Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2018 22:30 - Сем. Макрон раздразни французите с новия си порцеланов сервиз
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Според някои изчисления той струва около 500 хил. евро, от Елисейския дворец свалят сумата до 50 хил.

Първата двойка на Франция е в центъра на скандал заради порцеланов сервиз. Обвиненията са, че докато Еманюел Макрон се оплаква, че прекалено много средства се дават от държавния бюджет за социалната сфера и предвижда икономии, той и съпругата му Брижит харчат щедро за посудата в Елисейския дворец, пише Би Би Си.

Сервизът, който се състои от 1200 части и е бил избран от първата дама на Франция, струва 50 хил. евро.

Това е официално обявената цена. Според известно сатирично списание истинската сума, която е платена, е 500 хил. евро.

Защо сем. Макрон сменя сервиза? Някои от съдовете са още от времето на президентстването на Жак Ширак преди повече от десетилетие, а някои са още от 50-те години на миналия век.

Новият сервиз е произведен във фабриката за порцелан в Севр, която по традиция снабдява президентската резиденция от 1848 г.  Новата серия  -Bleu Йlysйe - е създадена от Еварист Рише и изобразява самия Елисейски дворец. 

Според официалното обяснение той е трябвало да бъде заменен, защото е остарял и липсват всички части от него. От Елисейския дворец заявиха, че цялата сметка за 900 чинии и 300 малки чинийки е поета от порцелановата фабрика. Така че 50-те хил. евро са отишли, за да се плати на художниците, ангажирани в създаването на дизайна на съдовете.

Но сп. Le Canard enchaоnй предлага друга сметка - реалната цена за рисуването ръчно на всяка чиния е много по-висока - поне 400 евро на парче. Така сумата става поне 10 пъти над обявената от Елисейския дворец.

Според други една чиния струва около 200 евро, посочиха и че фабриката е финансирана от културното министерство - 60 на сто, за 3,6 млрд. евро на година.  

Наблюдатели отбелязват, че съобщението за смяна на сервиза съвпадна с появата на видео, в което Макрон се изказва твърде разговорно за парите и за нуждата от икономии.

Франция трябва да спре непрекъснато да налива големи суми пари в социалната система, която не успява да избави бедните от бедността, казва той в клипа, разпространен от пресслужбата му.

Макрон е показан как обсъжда идеите си за преустройство на социалната държава с екипа си по комуникациите малко преди телевизионно изявление, посветено на реформата на социалните помощи.

"Влагаме луди мангизи в социални минимуми, а хората продължават да са бедни. Няма изход. Хората, които се раждат бедни, остават бедни. Тези, които изпадат в бедност, остават бедни. Трябва да му намерим цаката, така че хората да излязат от бедността", са думите на президента.

Той подкрепя система на пълно покриване на средствата, платени за здравни грижи, насочени към превенция на заболяванията - мярка, която според него в бъдеще ще намали разходите.

"Ще поискам да положат усилия и ония, които правят очила, и ония, които правят стъкла. Нещата са свързани. Иначе няма да има водеща нишка", заключава Макрон, оприличавайки досегашната система на "лазаня, приготвена с паеля".

Еманюел Макрон беше избран за президент преди година с мисията да отвори икономиката и да създаде по-ефективна система за социално осигуряване, но възникна недоволство в левите редици на неговата центристка партия, според които политиката му облагодетелства богатите, напомня "Ройтерс".

***
Източник: clubz.bg

 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820060
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565