Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2018 06:35 - Меркел с рязка критика срещу Тръмп: Действията на САЩ подриват доверието в международния ред!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 237 Коментари: 0 Гласове:
0



 Неправилно е да се разваля споразумение, одобрено от Съвета за сигурност на ООН, заяви тя

Излизането на Вашингтон от сделката с Иран за ядрената му програма е нанесло сериозни вреди на международната общност, твърди германският федерален канцлер

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че едностранният отказ на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран подрива доверието в международния ред, съобщи немското издание Welt, предава РИА Новости. 

Според думите на канцлера, излизането на САЩ от сделката с Иран за ядрената му програма е нанесло сериозни вреди на международната общност. Едностранният отказ от договора „подкопава доверието в международния ред, неправилно е да се разваля едностранно споразумение, одобрено от Съвета за сигурност на ООН“, заяви Меркел в хода на изказване в Мюнстер. 

„И в тежки времена ние правим избор в полза на засилване на многостранността. Това е задача, която седи остро пред нас“, заяви канцлерът. Тя добави, че многостранността е заплашена не само от отказа от иранското ядрено споразумение, но и от излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата. При това Меркел добави, че засега не е известно доколко ще е жизнеспособна иранската ядрена сделка без САЩ. 

Тя отбеляза, че излизането на САЩ от споразумението с Иран не поставя под въпрос сътрудничеството между Европа и Америка. „Продължавам да се застъпвам за трансатлантическото партньорство“, подчерта Меркел. 

РИА припомня, че по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от споразумението с Иран за ядрената му програма, постигнато между „шесторката“ международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Германия) през 2015 година. Освен това, американският държавен глава обяви възстановяването на всички санкции, чието действие бе преустановено като резултат от постигнатата сделка. 

Източник: Агенция "Фокус"

 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819454
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565