Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 23:20 - Проф. Иван Илчев: За първи път министър-председател на България идва във Факултета по математика и информатика на СУ
Автор: elahikari Категория: Технологии   
Прочетен: 832 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2011 23:37


София. Изключително ми е неудобно да приветствам ученици като вас тук и не съм най-добрият пример за човек, който трябва да открива такива състезания, каза ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев при откриването на 7-мото Национално състезание по компютърни мрежи за ученици във Факултета по математика и информатика (ФМИ). „Искрено се надявам, че от вас ще зависи бъдещето и независимостта на България”, добави проф. Илчев. По думите му, отговорността е огромна. Той отбеляза, че СУ и ФМИ са безспорно най-добрите в България. Проф. Илчев посочи, че за първи път министър-председател на България отива във ФМИ и това говори за значението на бъдещето на информационните технологии у нас.
Деканът на ФМИ проф. Иван Сосков заяви пред учениците, че това е голяма чест за факултета те да са там и че тази чест е заслужена.
„ФМИ е на първо място в страната по рейтинг на обучението по математика и информатика. Всяка година при нас се дипломират над 500 студенти”, отбеляза той.
По думите му, фактът, че министър-председателят и образователният министър са на събитието, означава, че успехите на факултета не остават незабелязани.
„Епохата на информационното общество прави тези области жизнено важни за развитието на България. Надяваме се, че правителството ще отдели достатъчно средства за развитието им, както и за развитието на университета”, добави проф. Сосков.
Образователният министър Сергей Игнатов пък се обърна към гимназистите с думите: „Вие сте лидерите на новия свят, вие владеете в ръцете си знанията и мощта на това, което след 10 години масово би се случило на страната. Изпитвам лека завист”.
Най-добрите трима български ученици ще заминат на регионално състезание за Централна и Източна Европа в Букурещ, Румъния, а българският екип там ще се състои от 6 души. Утре в 12:00 часа ще станат ясни и победителите от състезанието.
Христина ДОБРЕВА



Гласувай:
0



1. elahikari - Веселин Янков, БАИТ: България вече не е балкански център по информационни технологии
09.04.2011 23:23
България вече не е балкански център по информационни технологии, каза в интервю за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Веселин Янков.
„За съжаление днес не може да се твърди, че страната ни е балкански център по IT. През последните години Румъния напредна доста повече от нас, както и други съседни страни. Така че онази дистанция, която имахме преди десет години, е силно намалена днес”, коментира Веселин Янков. Освен Румъния, страната ни е в силна конкуренция дори с Македония, която се развива доста през последните години. Други напреднали страни в сферата на IT на Балканите са Хърватия и в известна степен Сърбия, обясни Янков.
Иначе секторът на информационните технологии у нас не среща пречки на законово ниво.
Според Янков българското правителството трябва да предприеме мерки за още по-добро стимулиране на IT сектора. Необходимо е да се създаде още по-добър бизнес климат и нормативна уредба, която да привлича чужди инвестиции и да стимулира още по-бързото развитие на пазара. Има нужда от специални стимули за инвеститорите в бранша, за да може у нас да се привлекат IT производства.
Фирмите, които разработват различни продукти, трябва да искат да правят това у нас, а не да ходят в съседна Румъния. За това обикновено се правят специални програми. Те акцентират върху подготовката на специализираните кадри и създаване на преференциални бизнес условия.
Страната ни е атрактивна за IT инвестиции заради доста добрата данъчна система. Все още може да се говори за добро ниво на обучени кадри, макар че има силен спад в последно време.
цитирай
2. elahikari - ...
09.04.2011 23:25
„Същевременно обаче правителството няма ориентация и няма специални програми, които да стимулират инвестирането в страната специално в нашия бранш, което не е добре. Браншът ни е с висока принадена стойност, прогресивен и ако някъде ще се фокусираме, то IT-секторът е най-подходящият. В това отношение има какво да се направи”, заяви изпълнителният директор на асоциацията.
По информация на БАИТ фирмите, които работят в сектора, са над 1500. Една значителна част от тях са съвсем малки и се занимават предимно с обслужване и поддръжка.
Според официалната информация от преди кризата, браншът е генерирал около 3,5 до 4 % от БВП. В сектора са били заети почти 10 000 души.
„Каква е картината днес обаче, нямаме официална информация. Предполагаме, че като процент от БВП е напълно възможно процентът да се е увеличил предвид спада в някои други браншове. Със сигурност броят на заетите е намалял”, каза Янков.
Галина ДИМОВА


