Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2011 02:55 - Вече няма никакво съмнение: Фукушима е Чернобил
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 688 Коментари: 3 Гласове:
3



    image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Римейк на Чернобилската катастрофа от 1986 година? Атомната катастрофа във Фукушима явно все пак е точно толкова страшна, колкото и Чернобилската. От вчера Япония вече не се опитва да отрича или прикрива очевидното. Какво означава това?  

 

От вчера аварията във Фукушима носи същата - седма - степен на опасност, както и Чернобилската от 1986 година. Това е и най-високата степен в скалата на Международната агенция за атомна енергия. Което означава, че е изпусната значителна радиоактивност. Докато постоянните нови и силни земни трусове допълнително затрудняват работите около централата, Япония разширява евакуационната зона.

Поредната доза обезпокоителни данни

Министър-председателят Наото Кан се опита да успокои населението, апелирайки към него да не допуска излишна паника. Вместо това трябвало да бъде отчетен напредъкът на обезопасителните работи във Фукушима.

Правителственият говорител Юкио Едано пък даде личен пример на обезпокоените граждани, като излезе на един пазар в Токио и публично изяде закупен там пресен домат. По този начин той искаше да покаже, че няма никаква опасност от радиоактивно замърсяване: "Хранителните продукти в магазините, супермаркетите и тук, на пазара, са сигурни", увери Едано.

imageBildunterschrift: Колко радиация е изтекла вече от Фукушима?

Дали подобни изяви наистина могат да убедят хората, е съмнително. Не само заради това, че аварията във Фукушима сега е категоризирана с най-високата и опасна, седма степен по международната скала, но и защото Тепко - компанията-оператор на Фукушима, за пореден път изнесе твърде обезпокоителни данни:

"Фукушима може дори да надмине Чернобил"

"Ако не успеем да спрем изтичането на радиоактивност във Фукушима, общото замърсяване там може дори да надмине това в Чернобил", каза представителят на фирмата Юничи Мацумото.

Мнозина и без друго отдавна подозираха, че японската атомна катастрофа е напълно сравнима с нещастието от 1986 година. Сега явно в това няма вече никакво съмнение: Фукушима е Чернобил край морето.

Автор: К. Кюфнер, Б. Узунова



Тагове:   Япония,


Гласувай:
3



1. elahikari - Плачещите деца на Япония
14.04.2011 03:57
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Смърт, страх и тъгаЯпонската катастрофа отнася със себе си спомените от нормалния живот. Страната продължава да се тресе, но не под ударите на природния гняв, а под мъката на треперещите й деца, пише в редакционния ни блог Марина Цекова.

Надеждата е скъпоценност, а съхраняването й - безценно. Камо ли пък ако надяващият се е дете, което просто иска да живее. До момента броят на загиналите в Япония е 9.000, а други 10.000 все още са в неизвестност. Половин милион човешки същества след земетресението остават без покрив над главата, а бездомните деца са 100.000. Какво ли е да лежиш под затрупаните греди на родната къща и да нямаш сила да извикаш "Мамо"? Какво ли пък е да провреш мръсното си личице през отломките и да разбереш, че мама я няма вече. Японските деца вече знаят това.

Да кажеш сбогом на детето си

Bildunterschrift: Разпилян живот
Преди няколко дни в двора на училището в град Рикузентаката спира малка сива кола. От нея слиза прегърбен японец, който носи в ръцете си нещо голямо, завито в шарено детско одеяло. Това е синът му - Хироки. Момчето е на гости при своите баба и дядо, когато цунамито разбива на малки парчета къщата им. Бащата занася мървото дете в неговото училище, за да могат съучениците му да си вземат сбогом. Япончетата са се събрали около колата и плачат - и момичетата, и момчетата. Ридаят за загубения другар, за Япония, за самите себе си. Най-добрият приятел на Хироки споделя през сълзи: "Хироки умря много млад. Трябваше да живее дълъг живот".

Град Рикузентаката наподобява купчина с боклук. Навсякъде цари хаос - дъски, тухли, пръст и разбити мебели са смесват в сюрреалистична картина, а в краката на оцелелите се въргалят детска лопатка, кормило от пластмасово колело, глава на кукла... Да подреди разпиления си живот след катастрофата за едно дете ще е точно толкова трудно, колкото да намери из развалините всичките си разпръснати играчки. Възможно е, но не е сигурно
цитирай
2. elahikari - ===
14.04.2011 03:59
Бащата на Хироки здраво стиска телцето на своето мъртво момче и през сълзи споделя: "Не губете надежда. Живейте заради сина ми". Но не казва как. Децата имат кошмари и не могат да заспят. Страх ги е от морето, защото се опасяват, че то отново ще ги залее. Страх ги е и от затворени пространства, защото не могат да забравят колко силно се е олюлявала къщата им по време на земетресението. Много от тях ще оцелеят, но никога няма да преработят случилото се.

Разкажи ми приказка...

Bildunterschrift: Бог да им е на помощ...
Организации от цял свят се опитват да помогнат на малчуганите. Донесли са им играчки, храна, одеяла, но ситуацията е по-тъжна, отколкото можем да си представим. "Случилото се в Япония не може да се сравни с други катастрофи. Човек се разтреперва, когато го види с очите си. Просто ти се къса сърцето", споделя доктор Унни Кришан, който е помагал на травмираните деца след земетресението в Хаити, наводнението в Пакистан и цунамито в Тайланд.

Освен практическа помощ, организациите предоставят на пострадалите възможност да споделят мислите и спомените си. Разработват с тях стратегии, чрез които да се справят по-лесно със случилото се. А колко много идеи имат самите деца! Малчуганите дори предлагат да представят преживяното като комикс. Но как ли ще нарисуват последната картинка?



Автор: Марина Цекова,
цитирай
3. mt46 - Във Фейса
14.04.2011 07:28
пуснахме петиция - да дадем подслон на японци, желаещи да дойдат у нас...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819954
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565