Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 13:48 - НАСА видя най-мощната космическа експлозия
Автор: elahikari Категория: Технологии   
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове:
1



Вероятно звезда се е приближила до черна дупка в далечна галактика image 
 

НАСА мобилизира няколко телескопа, включително и Hubble, за да изследва космическа експлозия в далечна галактика, която е най-мощната и най-продължителната, наблюдавана досега, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.

Повече от седмица след експлозията силна радиация с променлив интензитет продължава да се излъчва от мястото на взрива.

Астрономите изтъкват, че никога не са наблюдавали подобно непостоянство на силата на светлината при толкова продължителен процес.

Мощните емисии на гама-лъчи, които следват разрушаването на масивна звезда, останала без ядрено гориво, обикновено продължават само няколко часа.

Сегашната експлозия е засечена на 28 март от американския спътник Swift  в съзвездието Дракон, в центъра на галактика, която е на 3,8 милиарда светлинни години от Земята.

Астрономите смятат, че необичайната експлозия е станала, когато звездата се е приближила прекалено много до черна дупка в средата на галактиката.

Нейната гравитационна сила вероятно е разрушила звездата и струите газ продължават да излизат. Според модела, използван от астрономите, бързото въртене на черната дупка около себе си образува струя от гама и рентгенови лъчи.

Тя се върти около оста подобно на фар. Силното излъчване на енергия се вижда, когато струята е насочена към нас.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820272
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565