Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2018 21:02 - Царските конюшни - не само културен паметник, но и част от НХА
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 315 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все още не съм видяла някоя медия да обяви, че освен културен паметник, тези Г-образни постройки са също така и част от приложния факултет на Национална художествена академия. Място, което обявяват за необитаемо, а всъщност младите ни, бъдещи колеги са оставили десетки творби на сигурно място през летните ваканционни месеци.

Мария-Елена Дерменджиева, Фейсбук:

Тази нощ около 3:00 ч. през нощта огромни пламъци са погълнали царските конюшни.

Все още не съм видяла някоя медия да обяви, че освен културен паметник, тези Г-образни постройки са също така и част от приложния факултет на Национална художествена академия.

Място, което обявяват за необитаемо, а всъщност младите ни, бъдещи колеги са оставили десетки творби на сигурно място през летните ваканционни месеци.

Националната художествена академия е второто най-старо висше учебно заведение в страната, а репортерите задават притеснени въпроси за състоянието на Английската гимназия в близост.

Някой няма ли да попита как ще бъде обезщетена институцията, обучавала великите имена, които са изградили българската история на изкуството?

Кой ще плати за погубената материална база от чешки стативи, компютърни зали и каменен ресурс за скулптурите ни?

Някой няма ли да спомене инвеститорския интерес от миналата година, когато имотът бе предложен на безценица с цел строеж на небостъргач?!

Момент, в който никъде не се подчерта, че тези постройки са активни и ползваеми от специалностите "Индустриален дизайн", "Мода", "Живопис" и "Скулптура".

По онова време един-единствен преподавател успя да се добере до медийното пространство, за да обясни ситуацията, но призивът му бе глас в пустиня.

Толкова много гняв, тъга и загриженост изпитва сърцето ми в момента... най-малкото за принципа, за морала, за спомените, за загубеното завинаги.

Всеки път, когато художествената гилдия бива неглижирана и унижавана, усещам буцата в гърлото си, защото макар положението в културния ни свят да е трагично, съществуват колеги като мен - с идеалистичната представа, че сме предназначени да оставим нещо значимо... нещо красиво.... а това е цел, която, колкото лична, е и социална и започва именно от годините на обучение.

Художествената академия не учи как да рисуваш или какъв е пътят на великия творец, но подпомага да откриеш личния си почерк и те приобщава към организма на художественото.

Ние знаем как да мълчим, не създаваме звуци, движения и не пишем думи, които да бъдат чути в мислите на зрителя ни.

И сега ще помълчим като непосетена галерия със свободен вход.

И сърцата ни ще се обръщат като основателите на Академията Павлович, Константин Величков, Антон Митов и д-р Иван Шишманов.

Защото България предпочита да поощрява престъпността и интереса, поругавайки всяка наченка на красота.

 

image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820188
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565