Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2018 11:01 - Авторите на проекта за джендър модел в училище: Наложиха ни цензура, академичната свобода е погазена
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 287 Коментари: 0 Гласове:
0



 Авторите на проекта „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище: българският случай”, който е предложен за финансиране пред Националната комисия за ЮНЕСКО, отговориха на критиките срещу концепцията им.

Авторите на проекта „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище: българският случай”, който е предложен за финансиране пред Националната комисия за ЮНЕСКО, отговориха на критиките срещу концепцията им.

Съвестта ни и доброто ни име на учени ни задължават да отговорим.

Целта на нашия проект беше да проучим компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават принципите на равенството между половете, пишат в изявление до медиите ас. д-р Миладина Монова, доц. д-р Ана Лулева, доц. д-р Албена Накова и гл. ас. д-р Шабан Даракчи.

Проектът на учените от Института на БАН за изследване на обществата и знанието е класиран на шесто място (от седем възможни) на заседание във външното ни министерство на Бюрото на Националната комисия за ЮНЕСКО.

Заседанието е проведено на 2 юли 2018 г. 

Досегашната практика показва, че шансове да получат финансиране имат първите 3 проекта в класирането.

Вчера OFFNews потърси за коментар по темата и образователното министерство.

От ведомството отговориха: "Ако цитираният от Вас проект бъде одобрен от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас." 

Очевидно терминът „джендър“ е „плашилото“, което се размахва отново.

Това е термин, който е легитимен в целия научен свят, когато се изследват отношенията между мъжете и жените.

На българската общественост обаче терминът „джендър“ бе представен превратно и манипулативно през изминалите месеци, пишат авторите на проекта „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище: българският случай”.

Публикуваме пълния текст на изявлението им:

Ние, долуподписаните автори на проектното предложение „Forum for gender balanced model at school: the Bulgarian case“, подадено към Participation Programme, UNESCO 2018-2019, заявяваме:

През последните два дни нашето проектно предложение и ние персонално станахме обект на масирана медийна атака, след като документите на проекта бяха разпространени неправомерно.

Целите на проекта бяха представени превратно, бе ни вменено намерение да разпространяваме „джендър идеология“, да налагаме „трети пол“, да „промиваме мозъците на децата“ и пр.

Съвестта ни и доброто ни име на учени ни задължават да отговорим.

Целта на нашия проект беше да проучим компетентността и мотивацията на учителите да отстояват и възпитават принципите на равенството между половете.

Подготвихме предложението, водени от убеждението, че конкретното познаване на проблемите, такива каквито се поставят във всекидневието на учители и възпитатели, е необходимо за изграждане на правилните стратегии в духа на „Gender Equality Action Plan 2014-2021“ на ЮНЕСКО и цел 2 на програма „Образование“ на ЮНЕСКО.

Това са цели, които са в синхрон и с Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете 2016-2020 г., Закона за равнопоставеност на жените и мъжете (обн. ДВ. Бр. 33 от 26.04.2016) и смятаме, че би трябвало да са в синхрон и с политиката и на българското Министерство на образованието и науката.

Клеветническата акция в медиите провали по-нататъшното ни участие в конкурсната програма и това бе провъзгласено за „успех“ от организаторите на тази недостойна операция.

Очевидно терминът „джендър“ е „плашилото“, което се размахва отново.

Това е термин, който е легитимен в целия научен свят, когато се изследват отношенията между мъжете и жените.

На българската общественост обаче терминът „джендър“ бе представен превратно и манипулативно през изминалите месеци.

Означава ли това, че оттук насетне всеки, който дръзне да изследва джендър тематика като например проблеми на равнопоставеността на половете, дискриминацията, насилието, неравното заплащане на труда на мъжете и жените и пр., ще бъде остракиран?

Според нас случилото се е много сериозен прецедент за грубо погазване на академичната свобода и цензура.

Във време, когато говорим за „Наука и образование за интелигентен растеж“, ние бяхме представени като заплаха за българското училище, като „джендър агенти“, опасни за българските деца.

Като представители на научната общност смятаме, че трябва да защитим неприкосновената ни свобода да избираме изследователските си полета, като спазваме научните стандарти, етичните норми и действащото законодателство, и не бива да позволяваме да ставаме жертва на конюнктурни настроения и лов на вещици.

Обругаването на нашия проект стана повод отново да се атакува авторитета на учените от БАН като ненужни на българското общество.

Питаме се, кой има полза от подобни внушения?

София, 3 август 2018

Ас. д-р Миладина Монова, доц д-р Ана Лулева, доц. д-р Албена Накова, гл. ас. д-р Шабан Даракчи"

Източник: OFFNews.bg

 


image
Защо пък все напирате училищата и учителите да изследвате? Изследвайте частни фирми, Народното събрание, затворите, медиите. Оставете учителите да си вършат работата и без джендър идеологии и никой няма да ви нарочва. Аман от ощипани госпожици. елка василева  

 

 

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819459
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565