Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2018 21:39 - Унгария въвежда "патриотично възпитание" в детските градини
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 548 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 От началото на учебната година в унгарските детски градини ще се набляга повече на "патриотичната съставка на възпитанието", пише германският в. "Велт", като цитира унгарското опозиционно издание "Непсава".

От началото на учебната година в унгарските детски градини ще се набляга повече на "патриотичната съставка на възпитанието", пише германският в. "Велт", като цитира унгарското опозиционно издание "Непсава".

То е смятано за последния влиятелен вестник, който не следва линията на правителството, откакто "Непсабадшаг" не излиза.

Решението, прието от властите през юли, събудило недоумение у работещите в детските градини и учрежденията за предучилищна подготовка - не било ясно какво се иска от тях. Указът, цитиран от "Непсава", е от 25 юли.

Сега според кабинета в Будапеща основа на предучилищната педагогика ще са "националното самосъзнание, християнските културни ценности, любовта към родината, връзките с отечеството и семейството", пише унгарското издание, цитирано от "Велт".

За целта могат да се използват например песни, стихчета, басни или народни приказки.

Според Анна Бакони, която председателства Унгарския педагогически съюз, "нищо" не се знае за новия учебен план, нито някой се е съветвал със синдиката за приемането му.

"Само можем да гадаем... боя се, че той може да се използва за злоупотреба от страна на държавните служители."

В училищата вече е факт

По същество тази реформа просто "пренася" елементи от новата програма в училищата и при децата на възраст между 3 и 7 г.

Още преди няколко години премиерът Виктор Орбан поиска да се усили "военната и патриотична подготовка" на учениците.

В резултат има промени в преподаването на история и география, но такива могат да се появят например и в други дисциплини като музиката и рисуването.

Появиха се и часове по военно обучение.

"Дойче веле" писа миналата година, че децата в училище вече изучават и цитати и мисли на Орбан - например схващането му, че Унгария е културно хомогенна страна за разлика от бившите колониални сили и затова не трябва да се приемат мигранти.

По-рано отново се въведе и задължителното религиозно образование в училищата, но родителите имат право да изберат вместо него да се учи етика.

Според критици, цитирани от "Дойче веле", етиката не е реална алтернатива, тъй като предметът не се различава особено от религията.

***
Източник: www.dnevnik.bg

 


 

 

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819837
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565