Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 12:44 - Жертви след пореден трус в Япония
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 784 Коментари: 1 Гласове:
2



Трима души са загинали, а близо 100 са ранени, след като вчера земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер разтърси Япония. Около 3,6 милиона домакинства в североизточните райони на Япония са без електричество след новия трус.
Радиоактивна вода изтича от резервоарите на два от реакторите на АЕЦ „Онагава” в Япония.



От два реактора на АЕЦ „Онагава” в Япония изтича радиоактивна вода
Радиоактивна вода изтича от резервоарите на два от реакторите на АЕЦ „Онагава” в Япония. Това съобщи телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на компанията оператор на централата „Токио електрик пауър”. Радиоактивната вода изтича от повредените първи и втори реактор на АЕЦ-а.
От японската компания съобщават, че до момента не е регистрирано повишаване на нивото на радиация в района около атомната електроцентрала.
АЕЦ „Онагава” се намира в префектура Мияги, където милиони домакинства останаха без електричество след ново силно земетресение.

Трима души са загинали при вчерашното земетресение в Япония
Трима души са загинали, а близо 100 са ранени, след като вчера земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер разтърси Япония, предаде АФП.
Загинали са 63-годишна жена в префектура Ямагата и двама мъже на 79 и 85 години в префектура Мияги, която беше най-тежко засегната от разрушителното земетресение и последвалото цунами на 11 април.
Според различни данни ранените са между 93-ма и 130 души.
Около 3,6 милиона домакинства в североизточните райони на Япония са без електричество след новия трус.

Двама души загинаха при земетресението в Япония
Двама души загинаха и около 100 са ранени при вчерашното земетресение, разтърсило японския район, който все още се възстановява от мощния трус и възникналото след него цунами миналия месец, предаде АФП.
Загинали са 63-годишна жена в префектурата Ямагата и 79-годишен мъж в префектура Мияги. Най-малко 93 души са ранени, съобщи агенцията за борба с бедствията, докато някои медии съобщават за около 130 пострадали.

„Независимая газета”: Трагедията във Фукушима може да се повтори
Вечерта на 7 април от Япония отново започнаха да постъпват тревожни новини. Геоложката служба на САЩ регистрира земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер. Бе обявена опасност от цунами, която по-късно беше отменена. В същото време в няколко японски АЕЦ възникнаха проблеми, които първоначално бяха сходни със ситуацията във „Фукушима-1”, пише „Независимая газета”.
Епицентърът този път бе по-близо до японското крайбрежие, отколкото при разрушителния катаклизъм. След новото земетресение източното крайбрежие на Япония отново остана без светлина. Електричеството бе спряно в градовете Сендай и Ямагата. В Сендай имаше повредени газопроводи, вследствие на което възникнаха пожари. В Ямагата избухна пожар на летището.

„Маиничи шимбун”: Японското правителство трябва да предоставя повече информация за радиационното замърсяване
Японското правителство и компанията „Токио Електрик Пауър” изглежда не реагират адекватно на критиките от цял свят относно техните действия по отношение на кризата в пострадалата атомна електроцентрала „Фукушима-1”. Като дипломатически гаф може да бъде определен фактът, че правителството бе разкритикувано заради липсата на детайлна информация не само за местните власти, но и за съседните страни относно изливането на заразена с ниски нива на радиация вода в морето, пише вестник „Маиничи шимбун”.
Администрацията на японския премиер Наото Кан трябва да има предвид, че кризата в засегнатата от цунами атомна електроцентрала може да има огромен отклик в глобален мащаб и че много страни изпитват същите тревоги и загриженост по отношение на атомната енергетика, както и Япония, коментира изданието.

Предупреждението за цунами по северното японско крайбрежие беше отменено
Предупреждението за цунами по северното японско крайбрежие беше отменено от японската метеорологическа служба, съобщава АФП.
Властите издадоха предупреждението след като силно земетресение разтърси североизточната част на страната. Първоначално силата на труса беше степенувана като 7,4 по Рихтер, като впоследствие беше ревизирана до 7,1 по Рихтер. Няма данни трусът да е предизвикал жертви и разрушения.

Работниците в АЕЦ „Фукушима-1” са били евакуирани след новото земетресение
Работниците в АЕЦ „Фукушима-1”, борещи се за стабилизирането на реакторите на централата, са били евакуирани след новото земетресение, разтърсило Североизточна Япония, съобщиха от компанията, управляваща централата, предаде АФП.
След труса с магнитуд 7,4 по Рихтер властите обявиха и предупреждение за опасност от образуване на вълна цунами.

Силно земетресение е разтърсило североизточното крайбрежие на Япония, има опасност от цунами
Силно земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер е разтърсило североизточното крайбрежие на Япония в 17:32 часа българско време, съобщиха от Националния сеизмологичен институт на САЩ.
Според данни на АФП местните власти са издали предупреждение за опасност от образуване на вълна цунами.
На 11 март същия регион беше разтърсен от земетресение от 9,0 степен по Рихтер, причинило тежки щети и огромна вълна цунами. Двете стихии отнеха живота на най-малко 12 600 души, като други 15 000 са в неизвестност. Трусът от март нанесе щети и на японската АЕЦ „Фукушима-1”, причинявайки най-тежката ядрена криза от аварията в Чернобил насам.



Гласувай:
2



1. elahikari - „Йомиури Шимбун”: Операторът на АЕЦ "Фукушима" ще инсталира нови охлаждащи ситеми
08.04.2011 19:55
Токио. Почти месец измина от разрушителното земетресение и последвалото го цунами в Североизточна Япония, но ситуацията в района на авариралата АЕЦ „Фукушима” остава тежка, пише японското издание „Йомиури Шимбун”.
Операторът на електроцентралата „Токио Електрик Пауърс” обмисля да инсталира нови охлаждащи системи като част от нов план за стабилизиране на повредените реактори.
Според оценки, направени в сряда, 70% от горивните прътове в първи реактор са пострадали, във втори и трети реактор – между 25 и 30%.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1828774
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565