цитирай
3. elahikari - Веселин Янков: Наличието на обучени кадри е най-сериозният фактор за привличането на чужди инвестиции в IT сектора в България
09.04.2011 23:27
Наличието на обучени кадри, които владеят езици, е най-сериозният фактор за привличането на чужди инвестиции в сектора на информационните технологии (IT) в България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Веселин Янков.
„Наличието на добри кадри е фактор, който стои дори на по-предно място от цената на работната ръка, защото каквато и да е тя, ако кадрите не съответстват на очакванията и на изискванията, инвеститорът няма да дойде”, каза Янков.
В известен смисъл в момента може да се говори за недостиг на високо квалифицирани IT кадри у нас. Това е така, защото „онова, което университетите произвеждат в последно време, не съответства на нашите разбирания по най-добрия начин на очакванията, на исканията и на нуждите на брашна”, уточни още той.
В същото време търсенето на високо квалифицирани специфични специалисти практически е постоянно. Във времето непрекъснато се отварят нови места или пък има изменения в състава на хората, които работят по големи проекти, а за тях са необходими такива специалисти. Става дума за специалисти за внедряване на големи системи за управление на бизнес средата. Това са решения от сферата на електронното правителство. Големи компании, които искат да си управляват бизнес процесите, инвестират в такива системи. Един от начините за излизането от кризата и за конкурентоспособност е именно внедряването на съвременни технологии, с които ефективността на производствения процес, на бизнес процесите чувствително се подобрява, обясни Янков.
„Затова са необходими грамотни хора, специалисти с много специфични и с много висок клас умения. Търсенето на такива кадри е перманентно.
От друга страна, когато фирмите се ориентират към повишаване на конкурентоспособността, към оптимизиране на бизнес процесите, те внедряват информационни технологии и това също катализира работната ръка. Това са причините, които предизвикват търсенето на пазара.”, каза още той.
цитирай
4. elahikari - ...
09.04.2011 23:29
На въпрос възстановява ли се IT секторът у нас след кризата, Янков каза: „Симптоми на някакво подобрение има. Пазарът се раздвижи. Има интерес. За съжаление не можем да кажем, че материалните измерители на това подобрение са сериозно видими. Така, че това подобрение, което се усеща, все още е в начален стадий. Колегите, които работят предимно за износ, го усещат. Става дума за онези, които работят с партньори от Германия, от САЩ. На българския пазар има някакво развитие, но все още не можем да говорим за сериозни тенденции”.
Галина ДИМОВА

цитирай
5. elahikari - Премиерът Бойко Борисов откри Седмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици
09.04.2011 23:31
Министър-председателят Бойко Борисов официално откри Седмото национално състезание по компютърни мрежи за ученици, съобщиха от правителствения пресцентър. Събитието се организира от Министерство на образованието, младежта и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски”- Факултет по математика и информатика и Българската асоциация на мрежовите академии.
В двудневното състезание ще участват над 100 ученици от 8-12 клас от цялата страна. Победителите ще представят България на предстоящото международно състезание в гр. Букурещ, Румъния на 24 и 25 юни 2011г.
Събитието се проведе в 13.30 часа в сградата на Факултета по математика и информатика, бул. „Джеймс Баучър” № 5.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830568
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565