Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2018 22:19 - Шестима българи са екстрадирани в САЩ за 5 г.
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 383 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Доротея Дачкова
image
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА След протестите в защита на Желяз Андреев, когото САЩ искат да съдят с още 4-ма българи за ембаргови сделки, прокуратурата реши, че няма основание за това. Решението обаче ще вземе съдът.
Шестима българи са екстрадирани в САЩ от началото на 2013 г. до сега. Повечето от тях са били обвинени за банкови измами. За същия период България не е искала предаването на нито един американец, който да бъде съден тук. 

Това показват данните от прокуратурата, предоставени на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. От държавното обвинение не дават подробности за екстрадициите, защото те се съдържали в прокурорските преписки и част от тях били лични данни. Освен това информация от преписки не можела да се предостави по закона за достъп. 

На въпроса на "Сега" дали прокуратурата проследява какво се случва с екстрадираните - колко са признати за виновни, какви присъди са им наложени, къде ги изтърпяват и поискали ли са трансфер в български затвор, от прокуратурата отговарят само: "Няма постъпвала молба за трансфер на нито едно от екстрадираните лица".

В онлайн съдебните регистри могат да бъдат открити решения за екстрадиция. Например през 2013 г. Апелативният съд във Варна е потвърдил решението на окръжния съд в града за предаването на Ваньо Минков, който е обвинен в САЩ за данъчни измами. Три години по-късно Минков е осъден в Америка да лежи 46 месеца в затвора и да възстанови 2.7 млн. долара. Според съда в САЩ той е участвал в мрежа, използвала лични данни на поне 1000 души, откраднати от поне четири счетоводни фирми, за да бъдат подавани фалшиви искания за възстановяване на надвзети данъци. Минков се призна за виновен, за да избегне по-голяма присъда според медийни публикации.

В съдебните регистри може да бъде открито и решението за екстрадиция на Калоян Драгиев, постановено в края на 2015 г. от Окръжния съд в Стара Загора, а после потвърдено и от апелативните магистрати в Пловдив. Драгиев е обвинен за заговор за използване и притежаване на фалшифицирани устройства за достъп, измама по банков път, измама чрез устройство за достъп и кражба на самоличност.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829541
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565