко За да го има Виктор Пасков, трябва да го има Щастливеца
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 291 Коментари: 0 Гласове:
0



Алеко си тръгва от учебниците     От МОН готвят да нанесат нов удар по учебната програма.

Според новите планове се маха емблематичният фейлетон на Алеко Константинов "Бай Ганьо прави избори", който е посветен на Цветан Радославов, автор на българския химн. Това е поредното необяснимо окастряне на творчеството на Щастливеца. Припомняме, че "Бай Ганьо у Иречека" беше спрян в училищата през 2016 г. В същото време учениците от 11. и 12. клас ще изучават двама нови автори – Борис Христов и покойния вече писател Виктор Пасков с новелата „Балада за Георг Хених“.
  Чудом се чудя тия дни на великите и чутовни мисли в Министерството на образованието и науката. Там разни байганьовци, като не можаха преди да сменят Чинтулов с „Робинзон Крузо“, сега са се амбицирали да подритнат с лека ръка Алеко Константинов и на негово място да курдисат Виктор Пасков.
Да не ме разбере някой погрешно. Нищо против нямам Пасков, напротив. Неговата „Балада за Георг Хених“ е невероятно произведение за извисяването на духа над бюфетната примитивност на битието.

С „индиански игри“ на дребно разни чиновници се опитват да ни правят пт европейци, отколкото сме, или поне се опитват да прилапат пари от Брюксел. Не знам как да си обясня иначе предпочитането на Борис Христов пред Йордан Йовков и Елин Пелин, че даже и Радичков.

Какво бе, господа граждани? Срам ви е от селото ли? Ами откъде идват кюфтетата, дето ги муате? А, да – от фламандските ферми и ги плащате в евро.

„Честен кръст“, казвам ви, замислете се. Щяха ли да са възможни и Борис Христов, и Виктор Пасков, ако ги нямаше точно класиците Алеко, Йовков и Елин Пелин? Как ще формирате поколенията, как ще градите къщата на образованието и културата, като вадите баш носещите конструкции и оставяте покрива?

Може да ви звучи старомодно и ретроградно, но дори в елементарната физика има закони, които не могат да бъдат пренебрегвани. Знайте, това, което сега правите, и начинът, по който го правите, рано или късно ще се изсипе върху главите ви. Ама те няма да са само вашите – целия храм и духовно мироздание на българина ще срутите, продажници!
 
Петко ВАСИЛЕВ, пенсиониран учител
 
 
 
image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819392
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565