Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2018 18:10 - „Франс прес“: България се обяви срещу санкциите на ЕС срещу Унгария
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1307 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Борисов се въздържа от коментари досега

Консервативното правителство на България също е подложено на проверка за систематични пропуски в налагането на върховенството на закона, пише агенцията

България заяви днес, че ще се присъедини към Полша в противопоставянето на евентуални санкции на ЕС срещу Унгария, която Брюксел обвинява, че представлява "системна заплаха" за утвърдените ценности на блока и върховенството на закона.

 

"Българското правителство взе единодушно решение да подготви позиция в защита на Унгария", каза в изявление министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Всяко наказателно действие срещу Унгария "би създало опасен прецедент", каза той.

 

„Позицията на Обединени патриоти е, че решението е тенденциозно, включително без да се отчитат политиките на Унгария по отношение на някои критики и готовността на страната да разговаря с Европейската комисия по отношение на някои критики към нея. Тенденциозно решение, прокарано по идеологически причини, без дори да се отчете гласа на гласувалите страни „въздържали се“. Смятаме, че това е нарушение на суверенитета на страна членка на ЕС“, смята Каракачанов.

 

Миналата седмица Европейският парламент инициира процедура, която може да отнеме правото на глас на Унгария в ЕС по поредица противоречиви реформи, които според Брюксел подкопават демокрацията. Независимо от това, предложението едва ли ще успее, тъй като Полша - друга бивша комунистическа държава, която е изправена пред същата процедура - вече заяви, че ще наложи вето на всички възможни санкции. Консервативното правителство на България също е подложено на проверка за систематични пропуски в налагането на върховенството на закона. „И ако ЕС реши да санкционира Унгария, след това Полша - България ще бъде следващата“, сподели Каракачанов.

 

България се присъедини към ЕС през 2007 г., но все още е обект на специален мониторинг за това, че все още не е успяла да ограничи широките мащаби на корупцията и да подобри независимостта и ефективността на своята съдебна система - проблеми, сходни с тези на Унгария.

 

Консервативният премиер на България Бойко Борисов, който често е оприличаван по твърдостта си на премиера на Унгария Виктор Орбан, се въздържа от коментар по този въпрос досега. Но петима депутати от партията на ГЕРБ в Европейския парламент гласуваха против предложението миналата седмица, а един се въздържа.

 



Гласувай:
1



1. barin - Здравей, elihikari. Мисля, че Б...
19.09.2018 20:37
Здравей, elihikari. Мисля, че България постъпва правилно, като се противопоставя на санкциите на Европейския съюза срещу Унгария. Те и без това няма да минат, защото Полша ще върне реверанса, който Унгария направи миналата година. Всяка държава трябва да си отстоява позициите и външнополитическата линия. Аз лично симпатизирам на Виктор Орбан.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819764
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565