Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2018 14:29 - Животът под дроновете в Афганистан
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вече стотици хиляди хора на нашата планета с ужас се вглеждат в небето, очаквайки долитането на крилатата смърт на демокрацията.
Какво е това?
Това са безпилотни летателни апарати, съкратено БЛА. Наричат се още и дронове.

Но най-правилно ще бъде да ги наричаме точно така - крилатата смърт на демокрацията... Хората в САЩ мислят, че дроновете долитат до целта, изстрелват своите смъртоносни ракети с хирургическа точност и се връщат на американските бази на разстояние стотици хиляди мили. Обаче БЛА постоянно се намират в небето над зоната на племената в пакистанския Северен Вазиристан. Понякога до шест апарата едновременно се разхождат над местните села. Населението ги чува денем и нощем. От тях не можеш да се скриеш никъде, безпилотниците станаха постоянно напомняне за смърт от въздуха.

Това въздушно присъствие неотклонно разрушава една общност по размери колкото два щата Род Айлънд. Родителите се страхуват да си пращат децата на училище, жените се страхуват да се срещат на пазарите, цели семейства се страхуват да присъстват на погребенията на онези, които са били убити по грешка при предишните удари на дроновете. Шофьорите не искат да возят продоволствие от другите райони на страната.

Привичният ежедневен живот е разбит на късчета
Невинните хора се крият в къщите и се страхуват да излязат на улицата. ,,Двойните насочвания", или повторните удари по едни и същи цели, доведоха до това, че жителите престанаха да помагат даже на ранените. Водещата хуманитарна агенция сега задържа помощта с шест критични часа. И най-лошото е това, че никой не е в състояние да каже на хората от тези общини какво да правят, за да се чувстват в безопасност. Никой не знае кой е включен в американския ,,списък на смъртниците", никой не знае, кои попадат в него и как може да бъдеш изключен от него. Такава една ужасяваща ,,рулетка". Внезапно и без предупреждение долита ракета и прави жертви всички в радиус 16 ярда.

Разбира се, че администрацията на Тръмп твърди, че нанася удари само по бойци. Но ако нещо сме разбрали от времената на 11 септември (2001 година), то е, че трябва да се изучат окончателните резултати. На хората и през ум не им минава, че администрацията определя като бойци всички мъже на ,,военна възраст", тоест от 18 до 65г. При това, тъй като САЩ обикновено не публикуват имената на убитите хора, ние даже не знаем дали жертвите са действително бойци или са били определени като такива само по мнение на Вашингтон.

Наистина целият прогрес е пълен с такова количество ,,слаби места", както да рече, режимът на държане във военния затвор в Гуантанамо на територията на остров Куба. В Афганистан администрацията на Буш плащаше фантастични суми за информация ,,на земята". В районите, пълни с междуплеменни и междусемейни конфликти, резултатът беше предсказуем: стотици невинни хора бяха натопени като членове на Талибан или на ,,Ал-Кайда", мнозина от тях след това прекараха години в Гуантанамо и други американски затвори.

Сега САЩ предлагат подобни неща на хората в Северен Вазиристан, които обещават да идентифицират бойците. Къщите на хората, които са представени като бойци, се внасят в базата данни на спътниковите навигатори и, когато информаторът се окаже на безопасно разстояние, те се пръскат на трески. Но тъй като никой не знае кои са информаторите, хората престанаха да канят вкъщи съседите си. Цялата община престава да поддържа обществени отношения, страхувайки се на нивото на нейните клетки да излязат навън и същевременно се опасяват да поканят някого в къщата си.

Ето това е ,,животът под дроновете". Те превърнаха Северен Вазиристан в най-големия затвор в света. Участник в хуманитарната работа, който се намираше в Ню Йорк на 9 септември (2001 година), а сега се труди в Северен Вазиристан, разказа, че атмосферата на тези две ситуации е почти една и съща - постоянно чувство за страх, което няма граници.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 901763
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031