Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2018 18:53 - “Институтът за модерна политика” до Борисов: Оттеглете подписа от Истанбулската конвенция?
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Кабинетът носи отговорност за съобразяване на своите политики с решението на КС

След решението на Конституционния съд от миналата седмица, ратифицирането на документа от българския парламент е невъзможно

Институтът за модерна политика, като страна по конституционното дело срещу Истанбулската конвенция, изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България.

 

В писмото се казва:

 

„След прогласяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна с решение на Конституционния съд по к.д. № 3/2018 г., правителството носи отговорност за прилагане и съобразяване на своите политики с това решение.

 

Оттук насетне ратификацията на противоконституционната Истанбулска конвенция в този й вид от Народното събрание е юридически невъзможна. Ненаучната джендър-идеология, която се прокарва чрез Истанбулската конвенция под маската на благородната кауза срещу насилието, е в дълбоко противоречие с българската конституционна идентичност и обществен морал. Поради това подписът на България под Истанбулската конвенция е също така обществено-политически и морално нелигитимен.

 

Без излишно отлагане следва да се предприемат необходимите правни и дипломатически действия за оттегляне на подписа на Република България от конвенцията. От това решение на КС произтича и задължение на българските власти да не подкрепят присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция“, се казва в писмото, подписано от основателя на Института за модерна политика и доктор по конституционно право Борислав Цеков.

 

Като министър на правосъдието през април 2016 г., настоящият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, постави подписа си под Истанбулската конвенция. Захариева бе и един от най-големите защитници на ратифицирането на спорния документ, който се оказа в противоречие с основния закон на страната. Правосъдният министър Цецка Цачева, която по стечение на обстоятелствата се оказа вносител на Конвенцията за приемането й от настоящето правителство на Бойко Борисов, също не е коментирала историческото решение на Конституционния съд. До него се стигна след като правителството не успя да убеди дори депутатите от управляващото мнозинство в правотата на документа. За да не изпаднат в изолация, парламентаристите от ГЕРБ бяха принудени да сезират КС, като така прехвърлиха отговорността на друга институция за крайното решение.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819501
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565