Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 07:45 - "Айрийн" се стовари над източното крайбрежие на САЩ
Автор: elahikari Категория: Новини   
Прочетен: 293 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.08.2011 14:36


imageМежду 55 и 65 милиона жители на източното крайбрежие на САЩ ще бъдат засегнати от "Айрийн"

Ураганът "Айрийн" връхлетя Северна Каролина 
Фотогалерия: Източното крайбрежие на САЩ се готви за урагана "Айрийн"

2,3 милиона души се евакуират по източното крайбрежие на САЩ заради "Айрийн" 
Кметът на Ню Йорк нареди евакуация заради урагана 
Източното крайбрежие на САЩ се готви за гигантска буря 

"Айрийн" стана първият ураган от 2008 г. насам, който достига континенталната част на САЩ, след като връхлетя южната част на бариерните острови на Северна Каролина, пише "Ню Йорк Таймс". Това е първата спирка за урагана, който въпреки отслабената си сила до първа категория, се очаква да се придвижи на север по Източното крайбрежие. Междувременно той ще донесе дъждове и наводнения на територията на над десет щата.

Поне двама души са убити, десетки хиляди хора в Северна Каролина останаха без електричество, предаде Си Ен Ен.

Дъски и части от фасади на сгради започнаха да хвърчат от къщи на плажа в града Нагс Хед. В пристанищния град Уилмингтън условията са толкова лоши, че издирването на изчезнал в морето тинейджър е затруднено.
image

По пътя си чудовищната буря разхвърля дъски и плоскости, с които жителите на застрашените щати са се опитали да защитят имуществото си

image

Силата на вятъра събаряше дървета още преди "Айрийн" да връхлети Северна Каролина

В петък десетки хиляди хора започнаха евакуация в районите с ниска надморска височина в щата Северна Каролина и Ню Йорк. Издадени са заповеди за евакуация за около 2,3 милиона души, включително един милион в Ню Джърси, 370 хиляди в Ню Йорк и 200 хиляди във Вирджиния.


Според властите това вероятно е най-големият брой хора в историята на САЩ, които са изправени пред заплахата на една-единствена буря, пише "Ню Йорк Таймс".

Американският президент Барак Обама лично оглави операциите на правителството, свързани с овладяването на ситуацията, предаде АФП. Той посети Националния център за координация за справяне с бедствието, сформиран в сградата на Федералната служба за управление при бедствия във Вашингтон и поздрави екипа "за очевидно добре свършената работа".
image

Президентът на САЩ призова населението да не подценява опасността. Той посети Националния център за координация за справяне с бедствието.

Най-малко двама души са загинали в Северна Каролина, след като "Айрийн" достигна крайбрежието му в събота, предава АФП. Ураганът донесе със себе си мощни ветрове и дъждове, предизвикали наводнения и свлачища. Мъж в окръг Онслоу е загинал след инфаркт, докато е слагал шперплат на прозорците си. Друг е починал при удар на колата в дърво. По информация на една от местните телевизии има и загинал човек, затиснат от съборено от вятъра дърво. До момента информацията не е потвърдена от полицията.


След като ураганът премина над бариерните острови на Северна Каролина, предната му част вече изпраща ветрове и дъждове към Вашингтон, северната част на Вирджиния и Делауеър, пише "Вашингтон Пост". Очаква се "Айрийн" да достигне в американската столица късно в събота местно време. След това чудовищната буря ще поеме в посока към Ню Йорк и североизточния регион Нова Англия с център Бостън.
image

Някои от живеещите в Ийст Хамптън все още наблюдават спокойно прииждащите океански вълни.

Стихията се придвижва по крайбрежието и носи вятър от 160 километра в час и вълни, високи между 4 и 6 метра. И това е само периферията на урагана, който е с диаметър от близо 600 километра.


По-рано американският президент Барак Обама предупреди, че налице са всички признаци, че ураганът ще бъде "исторически". Той проведе телефонна конференция с губернатори от източното крайбрежие. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг днес отново призова около 370 хиляди нюйоркчани да последват нарежданията за евакуация и да "напуснат точно сега" заради приближаването на "Айрийн".
image

Жителите на Кони Айлънд и други застрашени от урагана райони на Ню Йорк се евакуират, преди властите да спрат метрото.


"Призоваваме всеки в евакуационната зона да не чака ветровете и дъждовете да отминат.. Ще бъде твърде късно. Време е да напуснете точно сега", заяви Блумбърг, цитиран от АФП.

Безпрецедентата евакуация в Ню Йорк е съпроводена със спиране на цялата транспортна система на метрополиса. Метрото и автобусите спират, летищата затварят.  Прогнозите са, че районите на Манхатън, най-близки до водата, ще се наводнят.  Ураганът ще донесе  500 милиона тона вода, която ще нахлуе в станциите на метрото и ще го наводни само за 40 минути.
image

Батериите, бутилираната вода и други вещи започнаха да изчезват от магазините в застрашените от "Айрийн" райони.


Някои от магазините в града са полупразни, след като нюйоркчани се запасяват за дни с вода, храна, и други вещи от първа необходимост. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1834678
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565