Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2018 01:03 - Ако Цачева се окаже един ден на мястото на Иванчева...
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1490 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Парите по осъдителните присъди в Страсбург не са най-важното, а беззаконието

Оставките в Министерството на правосъдието вече са неизбежни и защото не за първи път се оказва, че не е запознато със законите в държавата ни

Министерството на правосъдието не за първи път се оказва незапознато със законите в държавата ни. И това е наистина ужасяващо, защото точно на него гражданите плащат да бъде стожер на справедливостта в изпълнителната власт.

 

След скандалното конвоиране до болница и връзване за болничното легло на отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов обяви от телевизионния екран: "Що се отнася до твърденията, че това представлява някакво изтезание, мисля, че те са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем."

 

Проданов, апропо, е главният овластен за затворите, следователно и пряко отговорен за всичко, случващо се тамПо време на неговата власт двама рецидивисти избягаха през парадния вход на Софийския затвор, а няколко други се "отклониха" от обектите, на които работеха. И въпреки че беше повдигната завесата, която скрива хаоса и безхаберието в местата за лишаване от свобода, министърът на правосъдието Цецка Цачева дори не наказа заместника си. А трябваше да има оставка - на когото и да е от двамата.

 

Сега покрай ненавижданата от ГЕРБ Иванчева се вземат яки мерки. Не срещу затворниците - защото Страсбург неведнъж е осъждал държавата за унижения спрямо тях. А срещу обвиняемите в ареста - хора, които са невинни до доказване на противното. Около 40-килограмовата Иванчева бе въведена като панаирджийска мечка с пранги, колан на кръста и закачени белезници в Ендокринологията. Вътре я закопчали за болничното легло, двама души охранявали пред стаята й, карали я да ползва тоалетната само на отворена врата, за да я наблюдава охраната, разказаха адвокатът й и бившият зам.-министър Бонгалов, отговорял за затворите, сега дясна ръка на омбудсмана. Допълнително същата охрана присъствала и на прегледите й.

 

Тази абсурдна случка се оказа масова практика, разкри Бонгалов, и съобщи, че около 1000 арестанти биват подлагани на същото. Въпреки това заместникът на Цачева не виждал нередности, нито причина нещо да се променя в инструкцията, която предписвала възмутителното отношение към Иванчева и останалите обвиняеми.

 

Въпросната инструкция (или наредба, според някои) може да указва и бесене на арестантите, още преди да са стигнали до съд. Данъкоплатците обаче се интересуваме какво пише в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, който не може да бъде отменян или заобикалян с никакви други документчета на затворнически шефове. А законът е категоричен за следното:

 

Чл. 114. ал. 1 Употребата на помощни средства се допуска, когато е абсолютно необходимо, ако резултатът не може да бъде постигнат с използване на физическа сила:

 

1. за освобождаване на заложници;

 

2. за освобождаване на завзети помещения и сгради, съоръжения и

транспортни средства;

 

3. за пресичане на групово нападение, барикадиране или за прекратяване на буйство или друг вид агресивно поведение;

4. при задържане на лишен от свобода;

 

5. когато в резултат на психическо разстройство или депресия има опасност лишеният от свобода да посегне на живота си или на живота и здравето на друго лице.

 

Чл. 115 ал. 1 Използването на физическа сила и помощни средства се прекратява незабавно, след като бъде овладяна обстановката.

 

По коя точка беше окована Иванчева? Очакваме конкретен отговор от зам.-министър Проданов и началничката му. Цачева впрочем е овластена от същия закон да отмени всички незаконосъобразни и нецелесъобразни актове, издадени от шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и от всички останали началници по веригата. Какво чака още? 1000 души да заведат дела в Страсбург и да ги спечелят? Даже агресивният Янко Ваташки осъди държавата, защото лежал закопчан за болничното легло за 20 дни. И то не в Старсбург, а във Върховния административен съд.

 

Но тук парите не са най-важното, а беззаконието

 

Защото в началото на същия закон се казва, че осъдените и задържаните под стража не могат да бъдат подлагани на изтезания, на жестоко, нечовешко или унизително отношение. За такова се смята и необоснована употреба на помощни средства, както и други подобни действия, бездействия или обстоятелства, които уронват човешкото достойнство или пораждат чувство на страх, незащитеност или малоценност.

 

Повечето от тези текстове са приети от депутатите на ГЕРБ през 2017 г. И е пълен абсурд, че доминираното от него Министерство на правосъдието не само че не ги спазва, но и очевидно не е чувало за тях. За неспазване на закона според базовите принципи на демокрацията се полага оставка. Нека в ръководството на министерството да се разберат кой от тях следва да понесе отговорността. Тази отговорност не трябва да е само заради Иванчева, а заради напълно недопустимата репресия, която унищожава тотално доверието на гражданите във властта и в институциите, които би трябвало да са основата на демокрацията.

 

Немалък брой адвокати и съдии вече обявиха публично, че унижението на арестанти, които не са агресивни, е абсолютно незаконно. Във властта обаче се правят на глухи, защото не си дават сметка, че ако колелото се завърти, те могат да се окажат обвиняеми, с пранги на краката и в тоалетни без врати. Или ако си дават, то се приспиват с надеждата, че властта на ГЕРБ ще е вечна и мафиотската структура на властта ще издържи на слабата обществена съпротива.

 

Това обаче са фалшиви надежди - най-малкото от комунистическите си учители трябва да са научили, че количествените натрупвания водят до качествени изменения един ден.

 

Светлана Георгиева, в. „Сега“





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819997
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565